R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy "leci" z nami Polonista?-Metody na "byki&
Autor Wiadomość
Shatus 
Dojeżdża PKSem
Shatus

Wysłany: 2011-03-27, 20:54   Czy "leci" z nami Polonista?-Metody na "byki&

Zauważyłem,że Forumowicze wytykają sobie nawzajem problemy ze stawianiem przecinków i chciałbym zdradzić swoją metodę ,którą sam siebie sprawdzam.Błędy robimy często z pośpiechu.Znam takie dwa wierszyki .
Cytat:
Wszyscy wykształceni ludzie
bez przecinka piszą zdanie
ze spójnikiem: i-bądź-tudzież-
-oraz-albo-lub-ni-ani

Uwaga!
Spójnik czy tylko w niektórych zdaniach wymaga przecinka:
1. nie stawiamy przecinka, jeśli spójnik czy wskazuje na jedną z dwu możliwości, podobnie jak spójnik albo, np.: Idziesz czy zostajesz? - tzn. Idź albo zostań;
2. jeśli spójnik czy łączy dwa zdania i dotyczy jednej tylko niewiadomej sprawy, należy go poprzedzić przecinkiem, np.: Nie wiem, czy potrafię.

Spójniki a, aż, jak, niż są równie kapryśnie jak czy, lecz zasada jest inna:
W zdaniu złożonym przecinki pisz
przed spójnikami: a, aż, jak, niż;
lecz w pojedynczym przecinka brak
przed spójnikami: a, aż, niż, jak.

Uwaga!
Postawimy jednak przecinek w zdaniu pojedynczym przed a, jeśli to a jest wyraźnie przeciwstawne, np.: Pij mleko, a nie herbatę.

http://ruczjak.webpark.pl/fleksja.htm#
Może przyda się Wam moja metoda.Mam te dwie zwrotki wykute od trzydziestu paru lat i jakoś sobie radzę.A jak nie wiem,to zmieniam tekst.A Wy macie jakieś swoje metody na unikanie błędów(nie tylko na przecinki)??
Postaw piwo autorowi tego posta

Spooky 
Wieluniaczek

Otrzymał 8 piw(a)
Wysłany: 2011-03-27, 21:04   

Ja po opublikowaniu każdego mojego posta jeszcze raz go czytam, żeby wychwycić ewentualne błędy. Najczęściej zdarza się wtedy, że coś mi nie pasuje w składni jakiegoś zdania i potem dokonuję poprawek :wink: Natomiast błędy ortograficzne zdarzają mi się naprawdę bardzo rzadko, mimo iż nie uczyłem się na pamięć żadnych regułek :) Być może to dzięki temu, że w dzieciństwie dużo czytałem.

Swoją drogą, jeżeli jesteśmy już przy sprawach związanych z językiem polskim, to ostatnimi czasy bardzo denerwuje mnie zjadanie ogonków przy "ę" w takich wyrazach jak "kupię", "zrobię", itp. Tym bardziej, że staje się to coraz bardziej powszechne :evil:
Ostatnio zmieniony przez Spooky 2011-03-27, 21:07, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2011-03-27, 21:07   

Spooky napisał/a:
Natomiast błędy ortograficzne zdarzają mi się naprawdę bardzo rzadko,(...)dzięki temu, że w dzieciństwie dużo czytałem.

Takie zdanie bym napisał.

A Shatus podał bardzo prostą regułkę używania przecinków. Bardzo fajna, chociaż wątpię, czy ci, którzy walą byki i mają to głęboko gdzieś, są jeszcze w stanie się zreformować...

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2011-03-28, 08:27   

Shatus napisał/a:
Zauważyłem,że Forumowicze wytykają sobie nawzajem problemy

Z czegoś to musi wynikać, z ... ogólnej frustracji? :razz: Jestem za poprawianiem rażących błędów, ale niech to robią osoby uprawnione do tego, czyli admini i moderatorzy. A takie wytykanie błędu, przez zwykłego forumowicza, uważam po prostu za przejaw nadgorliwości i j/w :twisted:

Oprócz wytykania błędów, pokutuje tu na tym forum wszechobecne stwierdzenie; "czytaj ze zrozumieniem" :shock:
Shatus, pytasz czy leci z nami polonista, wychodzi na to, że mamy tylko ... polonistów i erudytów :twisted:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi