Red
Miele są tylko od pojemności 6kg wsad a cena 5 tys za pralkę, kiedy moge kupić AEG, Electroluxa i dokupić gwarancję dodatkową a na niektóre części i tak masz 10 lat gwarancji.
W perspektywie 20 lat różnica może i nie duża zamiast 1200zł 5000zł tylko po co opłacać drogiego robotnika niemieckiego , który woła z kilkanaście euro/h a Polak montujący pralkę bierze może 10-15zł.
Zresztą dużo ludzi na forum na AEG i Electroluxa, a testy awaryjności ok więc sam się zdąże przekonać...
=------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ok teraz kwestia tylko dobrać produkt energooszczędny A+,A, B - efektywnosc energii, prania, wirowania
i sprawdzić warunki gwarancji, kupić wyprodukowany w Polsce produkt i dać swojemu zarobić.
Pojemność 5kg w granicach 1100-1200zł będzie zakup w sklepie internetowym(chyba że będę negocjował ceny pralki w Wieluniu)
Dodam że rodzice mają Wiatkę i 18 lat leci bezawaryjności(nie licząc wymiany jakiś drobiazgów - np. zużyte mocowania od drzwi)
Ferbik
Rodzice mają okap Amici, ponoć produkowała je zewnętrzna firma.
Jak mówiłem - Miele to ekstraklasa. Nie każdy zapłaci za pralkę 5 czy 10 tys zł. W branży gastronomicznej (i nie tylko) urządzenia Miele to najwyższa półka.
Jak mówiłem - Miele to ekstraklasa. Nie każdy zapłaci za pralkę 5 czy 10 tys zł. W branży gastronomicznej (i nie tylko) urządzenia Miele to najwyższa półka.
Ja bym wybrał AEG lub coś w tym stylu.
I tak będzie AEG/Electrolux, wiele osob poleca te marki.
Chociaż Pani z Eldomu mówiła że Mastercook ma gwarancję lepsza bo na miejscu i 5 lat dają...
Szczegóły trzeba poznać gwarancji jeszcze i bedzie git.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-08-06, 18:01
Mateusz napisał/a:
W perspektywie 20 lat różnica może i nie duża zamiast 1200zł 5000zł tylko po co opłacać drogiego robotnika niemieckiego , który woła z kilkanaście euro/h a Polak montujący pralkę bierze może 10-15zł.
Właśnie po to Miałem kolegę który pracował w kontroli jakości w Bosch/Siemens w Łodzi. Takie numery jak robili pracownicy na linii to po prostu brakuje słów...
Nie ma także sensu kierować się opinią o firmie sprzed 10-20 lat. W domu rodziców do dzisiaj gra jako drugi telewizor, stary 21'' Philips zakupiony w 1991 roku (18 lat temu). Telewizor tej samej firmy zakupiony jakieś 5 lat temu, działał równo 3 lata. Naprawa nieopłacalna. Znajomi mieli identyczną sytuację. Philips podpadł mi także z: suszarką, sprzętem Car Audio, golarką. Nie kupię więcej sprzętu tej firmy, choć wiem że kiedyś robiła naprawdę świetne produkty.
Mój dziadek pracował też kiedyś(za komuny) na podobnym stanowisku i zawsze kupował elektronikę z 1wszych dni miesiąca, bo pod koniec miesiąca pracownicy starali się wyrobić normę...
Ty mówisz o Philipsie mam Goldstara(LG) tv w pokoju - kolor, 18 lat działa.
Może dlatego że oglądam tv 1 godzinę tygodniowo jeszcze się nie zepsuł.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2009-08-21, 13:54
Mateusz napisał/a:
Ty mówisz o Philipsie mam Goldstara(LG) tv w pokoju - kolor, 18 lat działa.
Może dlatego że oglądam tv 1 godzinę tygodniowo jeszcze się nie zepsuł
Nie wiem czy w przypadku telewizora ma to znacznie ale pewnie ma. Napewno w przypadku pralki ma znaczenie intensywność jej użytkowanie więc opinie tutaj podawane powinny zawierać taką uwagę. U mnie np. Elctrolux pierze rzeczy 5 osobowej rodziny i jak narazie (rok użytkowania) nie ma z nią problemów.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-11-04, 10:53
Mój Ariston się zepsuł. Działał około 4-5 lat. Serwisant określił koszt naprawy na ok 500-600 zł w zależności od ceny modułu sterującego który się zepsuł. Z tego co mówił, tygodniowo diagnozuje 3-4 usterki modułów sterujących w różnych produktach firmy Indesit/Ariston. Z naprawy zrezygnowałem.
Zgodnie z wcześniejszym postem, nową pralką jest Miele. Po około miesiącu użytkowania wrażenia są następujące. Klasyczny design rodem z lat 80. Niewielka liczba programów, ale niczego nie brakuje. Pralka jest niewiarygodnie cicha. Podczas prania nie słychać zupełnie nic poza chlupotem wody. Stara pralka pomimo dumnego napisu "Super silent" była kilka razy głośniejsza. Podczas odwirowywania słychać jedynie delikatny świst. W trakcie całego procesu prania pralka jest absolutnie stabilna. Nawet podczas wirowania z 1400 obr można na niej postawić pełny kieliszek. Jest to prawdopodobnie możliwe dzięki wadze (100kg) oraz nietypowej budowie napędu (rozpierałem aby obejrzeć ) Pralka jak na razie dopiera wzorowo. Delikatność bębna o strukturze plastra miodu można docenić podobno po wielokrotnym wypraniu tego samego ubrania, także na ten temat nie mogę się jeszcze wypowiadać.
Przy okazji porównałem ceny pralek w Media Markt i sklepach internetowych. Rożnicę są ogromne. W internecie możemy kupić pralkę 30-35% taniej, więc nawet trafiając na szumną promocję w MM "Kupuj bez VATu" i tak przepłacamy.
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2009-11-05, 08:58
Jaro napisał/a:
Miele, to taki swoisty Mercedes, wśród firm. Z przekonaniem mówię, że będzie to udany zakup na lata.
Zgadzam sie ,miałam pralke Miele która przeżyła ponad 30 lat,miał ją ktoś ,potem moja mama,potem ja i teraz znów ma ktos inny,jedyny jej minus to to że tylko prała,nie ma wirowania,no ale patrząc na lata ....
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2009-11-05, 13:19
To ja w tamtym roku zutylizowałem Polara z 1979 r. bodajże który właśnie do ubiegłego roku działał ... i miał wirowanie Popsuł się mechaniczny programator i ze względu na wiek, koszty naprawy oraz słabą jakość prania nie naprawiałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum