Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2012-01-02, 17:49 Recepta z pieczątką
Wiele szumu jest wokół wystawianych recept, a na nich pieczątka o treści "Refundacja do decyzji NFZ".
Moje pytanie jest nader proste; - Czym muszę się wykazać w gabinecie lekarskim, aby osoba wykonująca zawód lekarza, mogła wystawić receptę bez tej durnej uwagi?
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-01-02, 17:51
Lekarze którzy przystąpili do protestu postawią tą pieczątkę bez względu na okazane dokumenty. Wychodzą bowiem z założenia, że nie jest ich rolą kontrola ubezpieczenia i prawa do refundacji danego pacjenta.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Lekarze którzy przystąpili do protestu postawią tą pieczątkę bez względu na okazane dokumenty. Wychodzą bowiem z założenia, że nie jest ich rolą kontrola ubezpieczenia i prawa do refundacji danego pacjenta.
Czegoś nie rozumiem...
Przecież idąc do jakiejkolwiek przychodni, czy innego ZOZ-u który ma podpisany kontrakt z NFZ, pani rejestratorka, czy pielęgniarka już na wejściu prosi o dokument ubezpieczenia.... i 'namiętnie' stuka w klawiaturkę komputera.
Wg nowej ustawy jeśli lekarz wypisze lek refundowany osobie nieubezpieczonej będzie płacił karę, stąd tyle hałasu i cały ten protest.
Podejrzewam, że właśnie ta ustawa komplikuje trochę środowisku lekarskiemu "prywatną lewiznę po godzinach"........
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-01-03, 08:44
Acree napisał/a:
No to sie mylisz bo to potrafi byc roznica rzedu kilkuset zlotych.
Cena leku dla pacjenta tak.
Ale marża apteki?
[edit] doczytałem i upewniłem się że system jest chory jakiegoś niejasnego powodu całość jest niezmiernie skomplikowana... choć jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze (albo kobietę ) Pytanie tylko czyje pieniądze - bo jakoś wątpię aby chodziło o pieniądze pacjenta...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2012-01-03, 10:49
A gdyby tak masowe pozwy pacjentów, którzy przecież przychodzą do lekarza, a potem do apteki, jako osoby ubezpieczone a tym samym posiadające prawo do leków refundowanych.
Gość 556677 napisał/a:
Podejrzewam, że właśnie ta ustawa komplikuje trochę środowisku lekarskiemu "prywatną lewiznę po godzinach"........
Jedna z teorii spiskowych przeciwko lekarzom Ale nie twierdzę, że pozbawiona sensu
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 02 Sty 2012 Posty: 262 Piwa: 22/16 Skąd: z okolic Wielunia
Wysłany: 2012-01-09, 10:08
Ja musiałam przedstwić dokument potwierdzający to, że jestem ubezpieczona. Dostałam receptę bez tej "pieknej" pieczątki. Myślę, że dużo zależy od lekarza i jego podejścia do zawodu jaki wykonuje.
_________________ Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2012-01-09, 10:59
W przychodniach nie powinno być kłopotu gdyż pacjenci są zobowiązani aby mieć ze sobą dokumenty potwierdzające ubezpieczenie (książeczka ubezpieczeniowa, rmua, itd.) natomiast większy problem jest na ostrym dyżurze gdy przychodzi pacjent i mówi, że nie wziął ze sobą dokumentu a wymaga pomocy lekarskiej i recepty. Przypuszczam, iż lekarze zamiast wystawić takiemu lek ze zniżką będą szukali zamienników nie refundowanych.
Moim zdaniem lekarz powinien leczyć a nie sprawdzać czy ktoś jest ubezpieczony czy też nie jest. Od tego powinna być inna osoba ale to już temat na inną dyskusję.
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 02 Sty 2012 Posty: 262 Piwa: 22/16 Skąd: z okolic Wielunia
Wysłany: 2012-01-16, 15:04
O 13.00 rozpoczął się protest aptekarzy przeciwko nowej ustawie refundacyjnej. Według jej zapisów, to farmaceuci mają być karani za wydanie leków refundowanych osobie, której się nie należą. Aptekarze z Wielunia również protestują, choć nie wszyscy.
Apteki, które włączyły się do protestu będą zamykane codziennie pomiędzy 13.00 a 14.00 do momentu zmiany niekorzystnych dla farmaceutów zapisów w ustawie refundacyjnej. Mówi Piotr Goździk z apteki „Rajska”w Wieluniu:
- Apteka nie może ponosić odpowiedzialności za błędnie wystawione recepty. Uważamy, że takie stanowisko jest krzywdzące dla całego środowiska aptekarskiego, stąd nasz protest.
Do protestu przyłączyła się większość wieluńskich aptek za wyjątkiem sieciowych, czyli „Kwiatów polskich” i PZF Cefarm, które jak sprawdzaliśmy, na razie nie otrzymały takich decyzji od zarządów, a także apteki „Nova” przy ulicy Targowej. Pozostali farmaceuci zapewniają, że w przypadku zagrożenia życia będą wydawać leki pacjentom:
- Oczywiście w przypadku kiedy na recepcie będzie lek ratujący życie, nie będziemy robić pacjentowi trudności, zrealizujemy receptę.
Swój protest łagodzą natomiast lekarze. Od dziś nie wystawiają już recept z zapisem „Refundacja do decyzji NFZ”. Jednak nadal na znak sprzeciwu wobec nowej ustawy będą wypisywać na receptach międzynarodowe nazwy leków.
http://radiozw.com.pl/ind...age=news&id=387
_________________ Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum