R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: Ferbik
2011-10-08, 19:13
PJN i Korwin-Mikke razem? Wszystkie scenariusze Kluzik-Rostk
Autor Wiadomość
Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2011-05-23, 10:12   PJN i Korwin-Mikke razem? Wszystkie scenariusze Kluzik-Rostk

Cytat:
Polska Jest Najważniejsza idzie do wyborów parlamentarnych pod własnym szyldem. Tak zdecydowali wszyscy nasi posłowie - ogłosiła twardo dwa tygodnie temu w piątek szefowa partii Joanna Kluzik-Rostkowska po tym, jak zaroiło się od medialnych doniesień o rozmowach polityków PJN z Platformą. W rzeczywistości jednak nawet nie wszyscy z osiemnastu członków klubu PJN autentycznie wierzą jeszcze w sens samodzielnego startu. A także w skuteczność tego twardego kursu wobec PO.

Według naszych rozmówców z PJN samo oświadczenie Kluzik-Rostkowskiej wcale w zamyśle nie wykluczało wariantu, w którym partia jednak skorzysta z oferty Platformy Obywatelskiej, która jest skłonna wziąć polityków PJN na swoje listy. Ale nie wszystkich, czego politycy PO nawet publicznie nie ukrywają. - Z pewnością w całości nie są akceptowalni. Uważam, że na przykład Elżbieta Jakubiak nie mogłaby się znaleźć w PO. Ona mentalnie jest PiS-owcem - mówił w wywiadzie dla "Polski" Antoni Mężydło. To jednak właśnie z Jakubiak Kluzik-Rostkowska wychodziła z PiS i obie panie przyjaźnią się.

PJN: Nie szukamy alternatywy. Walczymy. Jesteśmy przekonani, że mamy rację

Dlatego szefowa PJN teraz próbuje zawalczyć, by Platforma jednak przyjęła wszystkich posłów na swoje listy. - Platforma wie, że w tych wyborach każdy punkt procentowy jest dla niej ważny. Musimy więc być twardzi. W końcu wymiękną i jeśli będziemy chcieli, to i tak nas przyjmą z pocałowaniem ręki - usłyszeliśmy od jednego z polityków PJN. Wiara w samodzielny sukces musi być jednak mocna, bo np. ostatni majowy sondaż GfK Polonia dla "Rzeczpospolitej" daje PJN 0 proc. poparcia. - Ja jestem politykiem realistycznym, a nie romantycznym - mówiła sama Kluzik-Rostkowska w RMF na kilka dni przed posiedzeniem klubu, po którym padło oświadczenie o samodzielnym stracie partii.

Poncyljusz: Od lat jestem politycznie molestowany. Wszyscy o mnie pytają

- To, co jest dzisiaj naszą wielką wartością, to jest właśnie fakt, że mamy klub. Jeżeli pan mnie pyta, czy ja jako szefowa klubu myślę o rozwiązaniu B, C, D, gdyby się okazało, że druga połowa meczu nie jest udana, to oczywiście, że tak. Dlatego że tego wymaga moja odpowiedzialność za klub, za kluby radnych w całej Polsce, za koordynatorów, za to wszystko, co udało nam się zbudować - zapowiadała szefowa PJN. Istotnie, alternatywne rozwiązania pojawią się. Coraz bardziej desperackie.

Kamiński o odejściu z PiS: Czuję jakbym odszedł z sekty. Teraz mogę mówić prawdę

Jak ustaliła "Polska", przynajmniej niektórzy politycy PJN rozważają scenariusz, w którym ich ugrupowanie wystawia wspólne listy z partią Wolność i Praworządność Janusza Korwin-Mikkego. - My realnie możemy mieć 3 proc., on, jak pokazują sondaże, może ze 2 proc. I tak się uzbiera - przekonuje jeden z posłów PJN. Możliwość takiego aliansu przestaje być zresztą zupełnie abstrakcyjna, kiedy przypomnimy sobie organizowany niedawno w Warszawie pod wodzą Korwin-Mikkego I Kongres Nowej Prawicy. W jego ramach w sali kongresowej Pałacu Kultury i Nauki wystąpienie miał między innymi poseł PJN Andrzej Sośnierz. Referat wygłosił także prof. Krzysztof Rybiński, w którym właśnie Polska Jest Najważniejsza pokłada duże nadzieje, współpracując w sprawach gospodarczych.

Ale jest też grupka posłów PJN, którzy są przekonani, że najlepszym wyjściem z sytuacji, w jakiej kilka miesięcy po starcie znalazła się partia, jest jednak przyjęcie oferty PSL, które ponoć w zakulisowych rozmowach deklaruje wzięcie na dobre miejsca na swoich listach wszystkich posłów PJN. - Nie ma co liczyć, że Platforma weźmie więcej niż dwie, trzy, góra cztery osoby. Tak naprawdę oni zainteresowani
są samą Asią i Pawłem Poncyljuszem. Pójście z ludowcami jest honorowym wyjściem, w którym możliwe jest też zachowanie szyldu Polska Jest Najważniejsza - przekonuje jeden z posłów z klubu PJN. Ludowcom taki układ może być na rękę, ponieważ tradycyjnie mają problem z mocnymi nazwiskami na listach w dużych miastach. - Ale co nam daje realnie pójście z PSL? Co z tego, że dostaniemy nawet dobre miejsca, jak w wielu dużych miastach ludowcy nie zgarniają po prostu mandatów - zwraca uwagę z kolei inna osoba ze środowiska PJN.

PJN. Szalupa uciekinierów z PiS coraz szybciej nabiera wody

Rozwiązania B, C i D, o jakich mówiła Kluzik-Rostkowska, rzeczywiście się zatem pojawiają. Problem w tym, że żadne do końca nie jest dobre. - Na razie opinie ludzi są podzielone. Tam, gdzie mamy już mocne struktury, mówią, że trzeba grać va banque i startować samodzielnie. Tam, gdzie organizacja jest słaba, ludzie zaczynają się rozglądać za innymi ofertami. Tylko dla nas, posłów, jaki ma sens przejście do Platformy? Byliśmy już żołnierzami Kaczyńskiego, teraz mamy stać się żołnierzami Tuska? To lepiej już chyba przegrać - kwituje poseł PJN, który jest przekonany, że partia powinna pozostać przy planie A.

Anna Wojciechowska

http://www.polskatimes.pl...html#material_2

Chyba jeszcze nie ma tylko wariantu pt: ''Start z SLD", cóż jeżeli wystartują z PO czy PSL na mój głos liczyć nie mogą, jeżeli sami lub z KNP, a p. Jakubiak trochę się ogarnie to czemu nie?

Obserwując wyniki JKMa i UPRu do Sejmiku w 2010 czy JKMa w prezydenckich to w powiecie napawają jakimś tam optymizmem, oczywiście nie należy łączyć sondażowego poparcia obu partii, ale jeżeli rozmowy z M. Jurkiem zakończą się powodzeniem, a PJN wystartuje z swoim byłym partyjnym znajomym, to jestem ciekawy wyniku.
Sam JKM w Krakowie zdobył 4,5% ile razem z Jurkiem i PJN byliby w stanie?

J&M.jpg
Plik ściągnięto 78 raz(y) 12,03 KB

jd-jkm.jpg
Plik ściągnięto 79 raz(y) 27,45 KB

jkr.jpg
jkr-jkm?
Plik ściągnięto 77 raz(y) 17,54 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Sylwester 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 16/5
Wysłany: 2011-06-10, 21:27   

Cytat:
Prawica Rzeczypospolitej i Unia Polityki Realnej wystartują w wyborach do Sejmu wspólnie na liście Prawicy Rzeczypospolitej.

Prawica Rzeczypospolitej i Unia Polityki Realnej wystartują w wyborach do Sejmu wspólnie na liście Prawicy Rzeczypospolitej. Cele polityczne, dla których podejmujemy kampanię to:
 wzmocnienie w polityce państwa wolnej przedsiębiorczości i praw rodziny, co chcemy zrealizować przede wszystkim przez zdecydowaną reformę podatkową (zastąpienie dochodowych podatków PIT i CIT – podatkiem od funduszu płac w firmie i podatkiem obrotowym) wraz ze zwrotem ryczałtowym dla rodzin części VAT na każde wychowywane dziecko
 samodzielna polityka europejska: żeby zrealizować własne interesy w Europie Polska musi wspierać solidarność środkowoeuropejską i silną opinię chrześcijańską
 naprawa polskiej polityki poprzez wprowadzenie wyborów większościowych w jednomandatowych okręgach wyborczych oraz zniesienie obecnego systemu finansowania partii politycznych
Nasza obecność w Parlamencie wzmocni nacisk na PO w kierunku obniżenia podatków i reformy politycznej, wprowadzenia okręgów jednomandatowych, a na PiS – w kierunku samodzielnej polityki europejskiej i solidarności wobec opinii chrześcijańskiej. Chcemy być ośrodkiem polskiej racji stanu i opinii chrześcijańskiej, a jednocześnie oparciem dla wszystkich posłów kierujących się sumieniem i osobistą odpowiedzialnością w tych partiach, które dziś dominują. Partyjne centrale muszą poczuć, że każdy poseł ma alternatywę, że nie można przedstawicielstwa narodowego traktować jako pobojowiska dla żądnych władzy liderów.

Zapraszamy po podjęcia rozmów o współpracy wyborczej PJN Pawła Kowala.

(-) Bartosz Józwiak, prezes Unii Polityki Realnej
(-) Marek Jurek, prezes Prawicy Rzeczypospolitej

http://prawicarzeczypospo...nosci,pokaz,994

PJN rozpuszcza się trochę jak wapień pod wpływem kwaśnego deszczu, ale nie wszyscy znajdą schronienie pod parasolem PO czy PSL, więc na pewno większość będzie zmuszona do startu z jakiejś innej listy ;)

Meekhail 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2011-06-26, 13:08   

Janusz Korwin-Mikke powiedział kiedyś (na blogu albo na czacie, nie pamiętam), że po odejściu od PJN najbardziej lewicowej części tego ugrupowania, czyli pani Kluzik-Rostkowskiej do PO widzi możliwość współpracy z PJN.

Twój drugi post mnie trochę zdziwił, z dwóch powodów.
1. Nie wiedziałem, że Marek Jurek ma swoją własną partię prawicową. Muszę się jej bliżej przyjrzeć.
2. Myślałem, że Nowa Prawica (KNP) wziął pod swoje skrzydła wszystkie prawicowe formacje, oprócz odłamu UPR z którym Janusz Korwin-Mikke jest skłócony.

Cieszy mnie Sylwestrze, że uzupełniasz forum wieluńskie informacjami o prawicowych formacjach. Może ludzie, którzy widzą tylko PiS i PO zainteresują się ideami wolnościowymi. :)

Poprawiono 1 błąd ort.
Ostatnio zmieniony przez Archdevil 2011-06-26, 15:15, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu