R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Korona S.A. - fakty i mity...
Autor Wiadomość
Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2007-11-08, 23:33   

gregg napisał/a:
Pracownik musi pracować zgodnie z przepisami BHP, a szkolenie w tym zakresie odbywa się na każdym stanowisku pracy. Czy winą pracodawcy bedzie że pracownik np utnie sobie ręke pracując z podniesioną osłoną pilarki tarczowej???
Administrator napisał/a:

Jeśli przytoczymy przykład Izy, która nie pracowała na tej pile a została na nią wysłana to czy w jej kompetencjach leży przeszkolenie BHP i zabezpieczenie odpowiednio tego stanowiska? Myślę, że nie. I o to właśnie wszystkim chodzi.
Gregg nie broń tak Korony, bo z Twojego punktu widzenia jest to zakład, w którym o pracy marzą tysiące osób, a tak naprawdę jest na odwrót. Niektórzy narzekają, ale pracować muszą, żeby utrzymać rodzinę. A wiadomym jest fakt, że zmiana pracy - jeśli posiada się małe kwalifikacje - na naszym rynku graniczy z cudem.
gregg napisał/a:
Oczywiście przyznaję ci rację nie ma takiego przepisu ukarany zostałby pracodawca.
Tak jak już napisałem powyżej że w przypadku opsanym przez Izabele to pracodawca odpowiedziałby za ewentualny wypadek. Tylko co z tego jak ona nie miałaby ręki??? To byłaby dla niej ta "kara" za to że nie odmówiła podjęcia pracy i tego nikt by jej nie zwrócił. W pracy też trzeba mysleć a nie tylko ślepo wykonywać polecenia ( w tym wypadku brygadzisty) narażając się na utratę zdrowia bo ktoś( brygadzista) popełnił błąd.

Czasem odbieram wypowiedzi jak książkowe, że to nie powinno mieć miejsca. Tylko spójrzmy na polskie realia: spróbuj odmówić w dzisiejszych czasach wykonania pracy, która nie jest dla Ciebie przeznaczona, to zobaczymy jakie poniesiesz konsekwencje. Rozmawiałem z paroma osobami, które zostały pokrzywdzone przez pracodawców, jedne z nich wniosły sprawy do Sądu Pracy, ale wszystkie twierdzą jednogłośnie, że nie ma sensu stawiać się pracodawcy, bo marne są szanse na wygranie sprawy w sądzie, jeśli pracodawca ma za sobą kapitał i prawników.

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-09, 00:08   

Ferbik napisał/a:
Jeśli przytoczymy przykład Izy, która nie pracowała na tej pile a została na nią wysłana to czy w jej kompetencjach leży przeszkolenie BHP i zabezpieczenie odpowiednio tego stanowiska? Myślę, że nie. I o to właśnie wszystkim chodzi.

Ależ oczywiście że nie Iza powinna zostać przeszkolona. Nie twierdzę inaczej. Brygadzista dał ciała. Tylko że to działa w obie strony. Wystarczy powiedzieć "no dobrze ale ja nie wiem jak mam pracować bo nie zostałam przeszkolona" i nikt pracownika za to nie ukarze. Dlatego zadałem pytanie Izie czy powiedziała że nie była szkolona.

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-11-09, 15:06   

Ferbik napisał/a:
widzenia jest to zakład, w którym o pracy marzą tysiące osób, a tak naprawdę jest na odwrót. Niektórzy narzekają, ale pracować muszą, żeby utrzymać rodzinę
tak jest zapewne w 90% przypadków...
Postaw piwo autorowi tego posta

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2007-11-09, 15:20   

siwy_ napisał/a:
tak jest zapewne w 90% przypadków...

Na szczęście zaliczam się do tych 10% :) Robię to co lubię i jeszcze mi za to płacą :)

Izabela 
Przyjeżdża na zakupy
Izabela

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-11-20, 16:37   

gregg napisał/a:
Moge zapytać co zrobiłaś dalej???
Wtedy mi jeszcze na tej pracy zależało więc bez dyskisji podeszłam do piły...

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-20, 20:04   

Izabela napisał/a:
gregg napisał/a:
Moge zapytać co zrobiłaś dalej???
Wtedy mi jeszcze na tej pracy zależało więc bez dyskisji podeszłam do piły...

No to ja nie mam więcej pytań.

LUDZIE CZYTAJCIE KODEKS PRACY!!!

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2008-05-27, 10:40   

A mi to się praca w Koronie podoba...

Chłodny magazyn, ładne koleżanki, lekka praca przy opakowaniach...

Raz zostałem na 2 zmiany, bo nie było jakiejś osoby. 6,5zł to niezbyt dużo, ale na budowie praca ciężka, na czarno zwykle, więc jestem w pełni zadowolony.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2008-05-27, 11:52   

Mateusz napisał/a:

Raz zostałem na 2 zmiany, bo nie było jakiejś osoby. 6,5zł to niezbyt dużo, ale na budowie praca ciężka, na czarno zwykle, więc jestem w pełni zadowolony.

A jak to sie ma do tego co pisałeś jeszcze jakiś czas temu:

http://www.wielun.biz/vie...der=asc&start=0
Mateusz napisał/a:
Ja w te wakacje pracowałem w 2-óch firmach, a zarabialem dość dobrze (zwłaszcza w tej 2-giej) - tyle co średnia krajowa.

http://wielun.biz/viewtop...er=asc&start=15
Mateusz napisał/a:
Ale tak czy siak, studia powinny być płatne. 3tys. zł za semestr to nie majątek. Wystarczy wyjechać w wakacje(3 miesiące) za granicę i już masz 15tys. zł na jakieś robocie fizycznej nie wymagającej kwalifikacji. A kasa na rok studiów wystarczy z pewnością.

http://wielun.biz/viewtop...r=asc&start=120
Mateusz napisał/a:
A o pracę w Wieluniu czy też w Wrocławiu nietrudno i wcale tu nie mam na myśli pracy fizycznej ani też bycia kasjerem w sklepie

http://wielun.biz/viewtop...der=asc&start=0
Mateusz napisał/a:
Bardzo poważnie rozważam mieszkanie i prace we Wrocławiu...

Póki co rozglądam się za pracą we Wrocławiu a pełno jest ofert, które mnie interesują w firmach typu CU, Warta, Open Finance.

Mieszkanie - pokój kilkanaście m2 kosztuje ok. 500zł z opłatami a mieszkanie 30m2 1000-1400zł wynajm oczywiscie.

Chociaz możnaby też pod Wrocławiem poszukać mieszkania, ale wtedy trzeba doliczyć koszty dojazdu do pracy. Dużo opcji...

Praca w Wieluniu od zaraz?? Korona i Neotech. Bynajmniej za darmo zabierają cie spod domu. Tak szukałem pracy w wakacje... Dlatego poszłem na budowe, bo najlepiej płacili i to powyżej średniej krajowej

Przypominam, że średnia krajowa w ubiegłym roku to ok. 2600 zł - 3200 zł. Natomiast 6,5 zł / godz. daje jakieś ... 1100 zł. Oczywiście zapewne będzie róznica wynikająca z wyliczeń brutto - netto, ale tak czy inaczej chyba Mateusz zweryfikował jak na razie swoje roszczenia płacowe...

Ferbik 
Administrator

Wysłany: 2008-05-27, 12:02   

red, tonący brzydkiej się chwyta i tylko świnia nie zmienia poglądów :)

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2008-05-27, 13:37   

Mateusz napisał/a:

Ja Cię nie rozumiem. Piszesz posty o inwestowaniu i ekonomii niemal jak "ekspert" zachęcasz innych forumowiczów do poszukiwania pracy w dużym mieście a sam zatrudniasz się do pracy przy opakowaniach w wieluńskiej fabryce. Bez urazy ale pachnie mi to hipokryzją.

mqs 
Przejeżdżał przez Wieluń

Wysłany: 2008-05-27, 15:22   

Praca w dużym mieście ma wiele zalet - np. dużo wyższe zarobki (średnia krajowa to nie mit), Ale są minusy - musisz się tam jeszcze utrzymać (a gwarantuje że utrzymać się w Wieluniu jest dużo łatwiej niż w dużym mieście).

Acha - nie piszę o pracy w Biedronce w dużym mieście.

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2008-05-27, 18:17   

red napisał/a:
ale tak czy inaczej chyba Mateusz zweryfikował jak na razie swoje roszczenia płacowe...

To nie Mateusz zweryfikował, tylko Mateusza życie zweryfikowało :shock: . My też mieliśmy podobne jak Mateusz wizje, co z tego wyszło, każdy z nas wie najlepiej :P .

Mateusz ale nie załamuj się i próbuj dalej, może to dobrze że zaczynasz od małych złotówek, kiedyś skończysz na miliardach ;) .

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2008-05-27, 18:43   

Zaradny jest i tyle

glizda 
Moderator
diablica

Pomogła: 45 razy
Piwa: 24/21
Wysłany: 2008-05-27, 19:15   

Prosze powrócić do tematu!!!!!!!!!