R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Korona S.A. - fakty i mity...
Autor Wiadomość
Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2008-05-28, 08:55   

Wiedziałem że zaraz grono ekspertów forumowych się odezwie i futurologów i zaraz mnie zjedzie...

Zatem zatrudniłem się do pracy w Koronie zaraz po maturze pisemnej z WOS-u. Przemyślałem sprawę, że później będzie z pracą ciężko w Wieluniu na 3 tygodnie.

Red

Dla mnie ta praca w Koronie jest lekka w porównaniu do pracy na budowie, na tyle że czasem zostaje na 2 zmiany równocześnie.

A co do studiów powinny być płatne, bo są kredytu uczelniane i wtedy taki młody człowiek zastanowi się czy kierunek na kttóry studiuje da mu prace i konieczność splacenia kredytu bedzie motywacją do nauki. A dziś to część młodych idzie na studia, żeby uciec przed wojskiem, albo żeby przedłużyć sobie młodość albo szukać partnera na imprezach w akademikach ;)

miko 005

Wiem oczy mówisz, koleżanki z pracy ostatnio mi to mówiły :p

Dlatego zakładając ze sobie poradze to zamiast kupować auto, jak robi to większość młodych ludzi w moim wieku, ja pieniądze wrzuce sobie w polisę na życie(TFI bez podatku Belki 19%) a że polisa na 10 lat to nie będzie mnie kusiło żeby cokolwiek ruszać z tego a min. musze wpłacać 2tys rocznie... ( http://dwagrosze.blogspot...nwestora-2.html na tej stronie policzyłem sobie ile będe miał po 10 latach odkładając ok 200zł miesiecznie przy skromnych 30- 40% rocznie)

Ferbik

To ja jestem świnią bo poglądów nie zmienię.
------------------------------------------------------------------------------------------

Trochę mi żal że muszę opuścić tą firmę, bo poznałem tam miłych ludzi, kierownik miły, brygadzistki też fajne kobiety. Wyjeżdżam za granicę i nawet nie zdąże wypłaty odebrać osobiście...

Dlaczego poszłem pracować do Korony na te 3 tygodnie? Bo nie chciałem czasu marnować siedząc na ogródkach piwnych, czy przed TV jak część moich równieśników a tak mam te kilkaset zł i kolejną pracę za sobą i pewne znajomości ;)

*poszedłem
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2008-05-28, 11:03, w całości zmieniany 2 razy  
Postaw piwo autorowi tego posta

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2008-05-28, 10:28   

Mateusz, nigdzie nie pisałeś że idziesz tam do pracy tymczasowo, na 3 tygodnie. Chwała ci za to, że jak piszesz zamiast siedziec na ogródkach i pić piwo to idziesz od razu do pracy.
Chodziło mi tylko o to, że najpierw pisałeś jak to łatwo można znależć prace gdzie zarobi sie dobre pieniądze (powyżej średniej krajowej), wychwalasz wyjazdy zarobkowe za granicę, gdzie bez problemu odłoży sie 5 tys zł miesięcznie albo piszesz o pracy w dużym mieście za dobre pieniądze, a potem okazuje sie że lądujesz w Koronie z pensją oscylującą wokół najniższej krajowej...

Tak czy inaczej życzę powodzenia :)

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2008-05-28, 11:00   

red

Pomyliłęm się troche, w Wieluniu jednak pracę idzie znaleźć ale jako student to rzeczywiście ciężko. Byłem w Patrol Group od razu rozmawiałem z kierownikiem a nie "zabawa" w zostawianie CV. Gość konkretnie i rzeczowo wyjaśnił czego oczekują...

Chcą pracowników na długi czas, ale nie studentów.

Co do zarobków za granicą, przy obecnym kursie euro to 3,5 tys odłoży się...
Jednakże, słaby kurs ma zalety - można zawsze coś taniej kupic niż w Polsce - samochód, ubrania, elektronika. A Euro wobec dolara stoi prawie tak samo, więc taką samą ilość pieniędzy mogę włożyć w TFI w zagraniczne fundusze.

glizda 
Moderator
diablica

Pomogła: 45 razy
Piwa: 24/21
Wysłany: 2008-05-28, 11:04   

Następny post nie związany z tematem usunę od razu!!!!

Jak panowie chcecie podyskutować na temat planów Mateusza to proszę założyć osobny temat!!

samaasia 
Słyszał o Wieluniu
przypadkowo

Wysłany: 2008-07-06, 07:54   

no tak jesli liczyc ze w Koronie stawka jest ponizej najnizszej krajowej przynajmniej ta na angazu a pracodawca zapewnia cie ze jest "ok" anawet "lepiej niz gdzie indziej" to jest macie juz cały obraz zakładu Korona

Nowe zdania rozpoczynamy pisząc je z wielkich liter!
Proszę się stosować do podstawowych zasad polskiej pisowni w tym do znaków interpunkcyjnych /regulamin forum/.
J.
Ostatnio zmieniony przez Jaro 2008-07-06, 16:25, w całości zmieniany 1 raz  

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-07-06, 21:04   

samaasia napisał/a:
no tak jesli liczyc ze w Koronie stawka jest ponizej najnizszej krajowej przynajmniej ta na angazu

Możesz to wyjaśnić?

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2008-07-07, 18:37   

No własnie - o ile mi wiadomo to jesli stawka jest niższa od najniższej krajowej to i tak pracodawca ma obowiązek wyrównac pensje w górę. Chyba że mylisz kwoty netto/brutto.

Nevermind 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 1/1
Wysłany: 2008-07-07, 19:57   

Jej chyba chodzi o zatrudnienie na pol etatu to wtedy moze byc chyba mniejsza..

netbus 
Dojeżdża PKSem

Piwa: 4/3
Wysłany: 2008-12-31, 16:41   

gregg napisał/a:
Powiedzcie tym swoim kolegom że nikt ich do pracy w Koronie nie zmusza. Jak gdzieindziej jest tak dobrze to niech zmienią pracę... Powodzenia.

To teraz powiedz mi gregg dlaczego zwiałeś z Korony ( ze stanowiska kierownika ) skoro tam tak dobrze?:P

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-31, 16:54   

netbus napisał/a:
gregg napisał/a:
Powiedzcie tym swoim kolegom że nikt ich do pracy w Koronie nie zmusza. Jak gdzieindziej jest tak dobrze to niech zmienią pracę... Powodzenia.

To teraz powiedz mi gregg dlaczego zwiałeś z Korony ( ze stanowiska kierownika ) skoro tam tak dobrze?:P

To, że było dobrze, nie oznaczało że gdzieindziej nie może być lepiej. To że odszedłem z Korony potwierdzio tylko moje słowa zacytowane przez Ciebie.
Poza tym koniunktura na rynku pracy szybko sie zmienia i miejsce pracy gdzie kiedyś było dobrze, moze się okazać zbyt mało płatne.

PS. Witam na forum i zapraszam do tematu "Przedstaw się wszystkim" :)

netbus 
Dojeżdża PKSem

Piwa: 4/3
Wysłany: 2008-12-31, 17:02   

gregg napisał/a:
koniunktura na rynku pracy szybko sie zmienia i miejsce pracy gdzie kiedyś było dobrze, moze się okazać zbyt mało płatne.

Mało platne? Wątpie.
Może jakiś konflikt z - dyrkiem? nie oczekuje odpowiedzi.
Jedynie powiem że jedyny "normalny kierownik" juz w Koronie nie pracuje a pisze posty na forum.
Naprawde bardzo dużo osób bardzo dobrze Cie wspomina gregg.
CYa i powodzenia w dalszym życiu zawodowym. ;))

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-31, 17:15   

Dziękuję za ciepłe słowa. :)
Natomiast muszę zdementować plotkę o konflikcie z dyrektorem. Żadnego nie było.
Jako kierownik nie zarabiałem wcale takich kokosów... więcej mi nie wolno powiedzieć. Ale był to jedyny powód dlaczego zdecydowałem sie odejść.
Co do ludzi z którymi pracowałem będę ich zawsze miło wspominał. :)
Pozdrawiam i wszystkim pracownikom Korony życzę jak największych podwyżek w Nowym Roku.

samaasia 
Słyszał o Wieluniu
przypadkowo

Wysłany: 2009-07-08, 23:43   

Mogę to wyjaśnic troszkę póżno ale mogę: na angażu dziewczyny mają wpisaną kwotę 1039 zł (przynajmniej tak było do pażdziernika roku 2008) a o ile sobie przypominam od stycznia obowiązywała stawka ok 1120 zł w każdym bądź razie było to ze stówe mniej, podobno wyrównywali to w premii, ale jeśli ktoś premii nie miał, poprostu miał podstawę 1039 i od niej naliczano mu wszelkiego rodzaju świadczenia np za godz nocne, nadliczbowe itd. jesli ktoś chce dowodu mam zgromadzone tzw paski. Czy pracodawca to wyrównał? z pewnością nie a poza tym liczy się podstawa pensji a nie jakieś tam dokładanie z premii

menkiel 
Czytał o Wieluniu

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2013-09-30, 19:45   

Cytat:
Spółka Korona z Wielunia, jeden z największych na świecie producentów świec, otworzyła fabrykę w Stanach Zjednoczonych. Zakład powstanie w Hrabstwie Pulaski w Stanie Wirginia.
Nowa fabryka zostanie uruchomiona kosztem ponad 18 mln dolarów na terenie już istniejących hal o powierzchni ok. 15 tys. m kw. Jej budowa rozpocznie się w listopadzie, a produkcja ruszy we wrześniu 2014 roku.

Korona zatrudni w nowo powstającym zakładzie około 170 osób. Zapleczem badawczo-rozwojowym i technologicznym nowego zakładu będzie główna fabryka Korony w Wieluniu w woj. łódzkim.

- Decyzja o uruchomieniu produkcji w Stanach Zjednoczonych wynika z naszej bardzo dobrze rozwijającej się sprzedaży na tym rynku - naszymi klientami są m.in. dwa światowe koncerny, w tym firma IKEA, z którą współpracujemy już od 1997 roku, i która systematycznie umacnia swoją pozycję na kontynencie amerykańskim. To właśnie współpraca z firmą IKEA skłoniła nas do poważnego rozważenia scenariusza produkcji w Stanach - mówi Krzysztof Jabłoński, prezes zarządu Korony.

Jego zdaniem lokalna produkcja pozwoli spółce na szybsze dostarczanie wyrobów do klientów, a także ułatwi zdobycie kolejnych odbiorców w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.

- Zabezpieczy nas to także przed ryzykiem wahań kursu dolara w przypadku kontraktów z odbiorcami z kontynentu amerykańskiego. Naszym celem jest, by sprzedaż na rynku amerykańskim w ciągu czterech-pięciu lat osiągnęła pułapy, jakie notujemy w Europie - dodaje.

Korona jest jednym z największych na świecie producentów świec dla międzynarodowych koncernów oraz jednym z największych producentów świec zapachowych w Europie. Sprzedawane są głównie pod markami własnymi dużych sieci handlowych. Spółka powstała w 1992 roku w Wieluniu, a od kwietnia 2005 r. działa jako spółka akcyjna. Korona produkuje około 9 mln szt. świec dziennie (czyli ok. 3,3 mld świec rocznie), z czego 66 proc. to świece zapachowe. Produkty spółki sprzedawane są w około 40 krajach świata.

Read more: http://wyborcza.biz/bizne...t#ixzz2gP3GeeHR

Mrówek 
Moderator

Piwa: 39/17
Wysłany: 2013-09-30, 19:55   

Ciekawie rozwija się biznes firm z Fabrycznej. Korona w Stanach, Wielton w Rosji, Zasada rozkręca się z e-rowerem. Oby te interesy z zagranicznymi przyniosły jakieś korzyści też dla nas.
"Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."

Odpowiedz do tematu