Czy może ktoś z obecnych osób na forum jest w stanie powiedzieć czy istnieje jakieś połączenie pomiędzy Wieluniem a Gdańskiem ? Potrzebuję się tam dostać pod koniec sierpnia. Czy najlepszą opcją jest Wieluń Łódź (przesiadka) Gdańsk ?
Problem jednak polega na tym, że do Częstochowy mam praktycznie tyle samo co do Łodzi (nie mieszkam w samym Wieluniu). Hmm, a gdzie leży ten Rusiec ? Na gmaps nie widać
Pozdrawiam.
@EDIT
Mmm, znalazłem Rusiec Łódzki.
W sumie odległość nawet pasuje !
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-08-15, 21:30
Szajni, pociąg do Gdańska zatrzymuje się m.in. w Chorzewie Siemkowicach, Ruścu, Kozubach i Zduńskiej Woli. Rusiec jest po drodze do Bełchatowa, przy krajowej ósemce. Link do pociągu: http://rozklad-pkp.pl/tra...629.1313440138&
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-08-15, 22:43
Tłumacząc powyższe na "ludzki": kursuje od 23 czerwca do 30 sierpnia (oprócz 7, 8, 9, 14, 15, 16 lipca oraz 18, 19, 20, 21 sierpnia). Czyli 30 sierpnia jak najbardziej kursuje. Jeżeli ewentualnie godziny odjazdu by Ci nie pasowały, to z Łodzi (dworzec Łódź Kaliska) masz naprawdę sporo połączeń do Gdańska. Wystarczy wejść na www.pkp.pl - tam możesz wyszukać interesujące Cię połączenie korzystając z wyszukiwarki w prawym górnym rogu strony.
Ostatnio jechałam do Gdańska z Łodzi Kaliskiej (PKP). Jest fajny pociąg o 6.17 (lub coś koło tego). W Gdańsku jest ok. 13. To najszybsze połączenie raczej. Bez przesiadki i najtańszy chyba bilet.
Jedyny ból - trzeba dojechać na 6 rano do Łodzi
Jeśli ktoś woli busy - znajomi ostatnio jechali PKS z Wielunia o 6.40. Na Fabrycznym byli przed 9 (kierowca dobrze jechał I udało im się złapać bus lub autobus do Gdańska. Właśnie na Fabrycznym. Tyle, że się przesiedli. Byli na miejscu ok. 16.30.
Właśnie, ciężko dotrzeć tak wcześnie z Wielunia do Łodzi, żeby zdąrzyć na ten autobus. Z tego co widziałem najrozsądniejszy kurs wychodzi o 5:10 z Wielunia w Łodzi (z tego co pisze) powinienem być o 7:30, i potem autobusem do Gdańska o 9:00 I to jest chyba właśnie to co mówisz, że Twoi znajomi podróżowali
Szajni, No to miłej podróży!
Ja osobiście do Gdańska wolę śmigać pociągiem. Kiedyś już z Wielunia dało się PKP jechać, tyle że z przesiadką bodajże w Poznaniu.
Tyle godzin w PKS lub bus to masakra. Ale jak kto woli
Wysłany: 2011-08-19, 19:04
Ja też na długie trasy wybieram pociąg, nawet jeśli trzeba najpierw kawałek dojechać autobusem. Jednak jest więcej miejsca, można się wyprostować, przejść po wagonie Ale są też ludzie, którym nie przeszkadza siedzenie przez kilka godzin w autobusie
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-08-22, 20:21
Spooky napisał/a:
Wystarczy wejść na www.pkp.pl - tam możesz wyszukać interesujące Cię połączenie korzystając z wyszukiwarki w prawym górnym rogu strony.
Trzeba uważać Wg informacji jaką niedawno podało PKP internetowy rozkład jazdy jest "aktualizowany tak często jak to możliwe", ale może się zdarzyć, że sprawdzając godzinę odjazdu np 2 dni wcześniej okaże się, że nie jest to prawdziwa informacja...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum