hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2008-10-16, 14:29
Czemu offtop. Jest wszystko na temat. Jakos moj monitek nie smuzy, maksymalny kat widzenia to 180 stopni wiec nie wiem co jest takiego dobrego w CRT (ogladacie z tylu? ).
Kiedys myslalem tak jak Ty syd... ale masz chyba jakies uprzedzenie do LCD na podstawie jednego lub dwoch monitorow, na ktorych pracowales .
Zreszta po co sie mamy przekonywac, kazdy robi tak, jak mu wygodniej
Jeśli miałbym kupować LCD to np. taki:
http://www.eskom.com.pl/s...re&iProduct=139
Nie mów mi, że Twój monitor ma prawie 180 stopni kąta widzenia Może biorąc pod uwagę sumę kątów: pionowego i poziomego to wyjdzie koło 180
Powyższy link - monitor wyższy ze średniej półki - ma kąt widzenia 170 stopni w poziomie i w pionie
A po co komu kąt widzenia większy niż te 170 stopni?
Z moich obserwacji wynika, że z czasem obraz monitorów CRT traci jakość. Widywałem już biurowe monitory na których z trudem czytało się tekst. Jeśli mówimy o kwestii bezpieczeństwa to obecnie bez zastosowania urządzeń ograniczających efekt promieniowania monitory CRT nie zostałyby dopuszczone do sprzedaży.
Nie zauważyłem, że już został temat wydzielony, myślałem, że ciągle w tym z prośbą o wycenę kompa piszę;p
Administrator napisał/a:
Widywałem już biurowe monitory na których z trudem czytało się tekst.
A ile lat mają te biurowe monitory? Stare CRTki to rzeczywiście nic przyjemnego i pod względem obrazu nie mają szans do nowego, w miarę dobrego, LCD. A z tymi kątami widzenia to ściema lekka jest. Z niejednym LCD miałem do czynienia i dobrze coś się na nich ogląda jedynie siedząc pod niewielkim kątem do monitora, tak więc oglądanie czegoś w parę osób do przyjemnych nie należy. I nie jest to żadne uprzedzenie, po prostu takie są moje doświadczenia. A z tymi kątami podawanymi przez producentów to tak, jak z brakiem smużenia już od paru lat, zwykły chwyt marketingowy. To znaczy mają oni racje, coś rzeczywiście widać pod takim kątem. Tyle że niewiele ma to wspólnego z dobrym obrazem...
BTW. W sklepach, gdy do wyboru były jeszcze LCD i CRT, wielu sprzedawców specjalnie ustawiało na tych drugich gorszy obraz w menu monitorów, żeby droższe wtedy LCD lepiej się sprzedawały.
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Ferbik ile lat temu ostatnio siedziałeś przed LCD? Kąt widzenia ponad 170 stopni to żaden wyczyn obecnie
Przed chwilą
Tak jak pisze syd. To co podaje producent monitora za 700zł o kącie widzenia nie ma się w ogóle do tych samych informacji podawanych przez chociażby firmę Eizo, której model podałem powyżej. Kolega ma tego Eizo i tam faktycznie jest kąt widzenia prawie 180 stopni. Czerń i kalibracja na wysokim poziomie, w przeciwieństwie do tych LCDków, o których Wy piszecie z hajenleetem Sorry, ale ja patrze na monitory bardziej profesjonalnie niż zwykły użytkownik, dla mnie jakość obrazu jest podstawą w mojej pracy. Porównanie i rozeznanie w temacie monitorów mam dość spore, więc mogę tutaj polemizować Naprawdę wolę Dell, Sony czy IBM na kineskopie trinitrona, niż jakiegoś LCD za 800zł. Wystarczająco się umęczyłem na rzekomo dobrej klasy LCD swego czasu Jedyną zaletą w stosunku do ceny jaka faktycznie staje za LCD to mniej miejsca na biurku
Nie bedę zakładał nowego tematu. Właśnie od CRT łzawią mi oczy więc mam zamiar kupić LCD 20 panoramiczny. Proszę o opinie, który z monitorów wybrać. Cena, myślę że gdzieś od 500 do 700 złotych.
_________________ Nie trzeba być bogaczem, aby ofiarować coś cennego drugiemu człowiekowi: można podarować mu odrobinę czasu i uwagi.
Wysłany: 2008-10-17, 10:17
Jeżeli pracujesz jako grafik, lub dodatkowo zajmujesz sie grafiką to przeciętne LCD nie wchodzi w grę, podobnie jak przeciętne CRT
Tu nie chodzi o kąty, tylko o ilość szarości pomiędzy białym a czarnym i stopień wierności kolorów względem np. aRGB. I tu nawet przeciętne CRT jest lepsze niż lepszy LCD.
To co podał w linku Ferbik to jest minimum do pracy z kolorami.
Ja mam CRT do pracy (Barco) plus LCD do sprawdzenia ile z tego nie będzie widać u przeciętnego oglądacza (piszę o grafice w do wyświetlania, nie drukowania).
W każdym innym zastosowaniu (poza zawodowym graniem np. CSa i podobne) LCD będzie lepsze, pomijając nawet zwykłe prace domowe, a koncentrując się na np. CAD/CAMie.
Ja mam CRT do pracy (Barco) plus LCD do sprawdzenia ile z tego nie będzie widać u przeciętnego oglądacza (piszę o grafice w do wyświetlania, nie drukowania).
Dokładnie. To jest niestety ten ból, gdzie przy tworzeniu stron internetowych kolor czarny grafiki strony odcina się od koloru czarnego tła strony na LCD
Wysłany: 2008-10-17, 10:38
Ferbik napisał/a:
knyklu napisał/a:
Dokładnie. To jest niestety ten ból, gdzie przy tworzeniu stron internetowych kolor czarny grafiki strony odcina się od koloru czarnego tła strony na LCD
Wogóle po upowszechnieniu LCD ilość godzin władowanych w www wzrosła o 30%.
A walka z przejściami szarości jest już wręcz kultowa.
Z braku podpowiedzi co do kupna LCD, kupiłem sam coś takiego - Samsung SyncMaster 2243 LNX 22`. Jak narazie jestem zadowolony, ciekawe czy przestaną oczy łzawić po CRT.
_________________ Nie trzeba być bogaczem, aby ofiarować coś cennego drugiemu człowiekowi: można podarować mu odrobinę czasu i uwagi.
Kupiłem dzisiaj 22" Samsunga LCD i naprawdę jestem pod wrażeniem Potrzebowałem miejsca niestety bo moja 19" crt zajmuje pół pokoju
Kontrast 10000:1 i rozdziałka 1680 x 1050 px przy 85 Hz naprawdę nieźle wygląda
Nie jest to co prawda CRT i nie będę go używał tylko do grafiki, ale jestem zadowolony z zakupu.
Wysłany: 2008-10-30, 20:03
Ferbik, kontrast 10 000:1 mozesz włożyć między bajki. Poczytaj test monitorów w ostatnim Chipie. Piszą tam właśnie jak producenci oszukują na parametrach.
Najlepiej w teście wypadł LG L227WT z kontrastem (zmierzonym) 5 095:1 a producent również podawał 10 000:1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum