R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zobacz, gdzie łapie drogówka
Autor Wiadomość
Jaro 
Administrator
wielun.biz

Piwa: 33/113
Wysłany: 2007-10-31, 11:12   

Cytat:
Cytat:

Rząd fotoradarów, jeden za drugim, jak oczy Wielkiego Brata pilnują prędkości. Nie wiadomo, który zrobi zdjęcie. Za nimi patrol drogówki. Tak policja przyszykowała się na Wszystkich Świętych. Zanim wyruszysz w drogę, zobacz w dzienniku.pl radarową mapę Polski.

10 tysięcy policjantów uzbrojonych w radiowozy i śmigłowce wyłapie najmniejszy występek. Nie będzie pobłażania dla piratów drogowych i pijaków za kółkiem! Do łapania kierowców przekraczających dozwoloną prędkość policja przygotowała:

- 1300 tradycyjnych radarów (tzw. suszarek);
- ponad 600 masztów, na których może w każdej chwili ustawić fotoradar;
- fotoradary (każdy ma statyw i można go ustawić w dowolnym miejscu na poboczu każdej drogi);
- 140 wideorejestratorów, które mogą być zakładane do nieoznakowanych radiowozów.

Fotoradary na masztach
Z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Są bezlitosne, zrobią zdjęcie każdemu, kto przekroczy ustaloną prędkość. Nawet o kilka kilometrów na godzinę. Nigdy jednak nie ma pewności, na którym maszcie rzeczywiście jest fotoradar. Dlaczego? Masztów jest ponad 600, a fotoradarów 127 sztuk.

Fotoradarowa mapka Polski

Drogówka z "suszarkami"
Pamiętajmy, żeby wyjeżdżając ze strefy pomiaru fotoradaru na maszcie, nie rozpędzać się za mocno - kilkaset metrów dalej może czaić się patrol z "suszarką". Często jeszcze polują zza krzaków. Dlatego mimo wszystko noga z gazu, a unikniemy długiej dyskusji z policjantami.

"Cywilne" radiowozy z wideorejestratorami
To najskuteczniejsza broń policji. Pojawiają się nagle, a kiedy już się zorientujemy - jest za późno. Nigdy nie wiadomo, gdzie polują, a ich najczęstszą ofiarą jest kierowca, który przekracza prędkość dwa-, a nawet trzykrotnie. W dodatku wideorejestratorem można dokumentować również inne wykroczenia.

Wideorejestratorów w całej Polsce jest 140 sztuk. Poza skutecznością policja chwali sobie także to, że można je przenosić między samochodami patrolowymi. Jak działa wideorejestrator? Żeby nagranie mogło być dowodem winy, radiowóz musi przynajmniej przez chwilę jechać z tą samą prędkością co pirat drogowy. Wbrew twierdzeniom sprzedawców antyradarów, wideoradar nie emituje żadnych fal, które mogłyby go zdradzić.

Jedynym sposobem jest zachowanie czujności - jeżeli zobaczymy, że "na ogonie" pojawił się samochód, który zrównał prędkość do naszej, lepiej zwolnić i ustąpić mu drogi. W takiej sytuacji policjanci zazwyczaj dają spokój.

W święta najwięcej aut z wideorejestratorami trzeba się spodziewać na głównych trasach - krajowej siódemce, ósemce i jedynce. Zwłaszcza na wylotówkach z wielkich miast.

Źródło: dziennik.pl

LE.aspx.jpg
Plik ściągnięto 61 raz(y) 30,7 KB

LE2.aspx.jpg
Plik ściągnięto 67 raz(y) 36,35 KB

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2007-10-31, 11:41   

Jaro napisał/a:
"Cywilne" radiowozy z wideorejestratorami
To najskuteczniejsza broń policji. Pojawiają się nagle, a kiedy już się zorientujemy - jest za późno

Oj tak, tydzień temu sam się o tym przekonałem jadąc w kierunku Brzegu (opolskie).
200 zł i sześć punktów karnych :oops: :sad: , a i tak nie „szarżowałem”, średnia prędkość 84 km/h ;) .
Myślę, że skuteczna nauczka na parę lat, a i Was ostrzegam, to działa, myślę tu o walce policji z nadmierną prędkością, są coraz skuteczniejsi :!: . Co z jednej strony powinno się chwalić, w końcu o nasze zdrowie tu chodzi, ale z drugiej strony, to nie podoba mi się ciągłe to maskowanie, gdzieś po krzakach, zza węgła itp :evil: .
No ale….. jadąc przepisowo, żadna „maskarada”, w wykonaniu „miśków” nie powinna nam być groźna ;) . Powodzenia na drogach :!: :lol: .

Lesiu 
Wieluniaczek

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-10-31, 13:32   

Już miałem przyjemność posiedzieć sobie w takim opelku i obejrzeć filmik. Jak to sie na gierkówce śmiga. Musze niestety przyznać, ze jest to bardzo drogie kino samochodowe :evil:
Postaw piwo autorowi tego posta

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2007-11-04, 00:43   

Cytat:
Pojawiają się nagle, a kiedy już się zorientujemy - jest za późno. Nigdy nie wiadomo, gdzie polują, a ich najczęstszą ofiarą jest kierowca, który przekracza prędkość dwa-, a nawet trzykrotnie.

Taaak. Mnie złapali na 3 pasmowej drodze na ograniczeniu do 50 w Rzgowie (jechałem 79). Jechałem środkowym pasem - lewym wyprzedzały mnie inne samochody. Na pytanie dlaczego akurat ja dostałem odpowiedz "Bo najszybciej ruszył pan spod świateł" :mrgreen:

Długi 
Przejeżdżał przez Wieluń

Wysłany: 2007-11-05, 12:55   

Na trasie z Wielunia do Kępna jezdzi często czarny VW Pasat najnowszy model WX rejestracje juz kilka razy ich tam widziałem jak pisali mandaty na poboczu a oprócz tego w stronę Kępna mamy 3 maszty na foto radar a w drodze powrotnej z Kępna do Wielunia 5masztów na foto radar :) to tylko 50km :)

Maru 
Mieszka pod Wieluniem
Bywa w Wieluniu

Piwa: 4/4
Wysłany: 2008-04-11, 11:07   

Po wpisaniu w przeglądarkę (IE) www.nieoznakowane.info w trzecim wyniku można pobrać spis nieoznakowanych samochodów policji z kamerami video na terenie Polski. Ciekawa lektura :grin:
proszę nie klikać na ten link, tylko wpisać w przeglądarkę, ten prowadzi do forum, tam żeby pobrać trzeba się rejestrować,

Odpowiedz do tematu