Wysłany: 2006-03-28, 10:07 Media Markt przeprasza za antypolską reklamę
"Gazeta Wyborcza": Co robią polscy klienci w niemieckim sklepie Media Markt? Uśmiechają się, gratulują wyboru, a potem kradną obsłudze spodnie.
W reklamie Media Markt Polaków jest trzech. Wyjeżdżają ze sklepu z pełnymi koszykami, ale na bramce czeka ochrona. I wtedy rozpoczyna się polsko-niemiecka konwersacja. Polacy zachwalają sklep (po niemiecku z bardzo wyraźnym polskim akcentem), a rozmowa szybko schodzi na temat piłki nożnej - jeden z Polaków cieszy się, że polska i niemiecka reprezentacja spotkają się na boisku. Potem Polacy rzucają się Niemcom na szyje i po chwili oddalają się w swoją stronę.
"Ci Polacy to jednak sympatyczni ludzie" - mówi jeden z pracowników. "Jeszcze mam zegarek" - mówi pokazując przegub.
Ale niestety kamera pokazuje, że po wizycie gości z nad Wisły zostali bez spodni. "Nie jestem głupi (niemiecka wersja hasła "Nie dla idiotów")" - komentują na koniec Polacy. W zeszły weekend reklamę emitowała m.in. niemiecka telewizja publiczna ARD.
W poniedziałek od rana Polacy i Niemcy zasypywali siedzibę koncernu e-mailami z protestem przeciwko reklamie. W polskiej ambasadzie w Berlinie urywały się też telefony. "Uznaliśmy reklamę za wielce niestosowną. Do kierownictwa Media Marktu i telewizji wysłaliśmy listy protestacyjne" - mówi dziennikowi zastępca ambasadora RP Wojciech Więckowski.
"Nie chcieliśmy nikogo zranić ani przedstawić Polaków jako złodziei. Chciałbym przeprosić tych, którzy poczuli się urażeni" - wyjaśnia cytowany przez "Gazetą Wyborczą" rzecznik prasowy sieci Gerhard Taubenberger.
Szwaby j..., jadą po nas po nas jak po starej szmacie...
Wysłany: 2006-03-28, 20:01
ta przepraszaja niby nie bylo nic zlego na mysli buhahahha
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2006-03-28, 21:23
Cytat:
"Nie chcieliśmy nikogo zranić ani przedstawić Polaków jako złodziei. Chciałbym przeprosić tych, którzy poczuli się urażeni" - wyjaśnia cytowany przez "Gazetą Wyborczą" rzecznik prasowy sieci Gerhard Taubenberger.
to typowe działanie "pod publiczkę". Podbnie robi się w "brukowcach". Najpierw piszą artykuł na całą stronę, jakieś bzdury, wywołują skandal, wzrasta nakład gazety, a potem jeśli ktoś zgłasza pretensję zamieszczają wyjaśnienia i przeprosiny na ostatniej stronie, drobnym druczkiem.
Myślę, że podobnie jest w reklamie. Jest szum w okół Media Markt i o to im chodziło. Negatywny, ale zwsze jakiś, a pewnie większości Niemcom ta reklama nie przeszkadzała i pewnie jeszcze się uśmiali.
Bardzo niesmaczny pomysł na promocję
Syla W trakcie przeprowadzki do Wielunia SuperStar
Ehh nigdy nie lubiłam niemców..
Ale wczoraj jak usłyszałam o tej reklamie no ot już przesada. O sobie to nic, zadnej reklamy nie zrobią a innych potrafią ośmieszać. Chamstwo!
Bardzo bym sie cieszyła, gdyby polska odpowiedziała podobną reklamą na tych szwabów. I wtedy ja bym się z nich nabijała.
Reklamy nie widziałęm, fakt, faktem nie powinno się tak robić jakk postąpili eksperci od reklamy z MM, ale z tego co przeczytałęm na temat tej reklamy to mnie ona specjalnie nie obraża. W tym przypadku nie powinniśmy się obrażać na niemców tylko na naszych rodaków, którzy nam na zachodzie taką renomę robią.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2006-03-29, 12:21
LARRY napisał/a:
W tym przypadku nie powinniśmy się obrażać na niemców tylko na naszych rodaków, którzy nam na zachodzie taką renomę robią
O przepraszam, nie mogę się z tym zgodzić, ta reklama opiera się na stereotypie Polaka-Złodzieja i obraża uczciwych Polaków. Zarówno w Polsce jak i w Niemczech są złodzieje. Takie uogulnienia są bardzo płytkie i niestosowne w pewnych kręgach.
A Polacy są dużo inteligentniejsi i ładniejsi niż piegowaci grubi aroganccy Niemcy
I Niemcy nigdy nam nie dorównają bo jesteśmy the best...
Niech sie schowają na drzewo tylko potrafią obrażać i reklamować czyimś kosztem
Ciekawe czy bedzie riposta... ???
Polacy są mściwi ..
_________________ ,,Ludzie nigdy nie wiedzą, że są szczęśliwi, wiedzą tylko, kiedy byli szczęśliwi..."
A ja znam kilku niesamowicie sympatycznych i inteligentnych Niemców i nie będę uogólniać i wrzucać bo nie znam całego narodu, a że oni przegieli to nie można całemu ich społeczeństwu zarzucać gupotę. Zrobili tani chwyt marketingowy no i zarobili na tym bo wszyscy się rzucili aby obejrzeć tą reklamę no a teraz przeprosili ............ no a ta opinia skądś się wzięła prawda ? Ale ich w żadnym wypadeczQ nie usprawiedliwiam !!
_________________ Last night I asked my Angel to watch over you, but he came back soon .... I asked :"Why?" He smiled and said : "An Angel doesn't watch over another Angel...".
Ostatnio zmieniony przez Angel 2006-03-29, 23:10, w całości zmieniany 1 raz
Aniołku w każdym narodzie są wyjatki
Tak samo w Polsce są głupcy i tzw. INNI ...
Ale za samym narodem niemieckim nie przepadam... bo oni sie czują dużo lepsi od nas i sie z tym za bardzo obnoszą....
_________________ ,,Ludzie nigdy nie wiedzą, że są szczęśliwi, wiedzą tylko, kiedy byli szczęśliwi..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum