Pracownik musi pracować zgodnie z przepisami BHP, a szkolenie w tym zakresie odbywa się na każdym stanowisku pracy. Czy winą pracodawcy bedzie że pracownik np utnie sobie ręke pracując z podniesioną osłoną pilarki tarczowej???
Administrator napisał/a:
Jeśli przytoczymy przykład Izy, która nie pracowała na tej pile a została na nią wysłana to czy w jej kompetencjach leży przeszkolenie BHP i zabezpieczenie odpowiednio tego stanowiska? Myślę, że nie. I o to właśnie wszystkim chodzi.
Gregg nie broń tak Korony, bo z Twojego punktu widzenia jest to zakład, w którym o pracy marzą tysiące osób, a tak naprawdę jest na odwrót. Niektórzy narzekają, ale pracować muszą, żeby utrzymać rodzinę. A wiadomym jest fakt, że zmiana pracy - jeśli posiada się małe kwalifikacje - na naszym rynku graniczy z cudem.
gregg napisał/a:
Oczywiście przyznaję ci rację nie ma takiego przepisu ukarany zostałby pracodawca.
Tak jak już napisałem powyżej że w przypadku opsanym przez Izabele to pracodawca odpowiedziałby za ewentualny wypadek. Tylko co z tego jak ona nie miałaby ręki??? To byłaby dla niej ta "kara" za to że nie odmówiła podjęcia pracy i tego nikt by jej nie zwrócił. W pracy też trzeba mysleć a nie tylko ślepo wykonywać polecenia ( w tym wypadku brygadzisty) narażając się na utratę zdrowia bo ktoś( brygadzista) popełnił błąd.
Czasem odbieram wypowiedzi jak książkowe, że to nie powinno mieć miejsca. Tylko spójrzmy na polskie realia: spróbuj odmówić w dzisiejszych czasach wykonania pracy, która nie jest dla Ciebie przeznaczona, to zobaczymy jakie poniesiesz konsekwencje. Rozmawiałem z paroma osobami, które zostały pokrzywdzone przez pracodawców, jedne z nich wniosły sprawy do Sądu Pracy, ale wszystkie twierdzą jednogłośnie, że nie ma sensu stawiać się pracodawcy, bo marne są szanse na wygranie sprawy w sądzie, jeśli pracodawca ma za sobą kapitał i prawników.
Wysłany: 2007-11-09, 00:08
Ferbik napisał/a:
Jeśli przytoczymy przykład Izy, która nie pracowała na tej pile a została na nią wysłana to czy w jej kompetencjach leży przeszkolenie BHP i zabezpieczenie odpowiednio tego stanowiska? Myślę, że nie. I o to właśnie wszystkim chodzi.
Ależ oczywiście że nie Iza powinna zostać przeszkolona. Nie twierdzę inaczej. Brygadzista dał ciała. Tylko że to działa w obie strony. Wystarczy powiedzieć "no dobrze ale ja nie wiem jak mam pracować bo nie zostałam przeszkolona" i nikt pracownika za to nie ukarze. Dlatego zadałem pytanie Izie czy powiedziała że nie była szkolona.
Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 743 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-11-09, 15:06
Ferbik napisał/a:
widzenia jest to zakład, w którym o pracy marzą tysiące osób, a tak naprawdę jest na odwrót. Niektórzy narzekają, ale pracować muszą, żeby utrzymać rodzinę
Chłodny magazyn, ładne koleżanki, lekka praca przy opakowaniach...
Raz zostałem na 2 zmiany, bo nie było jakiejś osoby. 6,5zł to niezbyt dużo, ale na budowie praca ciężka, na czarno zwykle, więc jestem w pełni zadowolony.
Raz zostałem na 2 zmiany, bo nie było jakiejś osoby. 6,5zł to niezbyt dużo, ale na budowie praca ciężka, na czarno zwykle, więc jestem w pełni zadowolony.
A jak to sie ma do tego co pisałeś jeszcze jakiś czas temu:
Ale tak czy siak, studia powinny być płatne. 3tys. zł za semestr to nie majątek. Wystarczy wyjechać w wakacje(3 miesiące) za granicę i już masz 15tys. zł na jakieś robocie fizycznej nie wymagającej kwalifikacji. A kasa na rok studiów wystarczy z pewnością.
Bardzo poważnie rozważam mieszkanie i prace we Wrocławiu...
Póki co rozglądam się za pracą we Wrocławiu a pełno jest ofert, które mnie interesują w firmach typu CU, Warta, Open Finance.
Mieszkanie - pokój kilkanaście m2 kosztuje ok. 500zł z opłatami a mieszkanie 30m2 1000-1400zł wynajm oczywiscie.
Chociaz możnaby też pod Wrocławiem poszukać mieszkania, ale wtedy trzeba doliczyć koszty dojazdu do pracy. Dużo opcji...
Praca w Wieluniu od zaraz?? Korona i Neotech. Bynajmniej za darmo zabierają cie spod domu. Tak szukałem pracy w wakacje... Dlatego poszłem na budowe, bo najlepiej płacili i to powyżej średniej krajowej
Przypominam, że średnia krajowa w ubiegłym roku to ok. 2600 zł - 3200 zł. Natomiast 6,5 zł / godz. daje jakieś ... 1100 zł. Oczywiście zapewne będzie róznica wynikająca z wyliczeń brutto - netto, ale tak czy inaczej chyba Mateusz zweryfikował jak na razie swoje roszczenia płacowe...
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2008-05-27, 13:37
Mateusz napisał/a:
A mi to się praca w Koronie podoba...
Ja Cię nie rozumiem. Piszesz posty o inwestowaniu i ekonomii niemal jak "ekspert" zachęcasz innych forumowiczów do poszukiwania pracy w dużym mieście a sam zatrudniasz się do pracy przy opakowaniach w wieluńskiej fabryce. Bez urazy ale pachnie mi to hipokryzją.
Praca w dużym mieście ma wiele zalet - np. dużo wyższe zarobki (średnia krajowa to nie mit), Ale są minusy - musisz się tam jeszcze utrzymać (a gwarantuje że utrzymać się w Wieluniu jest dużo łatwiej niż w dużym mieście).
Acha - nie piszę o pracy w Biedronce w dużym mieście.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-05-27, 18:17
red napisał/a:
ale tak czy inaczej chyba Mateusz zweryfikował jak na razie swoje roszczenia płacowe...
To nie Mateusz zweryfikował, tylko Mateusza życie zweryfikowało . My też mieliśmy podobne jak Mateusz wizje, co z tego wyszło, każdy z nas wie najlepiej .
Mateusz ale nie załamuj się i próbuj dalej, może to dobrze że zaczynasz od małych złotówek, kiedyś skończysz na miliardach .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum