Chapcie, laćki, klapki, kapcie;
wózek, wózyk;
futryna-ościeżnica;
ganek, sień, przedsionek
oraz daff napisała siepka - łyżka wazowa, ja słyszałem sipka
ponadto ciekawe zwroty określające kobiety/dziewczyny: laska, (słowo wymoderowano), lachon, pasztet, panna, lasencja, pączek, broszka, foczka i pewnie wiele innych. Mam nadzieję, że forumowicze pociągną to dalej. Kobiet natomiast proszę, aby się nie obrażały i liczę na określenia mężczyzn.
sipka, tablaturka - szufelka
opatrować - oporządzić zwierzęta
kusisz? - tak dziadek do swojego wnusia, czyli mój teść do mojego synka woła, gdy ten troszkę rozrabiać chce lub się bawić
mycka - czapka
dawniej w poznańskich stronach mawiano, że chodzi się "do składu", czyli u nas "do sklepu" - a "do sklepu" oznaczało "do piwnicy"
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2011-06-10, 21:12
i szedł do stajni pooprzątać, nakarmić
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum