Nie wiem dlaczego ciągle piszecie o tym że ludzie będą wywozić dalej śmieci do lasu. Zapewne paru baranów się jeszcze znajdzie, jednak dlaczego. Czy takim wielkim problemem jest zebrać wszystkie plastiki do jednego wora, makulaturę do drugiego i trochę szkła do trzeciego i później wynieść to do kontenera? Czy uwłacza to czyjejś godności że musi śmiecia segregować i pojedynczo wrzucać do gniazda? Pewnie wygodniej było wrzucić cały worek wszystkiego zmieszanego.
Dwa dni temu sam wyrzucałem swoje oddzielone śmieci. Łącznie że trzy worki: dwa makulatury i kartonów, jeden butelek pet. Były to naprawdę spore worki, pełne śmieci, a ich wyrzucenie zajęło mi raptem 15 minut z dojściem do kontenerów.
Niektórym to naprawdę się dziwię. Ceny mnie też trochę szokują. Płaciłem 7 zl za kubeł mieszanych, teraz 21 za segregowane (nie ważna ilość)
Może dlatego że organiczne odbierają raz w miesiącu. Śmieci zaczynają wręcz "chodzić". Wczoraj idąc ulicą Żeromskiego co drugi płot uderzał mnie smród gnijącego jedzenia.
Do tego ceny. Co z tego że za nie ważną ilość, skoro kilka postów temu było napisane że odbiorą tylko kubeł? Fakt, mnie to obojętne gdyż i tak korzystam ze zbiorczych (poza organicznymi, gdzie kubeł musi starczyć teraz na 2x dłuższy okres czasu), no ale prawo sobie... Inna bajka że
a) sortować i tak muszą (zasada ograniczonego zaufania)
b) mamy posortować za nich, i to bardzo dosłownie - puszka od sprayu - etykieta do papieru, puszka do metalu, zatyczka do plastiku - więc dlaczego ceny wzrosły? Przecież nie dość że generujemy tyle samo śmieci to jeszcze pracujemy na korzyść PK.
Więc o ile czas dojścia do kubłów ogólnych mnie nie dotyczy (stoją może 5 metrów od dotychczasowego śmietnika), to ogólnie jest to dla mnie absurd.
Co innego, jakby przewidziano opcję kubła takiego jak 1/2 organicznych na nieposortowane - bo nie każdy ma czas, nie wszystko da się tak prosto rozebrać - a i np mojej pułapki na muszki owocówki raczej nikt nie chciał by po tygodniu dotykać w środku to by miało jakiś większy sens - bo w obecnej chwili mogę się założyć że sporo osób sortujących śmieci i tak niektóre, nieposortowane, będzie podrzucała.
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2013-08-16, 11:14
Przedsiębiorstwo Komunalne Sp. z o. o. w Wieluniu wygrało kolejny przetarg na "Odbiór odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości zamieszkałych na terenie gminy Wieluń". Będzie on obowiązywał od 1 września 2013 roku do 30 czerwca 2016 roku.
Poprzedni przetarg na odbiór odpadów komunalnych został rozstrzygnięty dniu 29.05.2013 r. i obowiązuje od 1 lipca do końca sierpnia br.
Jednocześnie przypominamy, że w siedzibie Przedsiębiorstwa Komunalnego przy ul. Zamenhofa 17, w dni robocze od godziny 700 do 1330 wydawane są:
bezpłatne worki do zbiórki odpadów zielonych z ogrodu - w kolorze brązowym,
odpłatne worki do selektywnej zbiórki papieru i tektury - w kolorze niebieskim,
plastiku, metalu i odpadów wielomateriałowych - w kolorze żółtym,
dla osób, które nie będą chciały korzystać z ogólnodostępnych pojemników do selektywnej zbiórki odpadów, ustawionych przy ulicach.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-08-29, 21:07
Muszą powstać punkty składowania gruzu
Cytat:
Mieszkaniec może się pozbyć pozostałości z remontu na koszt gminy, nawet jeśli samorząd nie utworzył punktu selektywnej zbiórki odpadów.
Nie wszędzie właściciele nieruchomości mogą w prosty sposób pozbyć się wszystkich odpadów. Stare meble, gruz, zerwane deski podłogowe, zużyte urządzenia RTV i AGD mają trafiać do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK), które powinny utworzyć gminy. A te nie wszędzie powstały, mimo że od 1 lipca 2013 r. samorządy zajmują się gospodarką odpadami, jakie powstają na ich terenie.
Ostatnio w Dzienniku Łódzkim wyczytałem, że sąsiednia gmina (Działoszyn lub Pajęczno) ma następujące ceny:
6,50 za odpady sortowane
8,50 za odpady bez selekcji
Dlaczego u nas jest tak drogo za odpady bez selekcji? Wolałbym dopłacić 2 zł za osobę i mniej kłopotu. Nie mam problemu z selekcją, ale problem jest z ich trzymaniem w odrębnych pojemnikach i składowania makulatury czy plastiku. Zajmuje to sporo miejsca, a odbierają dopiero jak się ma napchane dwa worki!
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2014-02-20, 08:32
Odświeżam bo mam pytanie. Czy coś się zmieniło względem opłat za wywóz śmieci? Na stronie "Komunalki" są cenniki opłat za odbiór odpadów, czy to znaczy, że cena na osobę już nie obowiązuje ?
Informacji w cenniku brak, ponieważ "wszyscy" wiedzą , że w wyniku tzw. rewolucji śmieciowej ceny dla mieszkańców ustalają gminy, natomiast firm nie objęła rewolucja śmieciowa. Firmy nadal mogą sobie wybierać, kto im odbierze śmieci. I firmy wiedzą, że ten cennik jest dla nich
Informacji w cenniku brak, ponieważ "wszyscy" wiedzą , że w wyniku tzw. rewolucji śmieciowej ceny dla mieszkańców ustalają gminy, natomiast firm nie objęła rewolucja śmieciowa. Firmy nadal mogą sobie wybierać, kto im odbierze śmieci. I firmy wiedzą, że ten cennik jest dla nich
Niestety nie masz racji. Prowadzę firmę na terenie Wielunia i nie mogłam wybrać sobie firmy, która będzie odbierała mi śmieci. Jestem zmuszona korzystać z usług PK z czego jeden bardzo niezadowolona. Opłaty wzrosły mi trzykrotnie, poza tym o każdy wywóz muszę się prosić, wydzwaniać do nich i jeszcze dostosować się do ich godzin pracy, a pracują UWAGA! od 6-tej do 11-tej. Przez 4.5roku prowadzenia działalności nie miałam takich problemów z Eko-Regionem. Pytałam czy nie mogę wrócić do poprzedniego odbiorcy odpadów i otrzymałam odpowiedź, że nie, bo Eko przegrało przetarg i nie mogą przedłużyć ze mną umowy. Dla mnie jest to ograniczenie praw i swobód obywatelskich. Mam nadzieję, że ktoś się za to weźmie i wrócą stare zasady. Zaznaczam, że nie sprawia mi kłopotu segregacja odpadów, ale płacenie trzy razy więcej za to samo boli okrutnie!
Iziaberka, nie wiedziałem że Eko Region nie może odbierać śmieci w Wieluniu od firm. Byłem przekonany, że przetarg dotyczył domów prywatnych.
Sam korzystam w firmie z PK ale raczej z przyzwyczajenia aniżeli jako zadowolony klient. Nieobce są mi telefony z upomnieniami o odbiór śmieci z firmy, chociaż wiem, że po sąsiedzku zostały odebrane. Godziny pracy też są kuriozalne. Zresztą całe PK zachowuje się tak, jakby czas się dla nich zatrzymał jakieś 30 lat temu...
Niestety! Takie są fakty. Wręcz błagaĺam Eko żeby podpisali ze mną umowę ponownie, tym bardziej ze przejeżdżają koło mnie jak jadą do Parcic. Nie mogą i koniec.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum