R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Panterka
2008-09-14, 12:05
Wynajem autokarów
Autor Wiadomość
Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2008-05-07, 21:43   

Administrator napisał/a:
Ferbik sprawdź ile kosztuje np nowy Mercedes Sprinter a później wyobraź sobie że musisz zarobić na taki samochód w ciągu 5 lat bo jeśli nie to pójdziesz na zasiłek.

I już wierzę, że taki przewoźnik kupuje funkiel nówkę auto... :P Akurat w tym temacie nie dam się urobić, bo znam realia i nie do pomyślenia jest dla mnie, że ktoś narzuca ponad 70% marży. Prawie jak ksiądz czy lekarz. Poza tym nie od razu Rzym zbudowano, pracuję w firmie z paroma sprzętami za niemałą kasę i nie zwraca się to od razu, chociaż my mamy sprzęty nowe. Jakieś ryzyko trzeba ponieść, od tego są biznes-plany, które przybliżają nam możliwości zarobków. Nie opłaca się? Zawsze można jechać do Niemiec na tarcie chrzanu, tylko wiem i zdaję sobie sprawę, że tacy przewoźnicy nie wożą takich leszczy jak ja, lecz ludzi, którzy mają firmy z dużym kapitałem. Dlatego podejrzewam, że stąd te ceny się biorą.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2008-05-07, 23:20   

Ferbik, tak jak zostało napisane wcześniej porównanie usługi busa na życzenie z liniowym lotem samolotem, w dodatku tanimi liniami lotniczymi, nie ma sensu. Porównaj to z czarterem samolotem i wtedy zobaczysz jak to wygląda. Poza tym normalne jest, że za busa płacisz od kilometra a nie za osobe - to nie autobus ze kupujesz bilet i heja. Jak jedziesz taksówką to też płacisz za osobe czy za kilometr?

I jeszcze w kwestii porównania kosztów - taki bus pali ok. 10 litrów ropy / 100 km. Co daje koszt przejechania 100 km na poziomie ok. 42 zł. Łacznie na dwa razy w obie strony robi sie do Pyrzowic około 500 km. Samo paliwo to ponad 200 zł. Do tego koszt pracy kierowcy (w jedną strone trzeba liczyć minimum 2 godziny jazdy, chociaż znam przypadki że do Pyrzowic jechało się 3 godziny z uwagi na korki na "gierkówce"). Zatem daje to łacznie 8 godzin jazdy. Przyjmijmy stawke 10 zł/godz (jeśli to płaca kierowcy brutto to netto kierowca dostanie z tego ok. 6-7 zł - wątpie nawet czy są kierowcy pracujący za takie stawki...). Łacznie daje to ponad 300 zł. Przewożnik kasuje dwa razy tyle. Ale musi jeszcze z tego opłacić koszty utrzymania auta, naprawy, amortyzacje, koszty pracownicze no i jeszcze na tym zarobić (jeśli sam właściciel firmy nie prowadzi tego busa). Wydaje mi się, że pozostały zysk nie jest jakiś kosmiczny...
Postaw piwo autorowi tego posta

glizda 
Moderator
diablica

Pomogła: 45 razy
Piwa: 24/21
Wysłany: 2008-05-08, 06:40   

A ja mam małą propozycję:
zmieńcie tytuł tego tematu, gdyż cały czas od niego odbiegacie!

MAR-COM 
Wieluniaczek

Piwa: 7/1
Wysłany: 2008-05-08, 13:05   

Przy kosztach przewozu normalnym autem ...

nie liczysz kosztów : utrzymania kierowcy, zus-u, amortyzacji , kosztów leasingu - w wielu przypadkach , i coś pasowałoby na tym zarobić jeszcze

... tankujesz LPG i jedziesz ...

i stąd róznica w cenie przejazdu 100 km ...

www.destylarka.com
Urządzenia do produkcji wody destylowanej.
Postaw piwo autorowi tego posta

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi