Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2012-09-16, 16:51
Jeżeli dzisiaj nawet żywność mamy sztuczną, gdzie zasadniczego składnika są śladowe ilości, to niby dlaczego meble miałyby być z pełnego drewna. Już dawno są techniczne możliwości sklejenia trocin w deskę, z której później produkuje się meble. To rozwiązanie wprawdzie pozwala na oszczędną gospodarkę drewnem, ale niesie za sobą niebezpieczeństwo wdychania wietrzejącego kleju, co nie jest dla zdrowia obojętne. Podobnie zresztą, jak - na wstępie - wspomnianą żywnością. Nie znaczy to, że takich mebli nie ma. Są, ale ich cena jest odpowiednio wysoka.
Zresztą z tym postępem w każdej dziedzinie jest podobnie. Masowość produkcji nie zawsze idzie w parze z jakością. Sami producenci "dbają" o to. Tak dobierają materiały, aby dany produkt wytrzymał okres gwarancji lub stosują sztuczki zmuszające do zakupu tylko oryginalnych części. Ale to już inny temat.
Osobiście nie narzekam na "tamte" czasy, bo miałem możliwości zwiedzenia świata i porównania tego, co u nas było. Dzisiaj natomiast porównuję to, co znam "tam" z tym, co mamy "tu". W obu przypadkach porównanie wygląda tak samo, więc po co były nam te zmiany?
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-09-16, 21:17
Drewniane meble to były przed wojną a nie w PRL
W PRL meble były z płyty
A tak się je kupowało:
Dziś można kupić meble z dowolnego materiału, wszystko jest kwestią ceny....
Drewno wcale nie jest takim genialnym materiałem, potrafi się wyginać, pękać, zmieniać kolor..
A wracając do tematu, to jako Polacy już tak mamy, że:
Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 18 Maj 2010 Posty: 699 Piwa: 16/34 Skąd: Osjaków/Wydrzyn
Wysłany: 2012-09-17, 09:12
Nie wiem, czy jest "tam " tak pięknie ... Ci co "tam"są bardzo często kolorują rzeczywistosć....dla nich Polska bedzie zawsze be....cacy Anglia , Niemcy itp.jednak, czy tu , czy tam wszedzie trzeba pracować
wracając do wątku mebli mam w garażu meblościankę z 1985 roku z płyty z trocin , która kosztowałą 7200
_________________ "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle"
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2012-09-22, 09:33
Należało by też zastanowić się nad tym, czy w PRL-u miały miejsca tak masowe mordy dzieci, dokonywane przez własnych rodziców. Bo to co teraz się dzieje, w opinii innych w tym ... niby "normalnym" świecie, do normalnych wydarzeń trudno zaliczyć.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum