W poniedziałek w kraju spodziewane są zawieje i zamiecie śnieżne; mogą wystąpić utrudnienia na drogach i uszkodzenia linii energetycznych - wynika z dzisiejszych komunikatów Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej. Policja apeluje o ostrożność na drogach.
Jak informuje IMGW, w poniedziałek wiatr miejscami może osiągać w porywach prędkość 60-75 km/h i będzie połączony z opadami śniegu powodującymi przyrost pokrywy śnieżnej nawet do 25 cm.
Zawieje i zamiecie mogą wystąpić niemal w całym kraju, głównie jednak na południu i na wschodzie. Do niedzielnego popołudnia Instytut wydał ostrzeżenia dla wszystkich województw poza zachodniopomorskim i pomorskim. Jak podają meteorolodzy, w poniedziałek miejscami będą tworzyć się zaspy, drogi mogą być śliskie i - szczególnie niektóre lokalne - nieprzejezdne.
O zachowanie ostrożności na drogach apeluje policja. Grażyna Puchalska z wydziału prasowego Komendy Głównej Policji poinformowała, że pomimo zimowych warunków na razie sytuacja na drogach w niedzielę nie odbiega od innych dni. - Trudne warunki spowodowały, że ruch okazał się mniejszy; było więcej niż zwykle drobnych stłuczek, ale mniej najgroźniejszych wypadków - powiedziała.
W sobotę doszło do 121 wypadków drogowych, w których zginęło 10 osób, a rannych zostało 169. Zatrzymano 371 nietrzeźwych kierowców.
Policjanci czekają na sygnały o osobach, które mogą potrzebować natychmiastowej pomocy - np. bezdomnych, którym może grozić zamarznięcie. Od soboty odnotowano pierwsze wypadki śmierci z wychłodzenia. W Lipnicy Wielkiej na Orawie zamarzł 70-letni mężczyzna, natomiast w Łodzi na terenie ogródków działkowych policja odnalazła zwłoki 40-latka.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2010-11-28, 23:07
Zima jest piękna do pewnego stopnia... Celsjusza
Pan Mateusiak by nam przepowiedział czy będzie po łokcie czy po kolana śniegu...
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2010-11-29, 09:55
No coś mnie trafi... znowu zima zaskoczyła drogowców. To co się dzieje na drogach to horror!!! Dzisiaj trasa Wieluń-Wrocław zajęła mi cztery godziny.
No a dzisiaj,żeby tradycji stało się zadość 'ZIMA ZASKOCZYŁA DROGOWCÓW' ;]
Ulice nie posypane, już nie mówiąc o osiedlowych uliczkach;/ dopiero teraz widzę pierwszą "odśnieżarkę" na osiedlu Stare Sady....kpina?
No a dzisiaj,żeby tradycji stało się zadość 'ZIMA ZASKOCZYŁA DROGOWCÓW' ;]
Ulice nie posypane, już nie mówiąc o osiedlowych uliczkach;/ dopiero teraz widzę pierwszą "odśnieżarkę" na osiedlu Stare Sady....kpina?
Za osiedlowe uliczki odpowiada chyba administracja osiedla (poprawcie, jeśli się mylę), u mnie pod blokiem odśnieżali quadem.
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 18 Maj 2010 Posty: 699 Piwa: 16/34 Skąd: Osjaków/Wydrzyn
Wysłany: 2010-11-29, 11:14
Tumasz z tym skrzyżowaniem to oczywiście zaliczyłeś środek "krzyzówki"?
W Osjakowie tak samo nic nie widać, nic nie słychać tylko pada....chyba czekają aż przestanie sypać-bo jak widać nie opłaca się odśnieżać,skoro ciągle pada...ehhhh trzeba wyciągnąć łopatę , sanki...
Dzisiaj trasa Wieluń - Działoszyn - Częstochowa pokonana w ok 2 godziny. Pierwszy pług widziany w okolicach ulicy Sadowej o godzinie ok8.10, następny w Wierzchlesie jednak jechał w stronę Wielunia, do samej Częstochowy więcej pługów po drodze nie widziałem. Najlepiej się jechało przez Zalesiaki bo było w miarę odśnieżone, najgorzej było a wojewódzkich bo momentalnie tarło się śniegiem o podwozie. Wciąż zablokowana jest droga między Smolarzami a Raciszynem mimo że w tym tygodniu miała być otwarta. A wiadomo że raczej teraz nic nie zrobią.
No coś mnie trafi... znowu zima zaskoczyła drogowców.
Myślisz, że jakieś pługi czy inne piaskarki stały wolne? Wszystko co się da wysłane zostało na drogi. Pada cały czas i trzeba by jednym odcinkiem jeździć pługiem co pół godziny żeby był dobrze widoczny efekt. Niektórzy to chyba chcą żeby drogowcy wyszli na ulicę i szpachelkami lód zeskrobywali. Pretensje to raczej do tych co im budżet ustalają.
A kolejki do zmiany opon też podobno wielkie. Widać nie tylko drogowcy dali się zaskoczyć...
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Dla tych co nie mieli przyjemności być na Traugutta, foto:
traugutta.jpg
Plik ściągnięto 91 raz(y) 197,69 KB
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2010-11-29, 15:43
yabos napisał/a:
Gregg Sparrow napisał/a:
No coś mnie trafi... znowu zima zaskoczyła drogowców.
Myślisz, że jakieś pługi czy inne piaskarki stały wolne? Wszystko co się da wysłane zostało na drogi. Pada cały czas i trzeba by jednym odcinkiem jeździć pługiem co pół godziny żeby był dobrze widoczny efekt. Niektórzy to chyba chcą żeby drogowcy wyszli na ulicę i szpachelkami lód zeskrobywali. Pretensje to raczej do tych co im budżet ustalają.
A kolejki do zmiany opon też podobno wielkie. Widać nie tylko drogowcy dali się zaskoczyć...
NA odcinku który przejechałem (130km) krajową 8ką widziałem dwie pługopiaskarki. Nie dziwiłbym się gdyby to była jakas podrzędna droga ale nie jedna z najważniejszych dróg.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2010-11-29, 16:04
Więc ósemka biała chyba na całej długości. W Mazowieckim masakra. Tworzą się zaspy, pługów nie widać. Może warto pomyśleć nad wydzieleniem tematu "stan dróg zima 2010/2011 - dla kierowców oraz drogowców"?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum