Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2013-02-21, 10:44
No trochę to trwało. Prace rozpoczęto w roku 1737 aby całość zakończyć po pięciu latach, widocznego do dzisiaj wysiłku.
Ale widzę że w czasie gdy ja odpowiadałem, prawidłowa odpowiedź już padła. Brawo agatob.
W drodze wyjątku uzurpuję sobie prawo do zadania następnego pytania
W wieluńskim kościele pw. św. Barbary można podziwiać obraz przedstawiający Najświętszą Maryję Pannę Matkę Pocieszenia . Pytanie brzmi. Z którego roku jest ten obraz?
Odpowiedź można znaleźć na kilka sposobów. Ale najpewniejsze wydaje się; osobista wycieczka do owego kościółka (powstanie obrazu da się odczytać na nim), ewentualnie można poszperać w książce - albumie, "Wizerunki Matki Bożej na ziemi wieluńskiej"
Z internetem może być kłopot
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-02-21, 11:05
miko 005 napisał/a:
No trochę to trwało. Prace rozpoczęto w roku 1737 aby całość zakończyć po pięciu latach, widocznego do dzisiaj wysiłku.
Biorąc pod uwagę dostępne wówczas narzędzia to poszło to wyjątkowo szybko Obawiam się, że w dzisiejszych czasach wybudowanie takiego gmachu i kościoła mogłoby zająć więcej czasu
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2013-02-21, 11:12
ourson, tym samym sprytnie "ukryłeś" moje pytanie, więc je odświeżam
Cytat:
W wieluńskim kościele pw. św. Barbary można podziwiać obraz przedstawiający Najświętszą Maryję Pannę Matkę Pocieszenia . Pytanie brzmi. Z którego roku jest ten obraz?
Odpowiedź można znaleźć na kilka sposobów. Ale najpewniejsze wydaje się; osobista wycieczka do owego kościółka (powstanie obrazu da się odczytać na nim), ewentualnie można poszperać w książce - albumie, "Wizerunki Matki Bożej na ziemi wieluńskiej"
Z internetem może być kłopot
Poszukałem, poszperałem i już wiem.
A zatem na ścianach bocznych kościoła znajdowały się cztery obrazy malowane na desce i pochodzące z ołtarza. Przedstawiały one tajemnice bolesne Jezusa - modlitwę w Ogrójcu, biczowanie, ukoronowanie cierniem i niesienie krzyża. Wszystkie te obrazy w niewyjaśnionych okolicznościach zaginęły.
Kolejna zagadka.
Herbem naszego miasta jest biała baszta zwieńczona trzema flankami i niebieskim spiczastym daszkiem ze złotą kulą, prawda.
Pytanie brzmi, czemu miało służyć to okienko, znajdujące się centralnie w baszcie?
Wysłany: 2013-02-23, 15:40
Ma to pewnie symbolizować bramę, "otwartość" miasta na świat i jednoczesne zaproszenie świata do Wielunia.
Niestety więcej w tej odpowiedzi interpretacji niż konkretnych suchych danych historycznych, których trudno odnaleźć w internecie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum