R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Ceny paliw
Autor Wiadomość
ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2008-12-13, 20:54   

miko 005, nie zgodzę się - stacja LOTOSu przy 8-ce w Sycowie, czy LUKOILu za Sycowem (w kierunku Wrocławia) nie mają żadnego "miejskiego" ruchu. Więc są w gorszej sytuacji niż nasze stacje.

Rybak 
Przyjeżdża na zakupy
ornitolog

Piwa: 12/1
Wysłany: 2008-12-15, 08:09   

W Wieluniu mamy do czynienia z typową zmową cenową kierowników stacji paliw.
Te trzy największe "dyktują cenę dnia", a te mniejsze opuszczają parę groszy aby
przyciągnąć klientów "miejscowych". Te duże się cieszą bo mają TIR'y i na nich zarabiają
krocie przy takich cenach jakie sobie ustalą.

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2008-12-16, 16:20   

W sobotę około południa przejeżdżałem obok stacji Orlenu (przed torami na Sieradzkiej). 95 była w cenie 3,65 zł. Natomiast 3 godziny wcześniej tankowałem pod Wrocławiem na stacji Luk Oil po 3,42 zł. Od kilku lat nie tankuje na stacjach sieci Orlen.
Postaw piwo autorowi tego posta

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2008-12-16, 16:54   

Rybak napisał/a:
Te duże się cieszą bo mają TIR'y i na nich zarabiają
krocie przy takich cenach jakie sobie ustalą.

Rybak, jak mam być szczery, to nie pamiętam widoku TIR-a tankującego na wieluńskich stacjach paliw. Owszem słyszałem o kierowcach ciężarówek, którzy w naszym regionie „majstrują” coś przy bakach samochodowych, ale robią to tylko wtedy gdy znajdą chętnych nabywców na ropę, po niższych cenach, np. mniej o złotówkę jak na stacji. I wiem też, że takowych chętnych do kupna nie brakuje.

Rybak 
Przyjeżdża na zakupy
ornitolog

Piwa: 12/1
Wysłany: 2008-12-16, 18:55   

miko 005 napisał/a:
Rybak, jak mam być szczery, to nie pamiętam widoku TIR-a tankującego na wieluńskich stacjach paliw

Wjedź na Orlen na Częstochowskiej, poobserwuj przez godzinkę - dwie i sam się zdziwisz...

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
Wysłany: 2008-12-17, 20:42   

A na Esbudzie to od Nowakowskiego tankują.

tob01 
Przejeżdżał przez Wieluń

Wysłany: 2008-12-17, 21:37   

Miła niespodzianka na orlenie.
3.58 dzisiaj tankowałem

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-18, 07:57   

Wczoraj kawałek za Wrocławiem w kierunku na Wałbrzych na Lukoilu Pb95 3,35

Edit.
W piątek przy wyjeździe z Wrocławia (8ka) stacja Lukoil Pb95 3,31 a przy wjeździe do Wielunia Pb95 3,65
Może nasze lokalne media ( a wiemy że są obecne na forum) zainteresują się zmową (bo nic innego to nie może być) lokalnych "baronów" paliwowych?
Czekamy... 8)

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2009-01-04, 13:24   

Dziś we Wrocławiu na Lukoil i Neste24 Pb95 po 3.09 a ON 3.12 ... Ciekawe czy będziemy tankować poniżej 3 zł za litr?

hiszpan 
Wieluniaczek
KiKo

Piwa: 17/150
Wysłany: 2009-01-04, 17:35   

Dziś w Knutsford (UK) na Shell-u benzyna po £0.73/l :D

Chudyy 
Ma stragan na targu

Piwa: 2/1
Wysłany: 2009-01-04, 20:17   

hiszpan napisał/a:
Dziś w Knutsford (UK) na Shell-u benzyna po £0.73/l :D

Przeliczając na PLNy wychodzi 3,178493zł :P

fanzie 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 5/8
Wysłany: 2009-01-05, 08:47   

Gdzie polecacie tankować? Baza PKS? Podobno tam paliwo poddawane jest częstszym kontrolom... ja osobiście tankuję na Petrochemii przy ul.Warszawskiej, z cen jeżeli można tak powiedzieć jestem zadowolony a na jakość mój diselek się jeszcze nie skarżył

Jaro 
Administrator
wielun.biz

Piwa: 33/113
Wysłany: 2009-01-24, 07:50   Złoty w dół, ceny paliwa w górę

Koniec niskich cen na stacjach paliw

:arrow:

Cytat:
Słabnący złoty jest powodem do zmartwień nie tylko dla posiadaczy kredytów walutowych. Za portfele wkrótce złapią się także kierowcy. Jak prognozują analitycy, właśnie ze względu na rosnące kursy walut, w najbliższych dniach zdrożeje paliwo na stacjach.

"Na polskim rynku w styczniu, po raz pierwszy od pięciu miesięcy, widzimy podwyżki cen, głównie wynikające ze słabej złotówki" - ocenił zajmujący się rynkiem paliw portal e-petrol.pl. Polska złotówka cały czas słabnie wobec dolara amerykańskiego i nie pomoże nam nawet wciąż bardzo tania ropa, której ceny wahają się między 40 a 50 dol. za baryłkę.

"Jak wiadomo ceny międzynarodowe ropy i paliw wyrażone są w dolarach, więc żeby porównać je do polskich warunków, trzeba dokonać przeliczenia. Gdy polska waluta słabnie, tworzy to presję zwyżkową na ceny paliw na naszym rynku" - wyjaśnia e-petrol.

Ceny na stacjach w górę

Zajmujące się rynkiem paliwowym biuro Reflex, podało że, średni poziom cen Eurosuper 95 i oleju napędowego w czwartek ukształtował się na poziomie 3,49 zł/l. W stosunku do czwartku ubiegłego tygodnia oznacza to wzrost o kolejne 7 groszy na litrze.

"Nic dzisiaj nie wskazuje na to, żeby najbliższe dni przyniosły stabilizację cen. Sytuacja na rynku hurtowym i kolejne notowane tu podwyżki cen benzyn i oleju napędowego będą determinowały kolejne ruchy cen na stacjach w górę. Dotychczasowa skala podwyżek na rynku hurtowym pozwala sądzić, że kolejne dwa tygodnie upłyną pod znakiem wzrostów cen przy dystrybutorze od 10 do 15 gr za litr" - ocenił Reflex.

E-petrol również prognozuje, że najbliższe dni przyniosą dalsze podwyżki. "W ostatnim tygodniu tego miesiąca ceny najpopularniejszej benzyny mogą średnio wahać się w przedziale 3,60-3,70 zł za litr, nieco mniej za paliwo będą płacić kierowcy samochodów z silnikiem Diesla - 3,45-3,55 zł za litr - choć i w tym przypadku e-petrol.pl również prognozuje wzrost średnich detalicznych cen krajowych" - napisano.

Jak podał e-petrol.pl, kierowcy samochodów z instalacją gazową LPG do swoich pojazdów mogą tankować po średnio 1,72-1,82 zł/l.

Źródło: tvn24.pl

stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 6/3
Wysłany: 2009-01-25, 12:18   

fanzie napisał/a:
Gdzie polecacie tankować? Baza PKS? Podobno tam paliwo poddawane jest częstszym kontrolom... ja osobiście tankuję na Petrochemii przy ul.Warszawskiej, z cen jeżeli można tak powiedzieć jestem zadowolony a na jakość mój diselek się jeszcze nie skarżył

Kolega na PKS-ie tankował regularnie diesla i po miesiącu od wymiany filtra paliwa musiał wymienić go ponownie na nowy bo został zapchany i samochód stracił moc - nie dało się jechać. Ja tankuję na Statoilu ale głównie LPG i troszku benzyny od czasu do czasu :) ... i punkty zbieram w PremiumClub :D

wln4life 
Przyjeżdża na zakupy

Wysłany: 2009-02-25, 12:02   

Wczoraj udało mi się zatankować gaz za 1,57 zł/l na stacji Lukoil na Psim Polu we wro i niby to nie koniec spadku ceny gazu... w porównaniu ze wzrostem ceny benzyny/oleju napędowego ;a pomyśleć ,że jeszcze 2 miesiące temu po Wrocławiu jeździłem na samej benzynie za 3,02 zł/l.
A maszynista widzi trzech debili na torach.

Odpowiedz do tematu