Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2011-10-14, 20:05
lewy1957, Proszę sprecyzować, czy przez pryzmat prawnika rozumiesz radcę prawnego, absolwenta prawa, czy absolwenta wydziału prawa i administracji (bo i z takimi się spotkałem)
Bob_mistrz obojętnie, liczy się kasa. Z tego co mi wiadomo w niektórych gminach są prawnicy zatrudnieni na etat plus dodatkowo radcy prawni zatrudnieni na umowę zlecenie. Zastanawia mnie coś co powiedział kiedyś pewien człowiek " ciemnotą lepiej się rządzi". Czy radni nic nie widzą czy nie chcą widzieć, czy są ...
W niedługim czasie może poznamy program naprawczy pewnej gminy. SAMI ZOBACZYCIE ILE KOSZTUJE OBSŁUGA PRAWNA. Szok.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2011-10-14, 20:53
lewy1957 napisał/a:
SAMI ZOBACZYCIE ILE KOSZTUJE OBSŁUGA PRAWNA. Szok.
Adwokata czy Radcę świeżo po aplikacji znajdę za 4 - 5 tys zł na miesiąc. Jeżeli chcę kogoś z kilkuletnim doświadczeniem to musi wydać około 10 tys zł miesięcznie. Czy to dużo czy mało to już niech oceniają poszukujący takich usług
Ostatnio zmieniony przez majk-el 2011-10-16, 09:50, w całości zmieniany 1 raz
Na pewno warto żeby wójtowie gmin niektóre swoje posunięcia konsultowali z prawnikiem.
To dla bezpieczeństwa gminy i ich samych.Myślę,że konsultacje radcy prawnego są jak-najbardziej do przyjęcia.Natomiast jeśli jest gdzieś prawnik na etacie -to po co jeszcze konsultacje radcy prawnego? To już chyba rozrzutność.
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2011-10-15, 00:27
lewy1957, Wcale nie obojętne. Bo tak dla przykładu Ja - jestem absolwentem prawa - zaliczam się do prawników? Pani Sekretarz jest absolwentem wydziału prawa i administracji - zalicza się do prawników?
Ja wiem do czego pijecie. W gminie Mokrsko pracuje dwoje radców prawnych. Jeden na umowę o pracę (ułamkowa część etatu, nie orientuję się na tą chwilę jaka dokładnie, ale sprawdzę) oraz drugi na umowę zlecenie. Każdy zajmuje się innymi sprawami, w przypadkach skomplikowanych istnieje możliwość uzyskania dwóch opinii (wręcz komfortowa sytuacja).
Biorąc pod uwagę liczbę realizowanych projektów, liczbę realizowanych inwestycji i działalność gminy - obecność dwojga radców prawnych w takim wymiarze, jak to ma miejsce "u nas", jest w mojej opinii właściwe i zdecydowanie bardziej "opłacalne" dla gminy, niż płacenie kar, odsetek bądź zwrot pozyskanych środków.
Ktoś chce strzelać, ale wali ślepakami. Czekam na nowe rewelacje odnośnie naszej gminy
docent 33 napisał/a:
hola hola nikt mnie nie zrozumiał. Są gminy, a może gmina która zatrudnia kilku prawników. To według mnie jest absurd. Wyrzucanie pieniędzy.
hola hola - docent 33 pisze takiego oto swego PIERWSZEGO posta w tym temacie... Czyżby rozdwojenie jaźni?
Proszę administrację o sprawdzenie kont docent 33, Walduś, Mariusz 70 oraz lewy1957 bo coś zaczyna mi brzydko zalatywać.
Adwokata czy Radcę świeżo po aplikacji znajdę za 4 - 5 tys zł na miesiąc. Jeżeli chcę kogoś z kilkuletnim doświadczeniem to muszę wydać około 10 tys zł miesięcznie. Czy to dużo czy mało to już niech oceniają poszukujący takich usług
To są mocno zawyżone kwoty. Chyba trochę przeceniasz zarobki prawników, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Poza tym prawników zawodowych raczej nie zatrudnia się na wyłączność w jednym miejscu. Dostają co najwyżej część etatu a same przepisy korporacyjne samorządów prawniczych pozwalają na to, żeby przebywali w firmie lub urzędzie tylko przez część czasu pracy (2/5). Efekt jest taki, że radca ma pół etatu a przebywa w urzędzie tylko jeden dzień w tygodniu.
Dwóch radców w jednym niewielkim urzędzie to nie jest chyba jakaś porażająca ilość. Zwłaszcza, że z tego co pisze BOB, jeden ma część etatu a drugi jest dorywczo, na zleceniu.
bob-mistrz co ty się do mnie czepiasz?Chcesz mieć monopol na pisanie tego co ci sie podoba a inni mają słuchać ,chwalić i bić brawo?
Puknij się gdzie trzeba to ci się może wszystko naprawi!
Jeszcze jeden taki tekst i dostaniesz ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony przez bob_mistrz 2011-10-15, 18:18, w całości zmieniany 1 raz
W związku z tymi ciągłymi groźbami np.od bob-mistrza mam pytanie :
czy to jest wasze prywatne forum? bo możliwe,że się pomyliłem...sądziłem,że to miejsce gdzie każdy może napisać co myśli(oczywiście w granicach prawa i z odpowiedzialnością za słowo)-ale okazuje się ,że chyba to forum jest bardzo cenzurowane i nie są tu mile widziane samodzielne opinie .
jeśli to forum prywatne to proszę mnie jasno poinformować -bo sam nie chcęę brać udziału w ustawianych dyskusjach.
Wysłany: 2011-10-16, 00:36
Walduś napisał/a:
W związku z tymi ciągłymi groźbami np.od bob-mistrza mam pytanie :
czy to jest wasze prywatne forum? bo możliwe,że się pomyliłem...sądziłem,że to miejsce gdzie każdy może napisać co myśli(oczywiście w granicach prawa i z odpowiedzialnością za słowo)-ale okazuje się ,że chyba to forum jest bardzo cenzurowane i nie są tu mile widziane samodzielne opinie .
jeśli to forum prywatne to proszę mnie jasno poinformować -bo sam nie chcęę brać udziału w ustawianych dyskusjach.
Ad. 1 - oczywiście, że to jest prywatne forum
Ad. 2 - jak Wy grozicie i oczerniacie to jest cacy, jak Wam się wytyka to odbieracie to jako groźby. W którym miejscu Ci grożę?
Ad. 3 - jestem jednym z funkcyjnych userów tego forum - moderatorem, który jest odpowiedzialny za przestrzeganie regulaminu - którego Ty, jestem pewien, nie czytałeś przy rejestracji - i porządek na forum.
Ad. 4 - To, że forum jest prywatne, nie znaczy, że dyskusje są ustawiane, czy nie są mile widziane samodzielne opinie. Chyba kolego Ci się pomyliło z innym miejscem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum