R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Prognoza Wyników Wyborów 2011
Autor Wiadomość
cogito 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 12/4
Wysłany: 2011-10-16, 14:21   

ilin napisał/a:
cogito nie pisz mi tu banialuków co uczą w szkolach od 1989 bo doskonale wiem.
Co innego ich uczą a ja to musze w domu w przypadku swoich dzieci korygować aby były Polakami.

Mimo woli przyznałaś mi rację. Banialuki to uczą w szkołach. Ja tylko zwróciłem uwagę.
Natomiast Palikota nie nazywałbym "pajacem". Pokaż mi drugiego polityka, który dobrowolnie zrezygnował z mandatu posła, aby później za swoje pieniądze ponownie kandydować do sejmu. Przecież będąc "pajacem", jak go określasz, nie musiał się w to angażować. Jaki miałby w tym cel? Skłócić Polaków? To robi kto inny, bo tylko skłóconym narodem można bezpiecznie manipulować. Dla mnie zawsze ważniejszy jest powód działania, niż sam cel, który nie zawsze się osiąga. Zresztą w tym przypadku zarówno powód jak i cel jest znany.
Jeżeli nadal patrzysz na Janusza Palikota poprzez wibrator i pistolet, to znaczy, że nie potrafisz odczytać sensu przekazu. Ja wiem, że łatwiej na odbiorcę oddziałują znane atrybuty.
Pamiętasz, jak Tusk powiedział, że posłowie PO nie muszą klękać przed biskupem?
Cytat:
- Posłowie, ta na pewno będzie w PO, muszą być odpowiedzialni przed wyborcami, narodem, sumieniem. Powinni uwzględniać - we właściwych proporcjach - także opinię różnych autorytetów. Nie trzeba politycznie klękać przed biskupem, Gazetą Wyborczą, TVP czy TVN. Trzeba umieć sięgnąć w takich momentach sięgnąć do rozumu i sumienia - mówi.

Źródło.
Ciekawe, czy nadal to aktualne i czy Tusk oraz posłowie PO sięgną do rozumu i odpowiedzialni przed Narodem nie zmienią zdania, gdy dojdzie do debaty (bo na pewno dojdzie) na temat krzyża, bo będzie im się to opłacać politycznie. Poczekamy, zobaczymy.
Ostatnio zmieniony przez cogito 2011-10-16, 14:22, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

rafalekjan 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Wysłany: 2011-10-16, 14:22   

tomow napisał/a:
Ostatnie 4 lata to czas impasu. Tylko trzeba to widzieć...

Chyba przez różowe okulary.

Shymool 
Mieszka pod Wieluniem
carpet crawler

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-10-16, 14:31   

tomow, To typowe dla PiSowca. Rzucasz temat i go nie wyjaśniasz :sad: dlaczego moje stwierdzenie wiążące wykształcenie z elektoratem PiSu jest niegodne nauczyciela. Dodatkowo mam wrażenie, że lepiej od Ciebie znam realia "ściany wschodniej" ponieważ z tamtąd pochodzę i obecnie tu jestem. Przez te kilka dni miałem możliwość spotkania i porozmawiania z wyborcami na tym terenie. Nawet nie wiesz jak się mylisz :)

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-10-16, 14:44   

cogito napisał/a:
Mimo woli przyznałaś mi rację.

Nie mimo woli ale całkiem świadomie.
Wystarczy spojrzeć na program nauczania historii aby zrozumieć jak jest dzisiaj.
Sama istota funkcjonowania szkół w obecnej sytuacjii woła o pomstę do nieba.
I to nie wina kościoła tylko polityków którzy wprowadzili reformę edukacjii.

Ja bym zapytał dlaczego zniknął Sienkiewicz z lektur a wprowadza sie jakieś bzdety.
Chyba po to aby zminimalizować poczucie przynależności narodowej u dzieci.
Tylko na nas rodzicach spoczywa obecnie to aby przekazać aby nasze dzieci czuły sie Polakami.

Bo sytuacja zmierza do tego co na tzw "nowoczesnym zachodzie" zamiast ojca czy matki będzie rodzic nr 1 rodzic nr2.
Ostatnio zmieniony przez ilin 2011-10-16, 14:55, w całości zmieniany 1 raz  

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2011-10-16, 14:52   

Świstek napisał/a:
Akurat w tym przypadku sondaże nie odrzuciły małego ugrupowania, bo poparcie było znaczne.

Piszesz o RPP? Wystarczyłoby żeby miał poparcie wykazane w sondażach na poziomie 3-4 % i wynik miałby znacznie gorszy, o ile wogóle RPP wszedłby do Sejmu.

Świstek napisał/a:
Cztery lata temu był LiD, nie SLD i nie sądzę, żeby jakoś mocno to odczuł

Moje uproszczenie - oczywiście była koalicja której SLD było głównym składnikiem. Osobiście znam conajmniej 3 osoby - które zamiast na LiD zagłosowały na PO - byle tylko PiS nie wygrał wyborów. Komentare politologów i socjologów opisywały dokładnie ten mechanizm po wyborach.

Świstek napisał/a:
Z pewnością zostaną unieważnione.

Ty naprawdę zdajesz się nie rozumieć wagi tej sytuacji. Nieistotne czy to był KWW Nowego Ekranu - który miał nikłe szanse nawet na zebranie tych podpisów do rejestracji list, czy NP czy kandydaci do Senatu. PKW znacząco przekroczyła swoje uprawnienia i nie ostaną wyciągnięte żadne konsekwencje będzie to oznaczało że PKW jest poza wszelką kontrolą.

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-10-16, 15:02   

Shymool napisał/a:
z tamtąd

Panie magistrze, "stamtąd" nie "z tamtąd". To też nie jest godne nauczyciela.

Na wschodniej ścianie byłem wielokrotnie. W ostatniej kampanii nie usłyszałem tam słowa, które mogłoby wyrażać ich nadzieję na poprawę sytuacji. Mówią o tym także statystyki: średnie zarobki, bezrobocie.

Wyśmiewanie drugiego człowieka jest niegodne nauczyciela. Nie jestem gorszy, bo jestem "PiSowcem". Chodzi o pomysł na Polskę, a nie o to kto na kogo głosuje.

Świstek 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 2/2
Wysłany: 2011-10-16, 16:19   

ourson napisał/a:
Piszesz o RPP? Wystarczyłoby żeby miał poparcie wykazane w sondażach na poziomie 3-4 % i wynik miałby znacznie gorszy, o ile wogóle RPP wszedłby do Sejmu.

Piszę o Korwinie. Sylwester podał sondaż, w którym miał on spore poparcie, co nie przełożyło się wcale na wyborczy wynik. W internecie też nieustannie wygrywa, a mimo to młodzież czy w ogóle uzytkownicy internetu na niego nie stawiają. A Palikot jeszcze miesiąc temu w sondażach nie istniał.

ourson napisał/a:
Ty naprawdę zdajesz się nie rozumieć wagi tej sytuacji. Nieistotne czy to był KWW Nowego Ekranu - który miał nikłe szanse nawet na zebranie tych podpisów do rejestracji list, czy NP czy kandydaci do Senatu. PKW znacząco przekroczyła swoje uprawnienia i nie ostaną wyciągnięte żadne konsekwencje będzie to oznaczało że PKW jest poza wszelką kontrolą.

To robi się nudne.

Ty zaś wymyśliłeś sobie pewną teorię pt. "wybory nie są miernikiem zadnego poparcia", uwierzyles w nia i zawzięcie powtarzasz przy każdej możliwej okazji.

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2011-10-16, 16:26   

tomow napisał/a:
PiS obiecał S8 i zaczął ją projektować

No to teraz wiadomo, dlaczego S8 nie ma do tej pory, a wszystko na Grabarczyka zwalają!

tomow napisał/a:
Panie magistrze, "stamtąd" nie "z tamtąd". To też nie jest godne nauczyciela.

Nooo... to jest argument w dyskusji! Jestem chętny wyzwać Cię na dyktando. Piszesz się?

Shymool 
Mieszka pod Wieluniem
carpet crawler

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-10-16, 17:37   

tomow, Być tam kilka razy a być stamtąd to jednak różnica. Jeśli jesteś taki czuły na "godność", to czy zwróciłeś uwagę swoim partyjnym kolegom na godne traktowanie innych w stylu "ciemny lud to kupi"
P.S.
Urodziłem się pod znakiem Byka, więc nie ukrywałem nigdy, że robię "byki". Kiedyś już za to przepraszałem :roll:

cogito 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 12/4
Wysłany: 2011-10-16, 17:46   

My tu o wyborach i nowym/starym rządzie, a tymczasem "wierchuszka" udziela wskazówek, co powinno znajdować się w przestrzeni publicznej.
Cytat:
Podczas przemyskich obrad Episkopat zwrócił też uwagę "na zauważalny wzrost tendencji do usuwania religii z przestrzeni publicznej". - Biskupi wzywają do przeciwstawiania się tego rodzaju naciskom, które są niezgodne z Konstytucją – zaznaczono w komunikacie.

KEP przypomniała też zapis zawarty w ustawie o radiofonii i telewizji z 1992 roku o misji telewizji publicznej i wartościach chrześcijańskich. Mówi on, że "audycje lub inne przekazy powinny szanować przekonania religijne odbiorców, a zwłaszcza chrześcijański system wartości". - Dwa lata później Trybunał Konstytucyjny potwierdził, że przepis ten "zgodny jest z zasadą demokratycznego państwa prawnego" oraz "z zasadą równości" wyrażoną w Konstytucji – podkreślili biskupi.

Źródło.
Jest i zła informacja dla Tomow.
"W PiS zbiera się na burzę". "Przegraliśmy przez Jarosława"

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2011-10-16, 18:48   

Świstek napisał/a:
To robi się nudne.

Zapytam inaczej - czy uważasz za normalne, że wg ordynacji wyborczej Komitet Wyborczy który zarejestruje listy w 21 okręgach ma prawo zarejestrować listy w całym kraju a w rzeczywistości Komitet Wyborczy rejestruje listy w 21 okręgach a PKW odmawia mu zarejestrowania list w całym kraju?

Uważasz za normalne, że PKW decyduje o wydłużeniu czasu zbierania podpisów dla jednego komitetu (podczas gdy w ustawie terminy te określone są "sztywno" i ustawa nie przewiduje żadnej możliwości ich zmiany)??

spróbuj odpowiedzieć na te pytania nie myśląc o tym których Komitetów to dotyczyło ani o tym czy to miało jakikolwiek wpływ na ostateczny wynik wyborów czy nie.

Świstek napisał/a:
Ty zaś wymyśliłeś sobie pewną teorię pt. "wybory nie są miernikiem zadnego poparcia", uwierzyles w nia i zawzięcie powtarzasz przy każdej możliwej okazji.

Jeśli dobrze pamiętam napisałem to tutaj raz. I nie przypominam sobie żebym powtarzał to przy jakiejkolwiek innej okazji.

Pewnie jest nadużyciem stwierdzenie "żadnego" więc rzeczywiście zamienię je na "faktycznego".

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-10-16, 20:19   

cogitoCzy ty nie masz nic lepszego do roboty ?
Nie masz żadnych obowiązków?

Mi już znudziło się odpowiadać na twoje manipulowane posty.

lewy1957 
Przejeżdżał przez Wieluń
Wielunianin

Wysłany: 2011-10-16, 21:42   

ale NUMER!! czy wiecie ile glosow oddano na M. Luczka na Nadodzrańskiej ???

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2011-10-16, 21:42   

cogito

http://fronda.pl/news/czy...za_ozon__16100/

Palikot zmienił poglądy z prawicowych na lewicowe... Współfinansował katolicki tygodnik Ozon.

Cytat:
Janusz Palikot, krytykowany za ostrą zmianę poglądów, z mocno konserwatywnych na bardzo lewicowe, kaja się jak może i zapewnia, że żałuje wydawania w przeszłości konserwatywnego tygodnika „Ozon”.

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2011-10-16, 21:43   

lewy1957 napisał/a:
ale NUMER!! czy wiecie ile glosow oddano na M. Luczka na Nadodzrańskiej ???

Nie ma takiej ulicy, ale pisz.

Odpowiedz do tematu