Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 18 Maj 2010 Posty: 699 Piwa: 16/34 Skąd: Osjaków/Wydrzyn
Wysłany: 2010-05-24, 08:13
Gregg Sparrow napisał/a:
moge polecić Lumixa TZ10 (mam poprzednika TZ7 i brakuje mi w nim tylko pełnego manualu). Robi dobre zdjęcia ma rewelacyjny obiektyw Leici z szerokim kątem od 25mm (ekwiwalent dla 36mm) i tryby manualne. Poza tym filmy w wysokiej rozdzielczośći.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-06-05, 14:02
Cytat:
Kup jakąś amatorską lustrzankę (widzę, ze Sony oferuje całkiem niezły sprzęt za rozsądne pieniądze), a do tego najlepszy obiektyw na jaki Cię stać. Zdecydowanie, dobry obiektyw powinien być dla Ciebie priorytetem.
wszyscy znaczący producenci robią słoiki dla sony: sony, sigma , tamron
poza tym jak pisali wcześniej do krajobrazowych zdjęć i ciemnych miejsc przyda się statyw i lampa. Chyba nie chcesz aby wszystkie zdjęcia były rozmazane i nieostre poprzez poruszenie przy długich czasach naświetlania. Nieostre zdjęcia od razu dyskwalifikują fotografie.
Dodatkowo warto się "zaprzyjażnić" z aparatem który przy wysokich wartościach ISO nie robi zdjęć z wielkim ziarnem. Przychodzi mi tu na myśl lustrzanka nikon chyba tylko nie pamiętam modelu, która nadaje się świetnie do dużych ISO a co za tym idzie i ciemnych pomieszczeń.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-06-06, 20:43
sauce napisał/a:
Jesli bys troche mogla dolozyc to kup Nikona d40 a zobaczysz prawdziwe szczescie plynace z posiadania takiego aparatu
Czemu ma być z niego zadowolona a nie może być z innego nikona albo innej lustrzanki canon, pentax,olympus? Uważasz że tylko ten aparat daje pełnie możliwości i satysfakcji?
Ten słoik kitowy troche lichy
napewno do nikona jest wiecej dodatkow niz do olympusa i fakt ze najlepsi fotografowie korzystaja z firm nikon i canon wg mnie o czyms swiadczy. Zauwazylem ze ludzie na tym forum sa strasznie szyderczy i mozna powiedziec ze jad az kapie..
Wysłany: 2010-06-06, 21:27
tio zobacz ile jest dodatków dla tej 40
zaproponuj jakies konkretne obiektywy do :
1. krajobrazów
2. portretów
3. makro
4. zoom do robienia zdjęć ptaków np.
o tej 40 mówimy...
sauce napisał/a:
napewno do nikona jest wiecej dodatkow niz do olympusa i fakt ze najlepsi fotografowie korzystaja z firm nikon i canon wg mnie o czyms swiadczy. Zauwazylem ze ludzie na tym forum sa strasznie szyderczy i mozna powiedziec ze jad az kapie..
Ja chcę dowodów tylko... przedstaw pokaż udowodnij.
To że używają tych marek nie znaczy, że innych nie.
I pokaż swoje jakieś zdjęcia tą 40 fakty nie słowa.
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 18 Maj 2010 Posty: 699 Piwa: 16/34 Skąd: Osjaków/Wydrzyn
Wysłany: 2010-06-07, 12:21
-wiesz to jest tak;jak szukasz jakiegos sprzętu to każdy chwali to co akurat ma....
ja kupiłam taki ,który wydawał mi sie odpowiedni dla mnie i na moja kieszeń...
-tak jestem narazie zadowolona a efekty może kiedyś jeszcze coś wrzucę na forum,pozdrawiam...dzięki
Wysłany: 2010-06-07, 18:27
yampress napisał/a:
daughter, trzeba wybrać tylko mniejsze zło Bo rzeczywiście początkujący może się bardzo zamotać w ilości sprzętu i porad innych.
-nie jest żle ,zrobiłam juz kilkaset zdjęć a może kilka tysiaczków,jakoś mnie nie przeraził ten aparat mam go 2 dni i daje rade wszystkie funkcje w jednym palcu a reszty się nauczę...
zresztą tylu tu "nauczycieli" ....he he he
a potem ćwicz i wstawiaj foty
stron takich jest tysiące, tylko co jedyne jest wymagane to poczytać i poćwiczyć...
samo nie przyjdzie, najpierw trzeba troche teorii łyknąć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum