Wysłany: 2011-03-27, 20:54 Czy "leci" z nami Polonista?-Metody na "byki&
Zauważyłem,że Forumowicze wytykają sobie nawzajem problemy ze stawianiem przecinków i chciałbym zdradzić swoją metodę ,którą sam siebie sprawdzam.Błędy robimy często z pośpiechu.Znam takie dwa wierszyki .
Cytat:
Wszyscy wykształceni ludzie
bez przecinka piszą zdanie
ze spójnikiem: i-bądź-tudzież-
-oraz-albo-lub-ni-ani
Uwaga!
Spójnik czy tylko w niektórych zdaniach wymaga przecinka:
1. nie stawiamy przecinka, jeśli spójnik czy wskazuje na jedną z dwu możliwości, podobnie jak spójnik albo, np.: Idziesz czy zostajesz? - tzn. Idź albo zostań;
2. jeśli spójnik czy łączy dwa zdania i dotyczy jednej tylko niewiadomej sprawy, należy go poprzedzić przecinkiem, np.: Nie wiem, czy potrafię.
Spójniki a, aż, jak, niż są równie kapryśnie jak czy, lecz zasada jest inna:
W zdaniu złożonym przecinki pisz
przed spójnikami: a, aż, jak, niż;
lecz w pojedynczym przecinka brak
przed spójnikami: a, aż, niż, jak.
Uwaga!
Postawimy jednak przecinek w zdaniu pojedynczym przed a, jeśli to a jest wyraźnie przeciwstawne, np.: Pij mleko, a nie herbatę.
http://ruczjak.webpark.pl/fleksja.htm#
Może przyda się Wam moja metoda.Mam te dwie zwrotki wykute od trzydziestu paru lat i jakoś sobie radzę.A jak nie wiem,to zmieniam tekst.A Wy macie jakieś swoje metody na unikanie błędów(nie tylko na przecinki)??
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-03-27, 21:04
Ja po opublikowaniu każdego mojego posta jeszcze raz go czytam, żeby wychwycić ewentualne błędy. Najczęściej zdarza się wtedy, że coś mi nie pasuje w składni jakiegoś zdania i potem dokonuję poprawek Natomiast błędy ortograficzne zdarzają mi się naprawdę bardzo rzadko, mimo iż nie uczyłem się na pamięć żadnych regułek Być może to dzięki temu, że w dzieciństwie dużo czytałem.
Swoją drogą, jeżeli jesteśmy już przy sprawach związanych z językiem polskim, to ostatnimi czasy bardzo denerwuje mnie zjadanie ogonków przy "ę" w takich wyrazach jak "kupię", "zrobię", itp. Tym bardziej, że staje się to coraz bardziej powszechne
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Ostatnio zmieniony przez Spooky 2011-03-27, 21:07, w całości zmieniany 1 raz
Natomiast błędy ortograficzne zdarzają mi się naprawdę bardzo rzadko,(...)dzięki temu, że w dzieciństwie dużo czytałem.
Takie zdanie bym napisał.
A Shatus podał bardzo prostą regułkę używania przecinków. Bardzo fajna, chociaż wątpię, czy ci, którzy walą byki i mają to głęboko gdzieś, są jeszcze w stanie się zreformować...
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2011-03-28, 08:27
Shatus napisał/a:
Zauważyłem,że Forumowicze wytykają sobie nawzajem problemy
Z czegoś to musi wynikać, z ... ogólnej frustracji? Jestem za poprawianiem rażących błędów, ale niech to robią osoby uprawnione do tego, czyli admini i moderatorzy. A takie wytykanie błędu, przez zwykłego forumowicza, uważam po prostu za przejaw nadgorliwości i j/w
Oprócz wytykania błędów, pokutuje tu na tym forum wszechobecne stwierdzenie; "czytaj ze zrozumieniem" Shatus, pytasz czy leci z nami polonista, wychodzi na to, że mamy tylko ... polonistów i erudytów
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum