Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-12-13, 20:54
miko 005, nie zgodzę się - stacja LOTOSu przy 8-ce w Sycowie, czy LUKOILu za Sycowem (w kierunku Wrocławia) nie mają żadnego "miejskiego" ruchu. Więc są w gorszej sytuacji niż nasze stacje.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 449 Piwa: 12/1 Skąd: z samiutkiego piekła
Wysłany: 2008-12-15, 08:09
W Wieluniu mamy do czynienia z typową zmową cenową kierowników stacji paliw.
Te trzy największe "dyktują cenę dnia", a te mniejsze opuszczają parę groszy aby
przyciągnąć klientów "miejscowych". Te duże się cieszą bo mają TIR'y i na nich zarabiają
krocie przy takich cenach jakie sobie ustalą.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2008-12-16, 16:20
W sobotę około południa przejeżdżałem obok stacji Orlenu (przed torami na Sieradzkiej). 95 była w cenie 3,65 zł. Natomiast 3 godziny wcześniej tankowałem pod Wrocławiem na stacji Luk Oil po 3,42 zł. Od kilku lat nie tankuje na stacjach sieci Orlen.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-12-16, 16:54
Rybak napisał/a:
Te duże się cieszą bo mają TIR'y i na nich zarabiają
krocie przy takich cenach jakie sobie ustalą.
Rybak, jak mam być szczery, to nie pamiętam widoku TIR-a tankującego na wieluńskich stacjach paliw. Owszem słyszałem o kierowcach ciężarówek, którzy w naszym regionie „majstrują” coś przy bakach samochodowych, ale robią to tylko wtedy gdy znajdą chętnych nabywców na ropę, po niższych cenach, np. mniej o złotówkę jak na stacji. I wiem też, że takowych chętnych do kupna nie brakuje.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Miła niespodzianka na orlenie.
3.58 dzisiaj tankowałem
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2008-12-18, 07:57
Wczoraj kawałek za Wrocławiem w kierunku na Wałbrzych na Lukoilu Pb95 3,35
Edit.
W piątek przy wyjeździe z Wrocławia (8ka) stacja Lukoil Pb95 3,31 a przy wjeździe do Wielunia Pb95 3,65
Może nasze lokalne media ( a wiemy że są obecne na forum) zainteresują się zmową (bo nic innego to nie może być) lokalnych "baronów" paliwowych?
Czekamy...
Gdzie polecacie tankować? Baza PKS? Podobno tam paliwo poddawane jest częstszym kontrolom... ja osobiście tankuję na Petrochemii przy ul.Warszawskiej, z cen jeżeli można tak powiedzieć jestem zadowolony a na jakość mój diselek się jeszcze nie skarżył
Wysłany: 2009-01-24, 07:50 Złoty w dół, ceny paliwa w górę
Koniec niskich cen na stacjach paliw
Cytat:
Słabnący złoty jest powodem do zmartwień nie tylko dla posiadaczy kredytów walutowych. Za portfele wkrótce złapią się także kierowcy. Jak prognozują analitycy, właśnie ze względu na rosnące kursy walut, w najbliższych dniach zdrożeje paliwo na stacjach.
"Na polskim rynku w styczniu, po raz pierwszy od pięciu miesięcy, widzimy podwyżki cen, głównie wynikające ze słabej złotówki" - ocenił zajmujący się rynkiem paliw portal e-petrol.pl. Polska złotówka cały czas słabnie wobec dolara amerykańskiego i nie pomoże nam nawet wciąż bardzo tania ropa, której ceny wahają się między 40 a 50 dol. za baryłkę.
"Jak wiadomo ceny międzynarodowe ropy i paliw wyrażone są w dolarach, więc żeby porównać je do polskich warunków, trzeba dokonać przeliczenia. Gdy polska waluta słabnie, tworzy to presję zwyżkową na ceny paliw na naszym rynku" - wyjaśnia e-petrol.
Ceny na stacjach w górę
Zajmujące się rynkiem paliwowym biuro Reflex, podało że, średni poziom cen Eurosuper 95 i oleju napędowego w czwartek ukształtował się na poziomie 3,49 zł/l. W stosunku do czwartku ubiegłego tygodnia oznacza to wzrost o kolejne 7 groszy na litrze.
"Nic dzisiaj nie wskazuje na to, żeby najbliższe dni przyniosły stabilizację cen. Sytuacja na rynku hurtowym i kolejne notowane tu podwyżki cen benzyn i oleju napędowego będą determinowały kolejne ruchy cen na stacjach w górę. Dotychczasowa skala podwyżek na rynku hurtowym pozwala sądzić, że kolejne dwa tygodnie upłyną pod znakiem wzrostów cen przy dystrybutorze od 10 do 15 gr za litr" - ocenił Reflex.
E-petrol również prognozuje, że najbliższe dni przyniosą dalsze podwyżki. "W ostatnim tygodniu tego miesiąca ceny najpopularniejszej benzyny mogą średnio wahać się w przedziale 3,60-3,70 zł za litr, nieco mniej za paliwo będą płacić kierowcy samochodów z silnikiem Diesla - 3,45-3,55 zł za litr - choć i w tym przypadku e-petrol.pl również prognozuje wzrost średnich detalicznych cen krajowych" - napisano.
Jak podał e-petrol.pl, kierowcy samochodów z instalacją gazową LPG do swoich pojazdów mogą tankować po średnio 1,72-1,82 zł/l.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2009-01-25, 12:18
fanzie napisał/a:
Gdzie polecacie tankować? Baza PKS? Podobno tam paliwo poddawane jest częstszym kontrolom... ja osobiście tankuję na Petrochemii przy ul.Warszawskiej, z cen jeżeli można tak powiedzieć jestem zadowolony a na jakość mój diselek się jeszcze nie skarżył
Kolega na PKS-ie tankował regularnie diesla i po miesiącu od wymiany filtra paliwa musiał wymienić go ponownie na nowy bo został zapchany i samochód stracił moc - nie dało się jechać. Ja tankuję na Statoilu ale głównie LPG i troszku benzyny od czasu do czasu ... i punkty zbieram w PremiumClub
Wczoraj udało mi się zatankować gaz za 1,57 zł/l na stacji Lukoil na Psim Polu we wro i niby to nie koniec spadku ceny gazu... w porównaniu ze wzrostem ceny benzyny/oleju napędowego ;a pomyśleć ,że jeszcze 2 miesiące temu po Wrocławiu jeździłem na samej benzynie za 3,02 zł/l.
_________________ Pesymista widzi ciemny tunel.
Optymista widzi światełko w tunelu.
Realista widzi światło pociągu.
A maszynista widzi trzech debili na torach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum