Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-03-01, 21:02 Wywiad Bartoszewskiego dla "Die Welt"
Muszę przyznać, że po raz kolejny p. Bartoszewski mnie zadziwił. Oto w wywiadzie dla niemieckiego tygodnika "Die Welt" udzielił odpowiedzi:
"(Die Welt): Działał pan w ruchu oporu i pomagał pan Żydom. Czy miał pan wówczas sąsiadów, których się obawiał?
(Władysław Bartoszewski): ...mieszkałem w Warszawie na ul. Mickiewicza na drugim piętrze w kamienicy pełnej inteligencji. Jeśli ktoś się bał, to nie Niemców. Gdy niemiecki oficer widział mnie na ulicy i nie miał rozkazu aresztowania mnie, niczego nie musiałem się obawiać. Ale gdy sąsiad-Polak zauważył, iż kupiłem więcej chleba niż zwykle, wtedy musiałem się bać"
Wywiad nie był autoryzowany.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum