Chyba na Saharze tak szybko się zwracają! Nawet producenci tych urządzeń nie podają takich danych, a ci jak wiadomo "bazują" na klimacie śródziemnomorskim lub pustynnym. Średnio rozgarnięty uczeń szkoły średniej potrafi policzyć zapotrzebowanie na ciepło. Przesadziłeś! I to o dwa rzędy wartości.
Wyliczenia okresu zwrotu należałoby zrobić indywidualnie dla każdego domu. A i tak jest pewien margines błędu.
Ja nikogo nie mam zamiaru na siłę namawiać do zakupu instalacji solarnej. Myślę że ten kto nie jest tym zainteresowany to nie wejdzie w temat nawet przy dofinansowaniu na poziomie 90%. Natomiast osoby które się wahały zapewne skusi obecny poziom dofinansowania z NFOŚiGW. Instalacja obejmuje też m.in. zbiornik na wodę - czyli dotacja sfinansuje nam de facto wymianę boilera
Jak już pisałem - koszt wymiany płynu solarnego w instalacji to ok. 200 zł. A robi się to raz na 5 lat.
A co do trwałości instalacji - piec na węgiel czy groszek też nie jest wieczny. Po ok. 10 latach nadaje się do wymiany i jakoś nikomu to nie przeszkadza.
PS - W tym tygodniu mogą być problemy z dodzwonieniem się na telefon stacjonarny firmy Solar System Polska. Proszę zatem korzystać z numeru komórkowego - 508 33 55 99.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-08-18, 07:41
red napisał/a:
piec na węgiel czy groszek też nie jest wieczny. Po ok. 10 latach nadaje się do wymiany i jakoś nikomu to nie przeszkadza.
Owszem, ale taki piec musimy kupić zawsze, niezależnie od tego czy posiadamy solary czy też nie.
ryngolec napisał/a:
Używając do "mycia" 20 l wody dziennie zapewniam że nie opłaca się montować kolektorów nawet z dopłatą 99% :grin:Jest jeszcze pralka , zmywarka która też potrzebuje ciepłej wody, chyba że były kupione na wyprzedaży...
Skoro negujesz wyliczenia specjalistów to przedstaw swoje.
red napisał/a:
Jak już pisałem - koszt wymiany płynu solarnego w instalacji to ok. 200 zł. A robi się to raz na 5 lat.
Informacje na temat cen obsługi solarów znalazłem tylko na jednej stronie z wielu firm oferujących takie systemy:
- płyn solarny (glikol -35°C ): 110 zł + VAT/10 l, wymiana co 5 lat (wchodzi go zazwyczaj20 l więc koszt to 220zł + vat)
- zwierciadła (na jeden kolektor): 100 zł + VAT/kpl, wymiana co 5 lat
- energia elektryczna: 50 zł + VAT/rok
- anoda magnezowa: do 170zł + VAT/szt., wymiana co 1-2 lata (nie dotyczy
zbiorników ze stali nierdzewnej)
Wysłany: 2010-08-19, 11:15
ryngolec napisał/a:
Oberża Knieja - centrum lasu-kierunek Warszawę - kolektory słoneczne ogrzewają 1500l - zwrot inwestycji po 3 latach
ryngolec napisał/a:
Chłapowo k/Władysławowa pensjonat na 35 gości - zwrot inwestycji po 2 latach.
sorka ale bardzo śmieszą mnie takie wypowiedzi wyssane z palca ... powiedzmy, że dla Twojego spokoju wierzę Ci na słowo !!!:) (bo dowodów na tak szybki zwrot inwestycji z solarów nie ma bo nie istnieją
Jeżeli sądzisz, że jest to prawda - to gratuluję sądzenia i zapewne inwestycji, gdyż pewnie zainwestujesz w ten gadżet. Mnie nie przekonasz swoją wypowiedzią gdyż potrafię trochę liczyć ... naprawdę nie chce mi się czekać 16 lat + kilka dodatkowych lat za koszty obsługi + klika dodatkowych lat za koszty wymiany baterii ...aby pochwalić się znajomym, że do tego czasu to już tylko na plusie jestem
PS. Bywałem w takich pensjonatach co to inwestycje w solary zwracały się niby po dwóch latach ale o ciepłej wodzie to mogłeś zapomnieć. Gdyby nie nasze interwencje to solary pewnie zwróciły by im się po pół roku
Owszem, ale taki piec musimy kupić zawsze, niezależnie od tego czy posiadamy solary czy też nie.
Ale używając go przez 6 m-cy w roku a nie przez 12 m-cy wyraźnie zwiększamy jego żywotność.
Zapraszam do nowej siedziby firmy Solar System. Z przyczyn organizacyjnych musieliśmy się przenieść i już teraz zapraszamy na ul. Głowackiego 3 - naprzeciwko stacji Statoil.
Stacjonarny numer telefonu jest już nieaktualny.
zwierciadła (na jeden kolektor): 100 zł + VAT/kpl, wymiana co 5 lat
Koszt wymiany zwierciadeł dotyczy tylko niektórych kolektorów próżniowych. Przy kolektorach płaskich nie ma żadnych zwierciadeł.
Zapewniam, że pozostałe koszty nie są tak straszne jak wyglądają. I na pewno koszt wymiany glikolu to nie będzie 500 zł a coś ok. 300 zł, z robocizną i dojazdem.
Zapraszam do naszej nowej siedziby - ul. Głowackiego 3 (naprzeciwko Statoil).
Tel. 43/843 88 88 lub 508 33 55 99.
Świadczymy również usługi remontowe:
- wykańczanie wnętrz (płytki, gładzie, malowanie, ściany GK)
- instalacje elektryczne
- instalacje wod-kan
- instalacje CO
Ponieważ zbliża się wiosna, a słońce świeci coraz mocniej i dłużej, odświeżam temat instalacji kolektorów słonecznych z dofinansowaniem w wysokości 45% wartości inwestycji z NFOŚiGW.
Od stycznia zmieniły się trochę warunki przyznawania dofinansowania na korzystniejsze dla klientów. Zmiany te dotyczą:
- włączenia do katalogu Beneficjentów odbiorców ciepła z miejskiej sieci cieplnej służącego jedynie dla potrzeb centralnego ogrzewania,
- rozszerzenia rodzajów przedsięwzięć o zakup i montaż kolektorów słonecznych także do wspomagania w energię innych odbiornikach ciepła w budynkach (np.: centralnego ogrzewania).
Podkreślono także obejmowanie dopłatą budynków mieszkalnych w budowie, co oznacza możliwość złożenia wniosku o kredyt i zainstalowania kolektorów w trakcie budowy, a odebrania inwestycji i wystąpienia o dopłatę po zamieszkaniu.
Ponadto w zmienionym Programie wprowadzono definicję budynku mieszkalnego, doprecyzowano katalog kosztów kwalifikowanych, uściślono wymagania dotyczące uprawnień do montażu instalacji kolektorów.
Zainteresowanych techniką solarną i jej wykorzystaniem do ogrzania wody zapraszam do najnowszego numeru MURATORA (5/2011). Znajdziecie tam obszerny artykuł nt kolektorów słonecznych, ich rodzajów, formalności związanych z programem dofinansowań z NFOŚiGW oraz porównanie ponad 80-ciu kolektorów słonecznych dostępnych na polskim rynku - łącznie kilkadziesiąt stron informacji o systemach solarnych.
A po szczegółowe informacje zapraszam do firmy "Solar System Polska" - Wieluń, ul. Głowackiego 3, tel. 43/843 88 88, 508 33 55 99.
Wykonujemy również usługi hydrauliczne, remontowo - budowlane, montaż kotłowni, instalacje C.O., wod-kan i elektryczne.
Tydzień temu na terenie Zespołu Szkół nr 2 (Mechanik) odbyła się wieluńska edycja Europejskich Dni Słonecznych. Jej głównym tematem było wykorzystanie energii słonecznej. Filmik w załączeniu.
Wszystkich zainteresowanych tematyką solarną zapraszam na Targi Energii Odnawialnej, które odbędą się w ramach kolejnej edycji Europejskich Dni Słonecznych już w najbliższy poniedziałek 7 maja w Zespole Szkół nr 2 w Wieluniu przy ul. Traugutta (Mechanik).
Szczególnie serdecznie zapraszam do odwiedzenia wspólnego stoiska firmy Solar System Polska oraz największego producenta kolektorów słonecznych w Polsce - firmy HEWALEX.
Macie już dosyć czasochochłonnego rozpalania pieca lub kosztownego użytkowania urządzeń elektrycznych w celu ogrzania wody poza sezonem grzewczym?
Jeżeli odpowiedź na te pytania brzmi TAK, to ta oferta skierowana jest właśnie do Państwa.
Nasza firma od lat specjalizuje się w montażu systemów solarnych. Posiadamy niezbędną wiedzę oraz kompetentny zespół pracowników, którzy są w stanie sprostać wymaganiom każdego klienta. Nie boimy się wyzwań, a wysoka jakość naszych prac została doceniona przez największego polskiego producenta kolektorów słonecznych – firmę Hewalex – certyfikatem Autoryzowanego Instalatora PRO, którym poszczycić się może jedynie kilkadziesiąt staranie wyselekcjonowanych firm w całej Polsce. To wyróżnienie oznacza, iż swoją wiedzą i umiejętnościami gwarantujemy najwyższy poziom prac, a co za tym idzie pełne zadowolenie inwestora. Potwierdza to ponad sto zrealizowanych instalacji oraz setki metrów kwadratowych zainstalowanych kolektorów słonecznych na domach zadowolonych klientów. Ponadto – dzięki ścisłej współpracy z dostawcami – jesteśmy w stanie zagwarantować najniższe ceny na rynku. Nie stosujemy produktów wątpliwej jakości i pochodzenia, ponieważ długoletnia i bezproblemowa praca instalacji solarnej oraz zadowolenie klienta, są dla nas najwyższym priorytetem.
Dodatkowo możecie Państwo skorzystać z dotacji Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w wysokości 45% kosztów instalacji. Ale uwaga – program dofinansowań nie jest wieczny. Do końca ubiegłego roku wykorzystano już ponad połowę środków przeznaczonych na dotacje. W tym roku – pomimo przedłużającej się zimy – wydano już 15% tegorocznego, bardzo wysokiego budżetu. Dlatego, jeśli poważnie rozważacie Państwo montaż instalacji solarnej z dofinansowaniem, należy działać bez zbędnej zwłoki, gdyż w opinii wielu ekspertów rynku odnawialnych źródeł energii, środki na dotacje mogą się wyczerpać jeszcze w tym roku.
Współpraca z nami gwarantuje Państwu:
• profesjonalne doradztwo,
• konkurencyjne ceny,
• fachowy montaż,
• najwyższą jakość produktów,
• minimum 10 lat gwarancji na kolektory słoneczne.
Nie dajcie się zwieść okazjonalnym handlarzom instalacji solarnych, których interesuje tylko i wyłącznie sprzedaż kolektorów słonecznych wątpliwego pochodzenia i niskiej jakości. Zaufajcie profesjonalistom, za którymi przemawiają lata doświadczeń, wysoka jakość oferowanych produktów oraz rzesza zadowolonych klientów.
Z przyjemnością odpowiemy na wszelkie Państwa pytania i wątpliwości pod nw numerami telefonów:
- kosztorysy, dotacje, oferta handlowa – tel. 508 33 55 99
- doradztwo techniczne, serwis – tel. 500 12 12 12
Tak swoją drogą, to nieco mnie bawi podejście firm do ewentualnego klienta, kiedy oczekuje się od niego skorzystania z oferty danej firmy; pomożemy, doradzimy, rozwiążemy problem Oczywiście zwrot grzecznościowy mn. "Państwu" w jednej reklamie może pojawiać się po wielokroć, ile razy by go nie użyto, to zawsze widać ten... szacunek dla ew. klienta Owszem to jest miłe, ale żeby w takiej samej atmosferze, i tak samo precyzyjnie podchodzono do klienta, w przypadku kiedy ten chce np. uznać coś na gwarancji. Żeby firmy miały takie samo podejście do klienta, jak przed zakupem produktu czy usługi, tego pozostaje nam wszystkim tylko życzyć. Oczywiście nie bierz tego red do siebie, piszę w największym ogóle.
Ja osobiście nie znoszę, kiedy sprzedawcy, operatorzy, usługodawcy itp. są do tego stopnia nachalni, że wydzwaniają ze swoim ofertami. Zawsze mówię im to samo - będę zainteresowany odwiedzę wasz punkt sprzedaży. Inna sprawa biorę kredyt, a za kilka miesięcy przychodzi korespondencja z banku: Specjalnie dla Pana przygotowaliśmy kredyt... No bez jaj, a kim ja jestem, żeby specjalnie dla mnie kredyt przygotowywać Takie ściemy typu specjalnie dla pana/i są dla mnie zniechęcające. Będę potrzebował wziąć kredyt, to ich sam znajdę.
Ostatnio natrafiłem na pewnego sprzedawcę na rynku, który odradzał zakup pewnej sadzonki komuś kto był nią zainteresowany. Rzecz tyczyła się jak dobrze pamiętam jakości gleby. Sprzedawca o którym mowa powiedział klientowi, że "szkoda tej rośliny, bo panu ona się nie przyjmie" W konsekwencji klient tamtej rośliny nie zakupił, ale zakupił jakąś inną - ceny wszystkich miał takie same. Z resztą, sam mam doświadczenia z różnymi sklepami. Lubię kupować od sprzedawców, którzy nie tylko poprzez pryzmat pieniądza patrzą na klienta, ale i potrafią mu całkowicie szczerze doradzić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum