Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2011-05-24, 11:43
Monika napisał/a:
Za to Ibiza hotel 4* z Drezna na 2 tygodnie All inclusive kosztuje 1600 zł Co byś wolał?
Odnośnie Kuby natomiast pisałam o standardzie hoteli, ponadto z Polski lecisz tam ze dwa dni (w najlepszym razie z 2 przesiadkami i czekaniem po kilka godzin na lotnisku).
Szczerze to wolałbym Majorkę Najlepsze argumenty ku takiej decyzji podał Administrator. Nic nie zastąpi również tych turkusowych plaż..
Pomogła: 9 razy Wiek: 43 Dołączyła: 15 Mar 2007 Posty: 239 Piwa: 1/5 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-05-24, 11:47
Turkusowe plaże na Majorce? bez żartów... to dołóż jeszcze trochę (jeśli prawie 800 zł więcej za Majorkę to dla ciebie pikuś) i masz naprawdę turkusowe plaże na Dominikanie
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-05-24, 11:53
Kolor wody na Formenterze także jest ewenementem, zresztą w każdym informatorze można znaleźć taką informacje. A wszystko dzięki roślince o nazwie Posidonia. Także będąc na Majorce czy Ibizie rejs na Formenterę jest obowiązkowy
Pomogła: 9 razy Wiek: 43 Dołączyła: 15 Mar 2007 Posty: 239 Piwa: 1/5 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-05-24, 11:59
Zależy jeszcze co kto woli. Jeśli miałabym odpoczywać lub tylko się bawić, to konieczne jest dla mnie all incl. a europejskie nie ma porównania z karaibskim Zresztą nie ma pewności, czy zdjęcia nie są podrasowane, biura podrózy potrafią cuda zdziałać w tej dziedzinie, żeby tylko sprzedać wycieczkę.
P.S. drugie zdjęcie jest jednak z Ibizy
Wysłany: 2011-05-24, 12:23
zwróć jednak uwagę, że porównując ten sam standard hoteli, ich usytuowanie (bliskość plaży), długość pobytu i opcję all incl., opinie o hotelach to Formentera i każda z balearskich wysp wychodzi drożej od Karaibów
Wysłany: 2011-05-24, 18:45
Monika napisał/a:
Turkusowe plaże na Majorce? bez żartów... to dołóż jeszcze trochę (jeśli prawie 800 zł więcej za Majorkę to dla ciebie pikuś) i masz naprawdę turkusowe plaże na Dominikanie
Ale ja preferuję Majorkę od Dominikany w tych cenach Dominikana i wszystkie wyspy Morza Karaibskiego są piękne, ale nie wydaje mi się, żebym mógł wysiedzieć dwa tygodnie w hotelu na opcji All Inc. Majorka daje więcej możliwości. Poza turkusową wodą (wrzucam moje zdjęcie) można zobaczyć wiele interesujących miejsc, już nie wspomnę o nocnych rozrywkach.. chociaż zdaje się, w tym prym wiedzie Ibiza. Piękna stolica wyspy Palma, bogata historia której pozostałością są cudowne zabytki, urocze plaże, romantyczne zatoczki i skaliste szczyty gór schodzące klifami do morza.. tego raczej nie zobaczysz na Dominikanie
Monika napisał/a:
(...)Formentera i każda z balearskich wysp wychodzi drożej od Karaibów
Chciałoby się powiedzieć, no właśnie, dlaczego
Chociaż nietrudno znaleźć coś tańszego (odległość Karaibów ma niebagatelny wpływ na ogólną cenę, gdzieś ktoś musi sobie to "odrobić"), biorąc pod uwagę długość pobytu, standard hotelu itp.
Wysłany: 2011-05-25, 06:44
Widzę, że nie mają sensu moje dalsze wywody na temat wyższości Karaibów nad Balearami, bo to może porównać tylko ktoś ktoś kto był w obu tych miejscach Może nawet lepiej żyć w tej nieświadomości, że gdzieś może być lepiej i ciągle utwierdzać się w przekonaniu, że najlepiej jest tam gdzie my jesteśmy/byliśmy Mimo wszystko życzę udanych wakacji, pozdrawiam
A ja w tym roku wybieram się na Mazury okolice Giżycka. Może i nie będzie tam plaż pięknych ale jak się jedzie z całą bandą to dobra zabawa i fajny wypoczynek zapewniony
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Wysłany: 2011-05-25, 08:13
Monika napisał/a:
Widzę, że nie mają sensu moje dalsze wywody na temat wyższości Karaibów nad Balearami, bo to może porównać tylko ktoś ktoś kto był w obu tych miejscach Może nawet lepiej żyć w tej nieświadomości, że gdzieś może być lepiej i ciągle utwierdzać się w przekonaniu, że najlepiej jest tam gdzie my jesteśmy/byliśmy Mimo wszystko życzę udanych wakacji, pozdrawiam
Monika masz rację, najlepiej porównać może tą kwestię tylko ktoś, kto był w obu miejscach. Ja tylko opiniuję z mojej perspektywy. Napisałem, że w tych okolicznościach wybrałbym Majorkę zamiast Karaibów i tyle. Również życzę udanych wakacji, ja swoich już się nie mogę doczekać A tu jeszcze dwa miesiące.. brrrr
Wysłany: 2011-05-25, 08:30
Ferbik napisał/a:
Szkoda, że zamknięto Kępowiznę. Chętnie odkurzyłbym namiot.
Ferbik , kepa niedziela godzina osiemnasta . Tak około 16-nastej bylo jeszcze raz tyle ludzi , dasz wiarę że ludziska sie kapali
Monika sam sobie jestem szefem , i właśnie dlatego muszę urlop planować .
Każdy szuka na wakacjach troszkę czegoś innego , dlatego dyskusja gdzie jest lepiej jest moim zdaniem troszkę słaba . Rodzina mojej żony twierdzi że np Ustronie Morskie jest najfajniejsze i nic wiecej już im nie potrzeba .Od 15-nastu lat tam chyba latają .
Pozdrawiam wszystkich i również życzę udanych wakacji .
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-05-25, 09:37
Monika każda z wysp Balearów jest kompletnie różna, nie można traktować ich jako całość.
Majorka zdominowana jest przez Niemców, mają tam masę domów, działek. Typowy kurort.
Na Ibizie królują Angole, trochę amerykanów, Niemców, Skandynawów. Ceny wycieczek na Ibizę w sezonie są około dwukrotnie wyższe niż na Majorkę (Eivissa i San Antonio). Nie ma sensu jechać na Ibizę i przepłacać jeśli ktoś siedzi w hotelu. Ibiza to po prostu miejsce najlepszych imprez na świecie. Wejściówka do jednego z legendarnych klubów ok 50 EUR, cokolwiek do picia w klubie (np. Cola, woda) 10EUR. Wieczory z kolei spędzać można w cafejkach przy plaży gdzie ogląda się zachody słońca przy muzyce chillout. Każdy zachód kończy się oklaskami kilkuset ludzi, niesamowity klimat. Od nazwy jednej z takich knajp pochodzi słynna seria płyt pt. "Cafe Del Mar".
Spędziłem tam wiele tygodni i naprawdę dobrze poznałem wyspę i ludzi tam mieszkających. Miejscowi niechętnie wyprzedawają ziemię, mają nawet swój dialekt. Wszystko dzięki znajomym którzy mieszkają tam od dawna. On już 20 lat, ona 10 lat.
Formentera to przeciwieństwo Ibizy, malutka wysepka gdzie zamiast samochodów jeździ pełno rowerów. Idealne miejsce na odpoczynek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum