Jeżeli chodzi o koszty to zwalnianie pracownika i przyjmowanie nowego to są dodatkowe koszty a nie ich unikanie (ubranie pracownika, szkolenie itd.)
Akurat w tak dużej fimie nie jest to argument. Ubranie robocze jest własnościa pracodawcy więc zwalniany pracownik musi sie z niego rozliczyc. A jego ciuchy może dostać nowy pracownik. Jesli chodzi o szkolenia, to w dużej firmie sa do tego specjalne komórki. I naprawde nie ma znaczenia czy szkolenie BHP odbywa sie dla 10 pracowników czy dla 30.
Oczywiście dużo łatwiej zwalnia się kadre niewykwalifikowaną. Doświadczonego pracownika szkoda zwolnić, dlatego pracodawca często przymyka oczy na jego wybryki.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-07-31, 14:45
red napisał/a:
Oczywiście dużo łatwiej zwalnia się kadre niewykwalifikowaną. Doświadczonego pracownika szkoda zwolnić, dlatego pracodawca często przymyka oczy na jego wybryki.
dokładnie. bo gdzie potem doświadczonego pracownika szukać. a nauczenie go też kosztuje i pieniedzy i czasu pracodawcy a czasami i nerwów.
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2007-07-31, 18:45
EDIT: Nie zauwazylem dalszych stron : o
To co kazdy robi predzej czy pozniej wyjdzie na jaw. Takie numery w Zugilu, czy w Koronie (o ktorych pierwsze slysze) nie beda trwaly wiecznie i odpowiednie osoby poniosa kare.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2007-08-01, 00:50
hajenleet napisał/a:
To co kazdy robi predzej czy pozniej wyjdzie na jaw.
Ale przed kim ma coś wychodzić na jaw Przecież wszystkim obecna sytuacja jest na rękę. Pracownicy mogą pić - dla nich ok. (czy ktoś w ogóle zastanawiał się nad tym dlaczego duża grupa ludzi pije alkohol w pracy, czyli prawie codziennie ) Pracodawcy nie zaopatrują pracowników w odpowiedni sprzęt ochronny itp w zamian za przymykanie oczu na pijaństwo i inne "rozrywki" - grunt, że ma kto pracować - więc dla nich także nie ma problemu. Wszyscy są "szczęśliwi"..
hajenleet napisał/a:
Takie numery w Zugilu, czy w Koronie (o ktorych pierwsze slysze) nie beda trwaly wiecznie i odpowiednie osoby poniosa kare.
Dużo wody w Wiśle upłynie, zanim cokolwiek zmieni się w takich miejscach pracy, gdzie oszczędność na pracownikach jest priorytetem. Gwarantuję Wam, że gdy zarobki w zakładzikach podobnego typu dojdą do 20 zł/h, to sytuacja się znacznie poprawi. Tylko kiedy to nastąpi..
Wysłany: 2007-08-01, 18:35
Nie boj sie, zobaczysz, ze po takich "interwencjach" jak to forum informacja ta przeniesie sie na lokalne gazety (niewatpie, ze redaktorzy wizytuja forum w poszukiwaniu newsow) i nadejda zmiany.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-01, 18:48
hajenleet napisał/a:
Nie boj sie, zobaczysz, ze po takich "interwencjach" jak to forum informacja ta przeniesie sie na lokalne gazety (niewatpie, ze redaktorzy wizytuja forum w poszukiwaniu newsow) i nadejda zmiany.
nie sądze, że tak się stanie. przecież to ogólnie wszystkim wiadomo, że tak jest w zakładach i to nie jednym więc to nie jest żadna nowość
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2007-08-01, 20:57
Teej, rzeczywiscie (chyba) jestem idealista i optymista No coz ;]
Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 103 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-02, 12:46
tak czytam wasze wypowiedzi i chyba za bardzo się podnieciliście. Sprawa jest prosta, to co się dzieje w zugilu nie dzieje się od roku czy dwóch. Ta firma w taki sposób działa od x lat, jezeli chodzi o wypadki i przyjęcia oraz straszenia pracowników. Po za tym prostego kowalskiego nie stać na bój sądowy z taką firmą jak Zugil, nic im nie udowodni a wyczyszczą go z pieniążków aż miło. Jeżeli chodzi o picie trunków wyskokowych, no to chyba na ten temat nie trzeba się wypowiadać, polak potrafi, wierzcie mi . Taka sytuacja nie jest tylko w zugilu bo jest tak w większości takich firm i najlepsze że wszyscy o tym mówią, a sprawy i tak się rozchodzą po kościach, jak w polityce hehehe, pozdrawiam
Podobno jakieś złe fatum krąży nad jednym z największych naszych zakładów, a mianowicie nad ZUGiL-em....
Odpowiedział krótko; tam liczy się tylko to, żeby było dużo zrobione i szybko, a kwestia bezpieczeństwa schodzi na dalszy plan. Ludzie, którzy próbują pracować w zgodzie z przepisami BHP, są traktowani jako osoby stwarzające problemy...
Nie fatum tylko sam sobie odpowiedziałeś niżej pisząc "ma być zrobione i szybko" ale do tego dochodzi jeszcze jakość wyrobu to już nieważne "się zamaluje, zaspawa itd itp"
Ludzie pracujący zgodnie z przepisami BHP są "niereformowalni" (tak ostatnio usłyszałem) i takich ludzi sie zwalnia.
Przykre ale prawdziwe
Maru napisał/a:
Przypadki takie są ukrywane, gdyż w przypadku wystąpienia wypadku, kierownictwo działu nie otrzyma premi miesięcznej, a prawdopodobnie i częściowo kwartalnej.
Hahahha, jakiej premii ?? tam premii nie było od zeszłego roku
_________________ "...Gdy byłem dzieckiem,
mówiłem jak dziecko,
czułem jak dziecko,
myślałem jak dziecko.
Kiedy zaś stałem się mężem,
wyzbyłem się tego, co dziecięce..."
Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 743 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-17, 14:47
Dla mnie to jest w ogóle nie do pomyślenia, że można pić w miejscu pracy; takich to bym bez chwili wahania zwolnił. Dobrze, że wielu takich "pracowników" pojechało sobie na zachód.
Wysłany: 2007-08-17, 19:11
siwy_ napisał/a:
Dla mnie to jest w ogóle nie do pomyślenia, że można pić w miejscu pracy; takich to bym bez chwili wahania zwolnił. Dobrze, że wielu takich "pracowników" pojechało sobie na zachód.
to nie takie proste pozwalniasz pracowników z doświadczeniem przyjmiesz ludzi z ulicy i upadek twojej firmy gwarantowany
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum