Która ulica w Wieluniu miała jednocześnie dwie nazwy – lub ma je nadal???
Takie niedopatrzenie radnych.
[ Dodano: 2007-01-16, 21:31 ]
Mamy dwie ulice które noszą imię jednego człowieka, mamy jedną ulicę o dwóch nazwach i mamy ulicę składającą się z dwóch ulic.
nikt nie napisał gdzie jest słoneczna!!! a ja wiem. przy wyjezdzie na warszawke za mostem jest osiedle tam jest słoneczna, poludniowa, e.orzeszkowej i jeszcze kilka innych
Gojowiczyńskiej, Poświatowskiej, Słoneczna - osiedle domków za Policją
Ale mniejsza z tym.
Co do zagadek stefan_pola - nie wiem czy dobrze to wszystko zrozumiałem. Z doświadczenia wiem że sporym ewenementem była i jest ul. Graniczna która jest zarówno w Wieluniu jak i w Gaszynie... Pamietam że zawsze był to spory problem jak dowoziłem pizze w BB. Ale podobnie jest z moją ulicą Wysockiego - o ile sie orientuje to częśc adresów jest wieluńskiech a część dąbrowskich...
Co do zagadek stefan_pol a - nie wiem czy dobrze to wszystko zrozumiałem
Nie oto mi niestety chodziło – przypadków podobnych do tych, o których piszesz jest mnóstwo. Choćby nawet ul 18-stego stycznia (w Wieluniu i w Rudzie), sieradzka, Powstańców wielkopolskich itd.
A wracając do moich zagadek to:
1.ulica w Wieluniu, która miała jednocześnie dwie nazwy – lub ma je nadal to ulica sybiraków, która na niektórych planach (nawet tym najlepszym wydawnictwa AZYMUT) figuruje jako ul Dworzec Wąskotorowa.
2. Mamy dwie ulice, które noszą imię jednego człowieka – Ulice kardynała Stefana Wyszyńskiego oraz ul Prymasa Tysiąclecia.
3 mamy ulicę składającą się z dwóch ulic – m z dwóch ulic fizycznie składa się ulica głęboka to ta od sądu do Popiełuszki oraz od Wendta nad młynem do momentu, gdy zmieni nazwę na Zacisze.
ad.3 Proponuje w łapę dowolny plan miasta i ruszy w tren w poszukiwaniu ciągłości ulicy głębokiej (najlepiej jakby ten fragment nad młynem przemianować na zacisze – przy akurat TEJ Głębokiej nie mieszka nikt)
ad.1&2 To zamieszanie powstało podczas urzędowania poprzedniej rady miejskiej.
A to z poprzedniej strony:
Marek92 napisał/a:
nie jestem pewien ale to jest chyba ulica Polna
Cytat:
3. Ulica polna nie posiada dużej liczby numerów więc co za problem,
A jeżeli się nawet nałożą to z ulicą z małą ilością numerów, przy ewentualnej zmianie nazwy niema wielkiego problemu – tak ja to było w przypadku Alei Kasztanowej ( nie myli z obecną ulicą kasztanową – może ktoś pamięta gdzie ona była???)
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2007-01-17, 17:30
stefan_pol napisał/a:
Alei Kasztanowej ( nie myli z obecną ulicą kasztanową...
Gdzie to jest i było?? znam Aleje Kosciuszki to oto chodzi??
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Obecnie ul Kasztanowa leży oczywiście na rym „drzewnym” osiedlu za szpitalem.
Ale ALEJA KASZTANOWA była…..a może nie udzielę odpowiedzi wprost tylko dam dwie małe podpowiedzi:
1. Nazwa tej alei miała odzwierciedlenie w jej wyglądzie tzn. po obu jej stronach rosły kasztanowce. 2. Pamiętam ją tylko z pierwszych klas podstawówki – pamiętam tabliczkę z taką właśnie nazwą.
Z doświadczenia wiem że sporym ewenementem była i jest ul. Graniczna która jest zarówno w Wieluniu jak i w Gaszynie...
Jeśli chodzi o ul. Graniczną to jest jeszcze jedna ciekawostka.
Ulica ta ciągnie sie od ul.Częstochowskiej do ul.Kijak. Na odcinku częstochowska -
3-maja owszem należy ta ulica do Gaszyna ale tylko jedna strona, druga strona należy do Wielunia.
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Ogłoszenie Komornika z Wielunia zamieszczone dziś w prasie.
Ładny tam komornik ma bałagan, ul. Nowotki nie ma w Wieluniu od kilkunastu lat a może się mylę.
A gdzie są stare ulice Wieluńskie?? - akurat gdzia była Nowotki to wiem ale nie wszyscy wiedzą.
Odnośnie starych ulic to w telegazecie TVP3 Łódź, na stronie z adresami szpitali w województwie widnieje:
Szpital Rejonowy w Wieluniu – ul Sawickiej 16.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum