R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Solary dla Wielunia
Autor Wiadomość
jameswoo 
Dojeżdża PKSem

Piwa: 13/1
Wysłany: 2011-04-15, 19:22   Solary dla Wielunia

Czy w Wieluniu jest możliwe uruchomienie takiego programu dofinansowania instalacji solarów, jaką prowadzi gmina Wierzchlas? Wydaje mi się, że Wieluń jest gminą bardziej zamożną od Wierzchlasa i może również podobne rozwiązania zapewnić dla swoich mieszkańców. Państwo urzędnicy, prosimy się obudzić.... ;)

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2011-04-15, 21:29   

http://wielun.biz/viewtopic.php?t=10380
Postaw piwo autorowi tego posta

menkiel 
Czytał o Wieluniu

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2011-04-15, 22:08   

Administratorze o to nie chodziło w poście poprzednika. Zapraszam do lektury http://www.wierzchlas.pl/...5&akcja=artykul

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2011-04-16, 11:25   

Program można realizować wszędzie. Wszystko zależy od operatywności urzędników. Tylko że chciałbym zauważyć, że Wierzchlas dopiero robi rekonesans wśród mieszkańców w sprawie zainteresowania co do udziału w projekcie. To dopiero pierwszy krok. Kolejnym jest napisanie dobrego projektu, który będzie miał szansę na uzyskanie pozytywnej oceny formalnej i merytorycznej. Realizacja projektu jest na samym końcu. Zatem od tej chwili do momentu ewentualnej instalacji systemów solarnych u mieszkańców trochę wody upłynie. A i niewykluczone, że projekt nie uzyska pozytywnej oceny i nic z niego nie wyniknie.
A co do samych założeń, to oferta wydaje się dość atrakcyjna. Chociaż dziwi mnie trochę to, że zakładane będą kolektory rurowe a nie płaskie. Ale to już sprawa gminy.
W gminie Wieluń problemem wydaje mi się duża ilość mieszkańców i co za tym idzie potrzebny byłby duży wkład finansowy ze strony gminy.

A zainteresowanych dofinansowaniem do instalacji solarnej już teraz zapraszam do firmy Solar System Polska - od ubiegłego roku funkcjonuje program ogólnopolski dofinansowań w wysokości 45% z NFOŚiGW na zakup i montaż instalacji kolektorów słonecznych - szczegóły m.in. na stronie www.solarsystempolska.pl oraz w siedzibie firmy przy ul. Głowackiego 3 (naprzeciwko Statoil) i pod numerami tel. 43/8438888 lub 508335599.

tom25 
Przyjeżdża na zakupy

Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 2011-04-25, 09:59   

A to sie opłaca zakładać?Bo coś słyszałem że to jest nie opłacalne.

red 
Moderator

Wysłany: 2011-04-25, 10:22   

Jednemu się opłaca a innemu nie.
Im większe zużycie ciepłej wody i im droższe jej dotychczasowe ogrzewanie (prąd, olej), tym bardziej się opłaca. A jak ktoś nie używa ciepłej wody albo używa jej mało, a dodatkowo ogrzewa ją paląc śmieci, to się już nie opłaca.
Odrębną kwestią jest wygoda użytkowania.

red 
Moderator

Wysłany: 2011-04-29, 10:58   

Jeszcze jedna mała dygresja odnośnie dofinansowań na instalacje kolektorów. Ostatnio pojawiła się w okolicy firma HETMAN, która reklamuje się dofinansowaniami na poziomie 70%. Wiem, że działa w Osjakowie. Dofinansowanie na poziomie 70% wynika rzekomo z sumy dofinansowań: 45% do dotacja z NFOŚiGW, natomiast dodatkowe 25% daje rzekomo ta firma. Zainteresowanym dotacją w wysokości 70% (co brzmi atrakcyjnie) radzę przyjrzeć się oferowanym zestawom i porównać ich cenę z cenami rynkowymi podobnych urządzeń. Bo czasami wychodzą ciekawe rzeczy. Conieco na ten temat jest na forum Muratora - http://forum.muratordom.p...onecznych/page9
Nie to żebym krytykował konkurencję, ale uważam, że ta dodatkowa dotacja jest mocno naciągana, bo przypomina dawne "przeceny" w niektórych marketach.

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2011-04-30, 11:37   

Nie wiem czy mam racje, ale gm. Osjaków daje dodatkowo 25% dofinansowania na solary w swojej gminie, więc może ta firma dodała sobie to 45% i 25% co dało jej 70%.

Co do solarów to jak dla mnie niewątpliwą i chyba jedyną w naszym przypadku korzyścią jest wygoda. Tylko nie sądzę, że jest ona warta kilka tysięcy.

red 
Moderator

Wysłany: 2011-04-30, 14:36   

To nie daje gmina, ale rzekomo firma HETMAN. W praktyce wygląda to tak jak niektóre promocje w marketach. Wiadomo o co chodzi. Gmina tylko zorganizowała spotkanie z firmą (zresztą kto wie jak to było). Nie wydaje mi się żeby gmina w jakikolwiek sposób partycypowała w kosztach inwestycji.
O opłacalności lub nie instalacji solarnej napisano już wiele. Nie będę się rozwodził nad tym czy to się opłaca czy nie. Jak ktoś spali sobie latem śmieci w piecu i podgrzeje wodę, to wiadomo że to się nie opłaca.

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2011-04-30, 20:00   

Chyba nawet RZW pisało o tym, że gm. Osjaków dopłaca do solarów 25%, ale może masz rację.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi