R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Nauczycielu, rozlicz się
Autor Wiadomość
sharm 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2008-09-13, 20:23   

Po pierwsze dostajesz wypłatę dwa razy w miesiącu: raz wypłatę z dołu, raz z góry za nadgodziny. Po drugie studia podyplomowe w wwiększości są dofinansowywane, nauczyciele płacą zaq to grosze, ja muszę niestety płacić 100%. Po trzecie: co znaczy że jesteście zdani na łaskę księgowości?? Przecież to wy po odpowiedniej interwencji w starostwie, bądź w urzędzie miasta/gminy decydujecie kiedy pobory (zwłaszcza te z góry) mają być na koncie. A jeśli chodzi o ten przelew pierwszego dnia miesiąca, to sęk w tym że neuczyciele chcieli go mieć już rano a nie po południu, więc to nie wchodziło w grę, że puszczam je w poniedziałek rano :) . Po czwarte w wakacje dostajecie również dwie wypłaty: normalną z dołu (pod koniec miesiąca, masz rację, tę średnią), ale również śerenią za nadgodziny!! (czyli druga wypłata na początku miesiąca). Po piąte, czy masz na pasku wynagrodzeń potrącenie z twojej wypłaty na ZFŚS??? Nikt ci nie zabiera z twojej wypłaty tej składki. To fakt że w budżetówce należy ci się, ale nikt ci nie potrąca z wypłaty, żebyś mogła te świadczenia mieć. I nie mów że ci się to należy, bo jak teraz wyglądasz wobec pracowników firm prywatnych, którzy nawet pomarzyć o ZFŚS nie mogą...? Proszę cię, nie pogrążaj się jeszcze bardziej, bo naprawdę dużo wiem na temat nauczycielskich korzyści/dodatków/bonusów i takich tam...
Postaw piwo autorowi tego posta

basteks 
Ma stragan na targu

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2008-09-13, 21:28   

Sharm zostań nauczycielem :D

malgosia.k 
Przyjeżdża na zakupy
MONTESSOREK

Pomogła: 1 raz
Piwa: 2/20
Wysłany: 2008-09-13, 22:11   

Sharm,czytając Twoje posty to wydaje mi się, że jesteś strasznie rozgoryczony. Piszesz takie głupoty.
Kurcze pracuję już tyle lat w szkole i tak na prawdę to dwóch pensji w ciągu jednego miesiąca jeszcze na oczy nie widziałam.
Gdybyś był tak dobry to wyrażaj się jaśniej to nie dwie wypłaty, tylko jedna płacona w dwóch transzach. Czytając ciebie i moje wcześniejsze posty ktoś niedługo stwierdzi, że 2x2000zł=4000zł
Kto w Wieluniu tyle zarobi, pewnie tylko nauczyciele ha ha ha ha?
Chciałabym tyle mieć i pewnie nie tylko ja, ukłon skłaniam wobec wszystkich innych zawodów, gdyż taka pensja przydałaby się wszystkim.
A jeszcze jedna kwestia to nie znam bynajmniej w okolicach Wielunia i w nim samym nauczyciela, który by nie finansował sam własnych studiów. Nawet te finansowane częściowo z unii, nauczyciel musi drugą ich część pokryć z własnej kieszeni.
Jeżeli chodzi o dokształcanie pracowników niektórych firm, także prywatnych to znam sama osobiście kilku, którym zakład pracy pokrywa całkowicie koszty nie tylko opłat czesnych, ale również diet.
Pozdrawiam

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
  Wysłany: 2008-09-14, 10:11   

edzia i odziu napisał/a:
Alez on wcale nie narzeka,robi to co bardzo lubi,a to ze trzeba sie doszkalac ,tak jest chyba w każdym zawodzie i jakos nie słychać narzekań .Jedynie ze strony niektórych nauczycieli ciągle jest cos ,a to doszkalanie(bzdura!) a to małe zarobki(bzdura!),a to za duża liczba godzin (kolejna bzdura) Niech zaczna albo przynajmniej spróbują polubic to co robia ,zauwazajac dobre strony,inaczej sie "wykończa " :D

To moje studia które skończyłem i obroniłem w lipcu br. to bzdura??? Wiesz lepiej ode mnie i twierdzisz, że to nieprawda. Co za bezczelność!
BTW na początku miesiąca jadę na 4 dniowe szklenie to też bzdura???? LOL ochłoń

Sharm idąc dalej twoim tokiem myślenia to jeżeli w firmie prywatnej dostaje zaliczkę i pensję to ma w sumie 2 wypłaty. :D No nie mogę :D

Ferbik załóż w swojej firmie związki zawodowe. Też będziesz mógł strajkować jak Ci tak zależy. :)

akirus 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2008-09-14, 10:35   

Sharm twoje posty niestety to jeden wielki żal. Twoje opinie o nauczycielach opierają się na jednym życiowym doświadczeniu i mierzeniu wszystkich jedną miarą. Coś tan wiesz i głosisz światu i przez takie opinie ludzie nie szanują tej grupy zawodowej.
Policjant i nauczyciel są najmniej szanowanymi zawodami w Polsce. To co Ty opisujesz to jakiś jeden przypadek na sto. W mojej rodzine są nauczyciele i znam różne środowiska szkolne, mam innych znajomych nauczycieli więc wiem sporo o szkołach wieluńskich i podwieluńskich i o tym jak się tam pracuje i nie słyszałam o takich nadużyciach jakie opisujesz. Uczepiłeś się jednej sytuacji i nie twiedze, że niesłusznie, bo faktycznie przelewanie wypłat powinno się odbywać 1 a nie 30. Nie mniej jednak nie rób niezdrowej atmosfery wokół nauczycieli, bo wielu z nich naprawdę kocha to co robi i często pracuje za grosze.

zwyczajna 
WIELUNIAK

Pomogła: 32 razy
Piwa: 25/43
Wysłany: 2008-09-14, 16:29   

OgioN napisał/a:
To moje studia które skończyłem i obroniłem w lipcu br. to bzdura???
ja nie miałam na mysli studiów,tylko "CIĄGŁE" doszkalanie ....czytaj uważnie. ;)

glizda 
Moderator
diablica

Pomogła: 45 razy
Piwa: 24/21
Wysłany: 2008-09-15, 07:09   

Czytając te posty nasuwa mi się jedna myśl: wszędzie jest lepiej gdzie nas nie ma.... Ja akurat nic nie mam do nauczycieli, sama kiedyś myślałam o tym aby studiować pedagogikę ale jednak poszłam na inny kierunek i właściwie dobrze zrobiłam. To nie jest lekki zawód ale wszystkim osobom, którzy nie pracują w tym zawodzie wydaje się taki lekki i "cudowny". Jak w każdym zawodzie są dobre i złe strony.

Rybak 
Przyjeżdża na zakupy
ornitolog

Piwa: 12/1
Wysłany: 2008-09-15, 07:22   

Nauczyciel, który ma jakieś nadgodziny dostaje je w osobnej wypłacie.
Więc dotyczy to tylko tych, którzy je mają. Sharm się nie zbyt dokładnie wypowiedział.

akirus napisał/a:
to co robi i często pracuje za grosze.

Na końcu tego ciekawego artykułu jest pewna tabelka pokaż mi w niej te "grosze"
http://www.kprm.gov.pl/te...nauczycieli.pdf

basteks 
Ma stragan na targu

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2008-09-15, 10:19   

W tej tabeli należy patrzeć na pierwszą kolumnę z wynagrodzeniami. Druga jest uśrednieniem wszystkich wypłat w szkolnictwie - zawierających np. wypłaty kierownictwa, wypłaty w bogatszych gminach (istnieją tam np. kilkusetzłotowe dodatki).

Jeśli nauczyciel pracuje na 1 etacie bez nadgodzin - to ma dokładnie pierwszą kolumnę plus dodatek stażowy - max 20%.

Z pracą i płacą to jest tak:

- najlepiej zarabiać jak poseł
- odchodzić na emeryturę jak policjant i wojsko
- mieć wakacje jak nauczyciel
- obowiązki jak portier
- odpowiedzialność jak przedszkolak

ale tak tylko w Erze można....

Ecomarta 
Przyjeżdża na zakupy

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-09-15, 10:52   

basteks napisał/a:

- obowiązki jak portier

Wydrukowałam i powiesiłam w pracy :D

zwyczajna 
WIELUNIAK

Wysłany: 2008-09-15, 11:38   

basteks napisał/a:

- obowiązki jak portier

super,chciałabym tak,ide do Ery :D

glizda 
Moderator
diablica

Pomogła: 45 razy
Piwa: 24/21
Wysłany: 2008-09-15, 12:35   

Proszę nie odbiegać od tematu :!:

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
Wysłany: 2008-09-15, 12:56   

edzia i odziu napisał/a:
ja nie miałam na mysli studiów,tylko "CIĄGŁE" doszkalanie ....czytaj uważnie. ;)

Jest napisane coś innego. Dosłownie nie piszesz, że ciągłe doszkalanie, lecz ciągle jest coś. Proszę mi się tu nie migać. :P
BTW jeżeli już piszesz, że ciągle narzekają na zarobki, lub liczbę godzin. Uogólniasz, zatem proszę podać te ciągłe narzekania.
Ja osobiście z pewnością nie narzekam na liczbę godzin. Jedynie na zarobki i rozwiązania emerytalne.

zwyczajna 
WIELUNIAK

Wysłany: 2008-09-15, 13:01   

OgioN napisał/a:
BTW jeżeli już piszesz, że ciągle narzekają na zarobki, lub liczbę godzin. Uogólniasz, zatem proszę podać te ciągłe narzekania.
Ja osobiście z pewnością nie narzekam na liczbę godzin. Jedynie na zarobki i rozwiązania emerytalne.
Bo wiesz ,jak sie pisze ze wszyscy to zaraz dym ,ze jak tak można,wiec nie chce personalnie a ogólnie,większość płacze a nie powinna ... :D

akirus 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2008-09-15, 14:16   

Rybak napisał/a:
Na końcu tego ciekawego artykułu jest pewna tabelka pokaż mi w niej te "grosze"

Jak basteks napisał, należy patrzeć na pierwszą tabelę i pamiętać, że to jest btutto. Dobrze mają ci z nadgodzinami, bo wtedy moga liczyć na netto takie jak brutto (w najlepszym przypadku :P )

OgioN napisał/a:
ciągle narzekają na zarobki, lub liczbę godzin

Nooo.. jeśli już to na zarobki, bo godzin każdy chce mieć dużo, a nie zawsze da się mieć dużo. Czasem ma sie "goły" etat lub nawet niepełny.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi