R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
ktora gmina w naszym powiecie zatrudnia najwięcej prawników
Autor Wiadomość
lewy1957 
Przejeżdżał przez Wieluń
Wielunianin

Wysłany: 2011-10-14, 16:30   ktora gmina w naszym powiecie zatrudnia najwięcej prawników

Cytat:

Walduś 
Słyszał o Wieluniu
Walduś

Wysłany: 2011-10-14, 16:55   

No która? Dobre pytanie,które wypada rozwinąć po co?
Postaw piwo autorowi tego posta

Mariusz70 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2011-10-14, 16:57   

Ja zaryzykuję stwierdzenie,że Gmina Mokrsko?

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Piwa: 9/14
Wysłany: 2011-10-14, 20:05   

lewy1957, Proszę sprecyzować, czy przez pryzmat prawnika rozumiesz radcę prawnego, absolwenta prawa, czy absolwenta wydziału prawa i administracji (bo i z takimi się spotkałem)

lewy1957 
Przejeżdżał przez Wieluń
Wielunianin

Wysłany: 2011-10-14, 20:35   

Bob_mistrz obojętnie, liczy się kasa. Z tego co mi wiadomo w niektórych gminach są prawnicy zatrudnieni na etat plus dodatkowo radcy prawni zatrudnieni na umowę zlecenie. Zastanawia mnie coś co powiedział kiedyś pewien człowiek " ciemnotą lepiej się rządzi". Czy radni nic nie widzą czy nie chcą widzieć, czy są ...
W niedługim czasie może poznamy program naprawczy pewnej gminy. SAMI ZOBACZYCIE ILE KOSZTUJE OBSŁUGA PRAWNA. Szok.

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2011-10-14, 20:53   

lewy1957 napisał/a:
SAMI ZOBACZYCIE ILE KOSZTUJE OBSŁUGA PRAWNA. Szok.

Adwokata czy Radcę świeżo po aplikacji znajdę za 4 - 5 tys zł na miesiąc. Jeżeli chcę kogoś z kilkuletnim doświadczeniem to musi wydać około 10 tys zł miesięcznie. Czy to dużo czy mało to już niech oceniają poszukujący takich usług :D
Ostatnio zmieniony przez majk-el 2011-10-16, 09:50, w całości zmieniany 1 raz  

docent 33 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2011-10-14, 21:22   

hola hola nikt mnie nie zrozumiał. Są gminy, a może gmina która zatrudnia kilku prawników. To według mnie jest absurd. Wyrzucanie pieniędzy.

Walduś 
Słyszał o Wieluniu
Walduś

Wysłany: 2011-10-14, 21:34   

Na pewno warto żeby wójtowie gmin niektóre swoje posunięcia konsultowali z prawnikiem.
To dla bezpieczeństwa gminy i ich samych.Myślę,że konsultacje radcy prawnego są jak-najbardziej do przyjęcia.Natomiast jeśli jest gdzieś prawnik na etacie -to po co jeszcze konsultacje radcy prawnego? To już chyba rozrzutność.

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Wysłany: 2011-10-15, 00:27   

lewy1957, Wcale nie obojętne. Bo tak dla przykładu Ja - jestem absolwentem prawa - zaliczam się do prawników? Pani Sekretarz jest absolwentem wydziału prawa i administracji - zalicza się do prawników?

Ja wiem do czego pijecie. W gminie Mokrsko pracuje dwoje radców prawnych. Jeden na umowę o pracę (ułamkowa część etatu, nie orientuję się na tą chwilę jaka dokładnie, ale sprawdzę) oraz drugi na umowę zlecenie. Każdy zajmuje się innymi sprawami, w przypadkach skomplikowanych istnieje możliwość uzyskania dwóch opinii (wręcz komfortowa sytuacja).
Biorąc pod uwagę liczbę realizowanych projektów, liczbę realizowanych inwestycji i działalność gminy - obecność dwojga radców prawnych w takim wymiarze, jak to ma miejsce "u nas", jest w mojej opinii właściwe i zdecydowanie bardziej "opłacalne" dla gminy, niż płacenie kar, odsetek bądź zwrot pozyskanych środków.
Ktoś chce strzelać, ale wali ślepakami. Czekam na nowe rewelacje odnośnie naszej gminy ;)

docent 33 napisał/a:
hola hola nikt mnie nie zrozumiał. Są gminy, a może gmina która zatrudnia kilku prawników. To według mnie jest absurd. Wyrzucanie pieniędzy.

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
hola hola - docent 33 pisze takiego oto swego PIERWSZEGO posta w tym temacie... Czyżby rozdwojenie jaźni?
Proszę administrację o sprawdzenie kont docent 33, Walduś, Mariusz 70 oraz lewy1957 bo coś zaczyna mi brzydko zalatywać.
Ostatnio zmieniony przez bob_mistrz 2011-10-15, 12:36, w całości zmieniany 1 raz  

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2011-10-15, 11:01   

majk-el napisał/a:
Adwokata czy Radcę świeżo po aplikacji znajdę za 4 - 5 tys zł na miesiąc. Jeżeli chcę kogoś z kilkuletnim doświadczeniem to muszę wydać około 10 tys zł miesięcznie. Czy to dużo czy mało to już niech oceniają poszukujący takich usług :D

To są mocno zawyżone kwoty. Chyba trochę przeceniasz zarobki prawników, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Poza tym prawników zawodowych raczej nie zatrudnia się na wyłączność w jednym miejscu. Dostają co najwyżej część etatu a same przepisy korporacyjne samorządów prawniczych pozwalają na to, żeby przebywali w firmie lub urzędzie tylko przez część czasu pracy (2/5). Efekt jest taki, że radca ma pół etatu a przebywa w urzędzie tylko jeden dzień w tygodniu.
Dwóch radców w jednym niewielkim urzędzie to nie jest chyba jakaś porażająca ilość. Zwłaszcza, że z tego co pisze BOB, jeden ma część etatu a drugi jest dorywczo, na zleceniu.

Walduś 
Słyszał o Wieluniu
Walduś

Wysłany: 2011-10-15, 17:57   

bob-mistrz co ty się do mnie czepiasz?Chcesz mieć monopol na pisanie tego co ci sie podoba a inni mają słuchać ,chwalić i bić brawo?
Puknij się gdzie trzeba to ci się może wszystko naprawi!

Jeszcze jeden taki tekst i dostaniesz ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony przez bob_mistrz 2011-10-15, 18:18, w całości zmieniany 1 raz  

Walduś 
Słyszał o Wieluniu
Walduś

Wysłany: 2011-10-15, 23:56   

W związku z tymi ciągłymi groźbami np.od bob-mistrza mam pytanie :
czy to jest wasze prywatne forum? bo możliwe,że się pomyliłem...sądziłem,że to miejsce gdzie każdy może napisać co myśli(oczywiście w granicach prawa i z odpowiedzialnością za słowo)-ale okazuje się ,że chyba to forum jest bardzo cenzurowane i nie są tu mile widziane samodzielne opinie .
jeśli to forum prywatne to proszę mnie jasno poinformować -bo sam nie chcęę brać udziału w ustawianych dyskusjach.

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Wysłany: 2011-10-16, 00:36   

Walduś napisał/a:
W związku z tymi ciągłymi groźbami np.od bob-mistrza mam pytanie :
czy to jest wasze prywatne forum? bo możliwe,że się pomyliłem...sądziłem,że to miejsce gdzie każdy może napisać co myśli(oczywiście w granicach prawa i z odpowiedzialnością za słowo)-ale okazuje się ,że chyba to forum jest bardzo cenzurowane i nie są tu mile widziane samodzielne opinie .
jeśli to forum prywatne to proszę mnie jasno poinformować -bo sam nie chcęę brać udziału w ustawianych dyskusjach.

Ad. 1 - oczywiście, że to jest prywatne forum
Ad. 2 - jak Wy grozicie i oczerniacie to jest cacy, jak Wam się wytyka to odbieracie to jako groźby. W którym miejscu Ci grożę?
Ad. 3 - jestem jednym z funkcyjnych userów tego forum - moderatorem, który jest odpowiedzialny za przestrzeganie regulaminu - którego Ty, jestem pewien, nie czytałeś przy rejestracji - i porządek na forum.
Ad. 4 - To, że forum jest prywatne, nie znaczy, że dyskusje są ustawiane, czy nie są mile widziane samodzielne opinie. Chyba kolego Ci się pomyliło z innym miejscem.

Odpowiedz do tematu