W mieście jeździłem bez świateł a jak ruszam w trasę to niezależnie od pogody zawsze na światłach
Czesto sie zdarza w miescie lub poza nim ze jezeli kierowca nie ma właczonych swiateł , osoba z przeciwka daje znaki o tym . Oczywiscie jestem za właczaniu swiateł przez cały dzien . Pozdrawiam Wieluniaczka
Wysłany: 2007-02-21, 13:43 'Na światłach' przez cały rok?
Cytat:
Już nie od początku października do końca lutego następnego roku, ale przez cały rok kierowcy będą musieli pamiętać o włączaniu świateł mijania przez całą dobę. Zmianę w przepisach ruchu drogowego zatwierdził sejm. Propozycją zmian w kodeksie zajmie się teraz senat.
Wprowadzenie obowiązku całorocznego, całodobowego poruszania się po drogach publicznych z włączonymi światami mijania ma poprawić widoczność samochodów.
Z punktu widzenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym z pewnością będzie to większa korzyść - mówi komisarz Andrzej Małolepszy, Naczelnik Sekcji Ruchu Drogowego, oficer prasowy Komendy Komendy Powiatowej policji w Wieluniu - Na pewno pojazd, który będzie przez cały rok poruszał się z włączonymi światami mijania jest lepiej widoczny na drodze, a co za tym idzie, patrząc już na statystyki, powinno być mniej zdarzeń drogowych.
W Europie jazda z włączonymi światłami mijania przez cały rok obowiązuje m.in. w krajach skandynawskich. W ostatnich miesiącach podobny obowiązek wprowadzili Czesi i Słowacy, a Komisja Europejska rozważa wprowadzenie go we wszystkich krajach Unii. W Polsce całoroczna jazda „na światłach” zacznie obowiązywać najpóźniej od połowy roku 2007. Poprawkami do ustawy o ruchu drogowego przyjętymi przez sejm zajmie się teraz senat, następnie wrócą one do sejmu i jeśli zostaną ostatecznie przyjęte minister transportu wyda rozporządzenia precyzujące obecne przepisy.
Na pewno pojazd, który będzie przez cały rok poruszał się z włączonymi światami mijania jest lepiej widoczny na drodze, a co za tym idzie, patrząc już na statystyki, powinno być mniej zdarzeń drogowych.
na pewno bedzie widoczny , tylko zeby kierowcy tego przestrzegali przez cały rok.... a nie martwili sie o akumulatory ..... teraz niech sie zajmna rowerzystami .......
Nie wiem... ja staram się jeździć cały rok z włączonymi światłami, więc dla mnie osobiście ta ustawa nic nie zmieni (no poza tym że inni będą dużo lepiej widoczni). Czasem ktoś zapyta po co światła skoro taka dobra widoczność? Ano po to żeby była jeszcze lepsze nie wszędzie przecież jest jednakowa...
Często wieczorami widzę ludzi jeżdzących po mieście bez włączonych świateł (zawsze się taki trafi ) Może ta ustawa upomni zapominalskich widzących oświetloną przez latarnię drogę, a nie pamiętających że sami są niewidoczni
Popieram jak najbardziej pomysł i mam nadzieję że niedługo wejdzie on w życie.
wieluniaczek Przyjeżdża na zakupy czujny obserwator
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 336 Piwa: 1/1 Skąd: z miasta
Wysłany: 2007-02-21, 20:24
Ja już dziś profilaktycznie zrobiłem z moim mechanikiem przeróbkę przy światłach mojego auta tzn. wyłączam je kluczykami w stacyjce (Polonezy, Fiaty tak mają seryjnie japońce niestety nie) bo zdarzało mi się podjechać z kimś do banku i pół godzinki na światłąch stać bo człowiek zapomniał wyłączyć je.Teraz światła cały czas załączone będą co uchroni mnie przed ,,przymusowym opodatkowaniem""
_________________ Witaj Gość cieszę się że jesteś i pozdrawiam Cię
Glizda- ja jeżdże tak rzadko i na tak krótkich odcinkach, że w tak mało skomplikowanych sytuacjach potrafię sobie poradzić. Więc bez obaw staram się jak mogę.
_________________ Przeżyć mocno każda chwile, poznać ją do bólu,
do samozatracenia. Po prostu żyć! Żyć! Żyć!
Senat przyjął poprawki do prawa o ruchu drogowym, znowelizowanego w ubiegłym tygodniu przez Sejm. Nowelizacja przewiduje między innymi nakaz jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok.
Zgodnie z przyjętymi przez Senat poprawkami nakaz ten będzie obowiązywać wszystkie samochody z wyłączeniem tych, które były wyprodukowane przed 1970 rokiem. Projekt nowelizacji wróci teraz do Sejmu.
źródło:onet.pl
Na to wygląda, że będziemy jeździć na światłach mijania przez cały rok.
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum