R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
rekrutacja do przedszkola i żłobka
Autor Wiadomość
malgosia.k 
Przyjeżdża na zakupy
MONTESSOREK

Pomogła: 1 raz
Piwa: 2/20
Wysłany: 2012-04-14, 21:35   rekrutacja do przedszkola i żłobka

REKRUTACJA NA ROK SZKOLNY 2012/2013

Szanowni Państwo informujemy, że od dnia 10 kwietnia rozpoczynamy roczną rekrutację do Niepublicznego Punktu Przedszkolnego "Odkrywcy Wiedzy" i naszego Klubu Maluszka.

Etapy rekrutacji to:
1. rejestracja dzieci na listę oczekujących:
- osobiście w siedzibie przedszkola,
- telefonicznie pod numerem telefonu 668 281 746,
- na adres e-mail kontakt@odkrywcy-wiedzy.pl

2. spotkania informacyjne, na które zapraszamy wszystkich rodziców, zamieszkujących Wieluń i jego okolice. Proponujemy Państwu możliwość wyboru jednego z dwóch terminów: 12 maja 2012r. lub 19 maja. Spotkania odbędą się w jednym i drugim dniu o godzinie 15.00.
Na spotkanie zapraszamy rodziców bez dzieci.

Celami spotkania są:
- zapoznanie z zasadami funkcjonowania placówki,
- przedstawienie metody Marii Montessori,
- aktywne poznanie pracy z pomocami rozwojowymi.

3. spotkania indywidualne z zainteresowanymi rodzicami odbędą się w dniach 22 kwietnia – 31 maja w godzinach 13.15 – 15.00. (Istnieje możliwość umówienia się z dyrektorem placówki w późniejszych godzinach – numer telefonu 668 281 746.)

4. wyniki rekrutacji zostaną ogłoszone w placówce oraz indywidualnie wysłane na adres e-mail w dniu 22 czerwca 2012r.
Postaw piwo autorowi tego posta

Bethi 
Wieluniaczek
Festina lente

Pomogła: 28 razy
Piwa: 16/18
Wysłany: 2012-04-15, 00:01   

Chciałam tam zapisać swoje dziecko, ale cennik mnie powalił. Zostawiając dziecko na 12h 5dni w tygodniu to koszt ok 500zł, do tego każda sobota w przedszkolu to kolejne kilka zł za każdą godzinę. Plus wyżywienie... To połowa przeciętnej pensji w Wieluniu.
Rozumiem, Że to prywatne przedszkole, i za metody Montessori też trzeba zapłacić, ale wydaje mi się, że zbyt wysoka to kwota. Będę jednak szukać wolnego miejsca w Przedszkolach Publicznych... :(

malgosia.k 
Przyjeżdża na zakupy
MONTESSOREK

Wysłany: 2012-04-15, 01:29   

Nie rozumiem, dlaczego są tacy ludzie, którzy piszą nieprawdę? Jaki mają w tym interes?

Nasz cennik od dwóch lat się nie zmienił, choć wszyscy przechodziliśmy przez ten okres kilka podwyżek............energii, paliwa, żywności etc.

Przypominam, że wygląda następująco:

Pracujemy systemem kolorowych kart.

dla dzieci w wieku 2,5-5 lat:

zielona (6h dziennie) - 330zł
niebieska (8h dziennie) - 400zł

dla dzieci w wieku od roku do 2,5 lat:

żółty (6h dziennie) - 380zł
czerwony (8h dziennie) - 450zł

DODATKOWA OPŁATA:

wpisowe - 250 zł,
obiady i podwieczorki - 5,5 zł (stawka dzienna),
ubezpieczenie – 32 zł,
opłata godzinowa 7zł/h , a dla stałych przedszkolaków 4zł/ h,
opłata sobotnia – 10 zł/h ( w soboty przedszkole czynne w godzinach 8.00 – 14.00 po wcześniejszym uzgodnieniu).

Podawanie posiłków odbywa się w następujący sposób:
- śniadania, przygotowywane przez rodziców,
- obiady i podwieczorki - firma cateringowa.

W pakietach zawierają się następujące zajęcia:
indywidualna praca z pomocami montessoriańskimi,
codzienne zabawy z językiem angielskim,
Języczkowe przygody (zajęcia logopedyczne),
warsztaty plastyczne,
warsztaty muzyczne,
warsztaty teatralne,
zabawy ruchowe i gimnastyczne.

W najdroższej wersji opłata godzinowa 7 zł istnieje tylko w wypadku kilku godzin w miesiącu bez podpisania umowy.

W przypadku Bethi nie rozumiem, skąd te liczby?

Jeżeli miało to być tylko 12 h godzin w ciągu tygodnia to rachunek jest prosty 12hx7zł=84zł
84złx4tyg=336zł a nie 500zł

W takim przypadku proponuję rodzicom pakiet 6-godzinny, gdyż mają możliwość pozostawienia dziecka albo więcej razy w tygodniu albo na mniej dni za to na dłużej.

Bethi, tym różnią się przedszkola publiczne od niepublicznych, że na Twoje dziecko otrzymują znacznie wyższą dotację. Otrzymuję tylko 40% sumy, którą dostaje publiczna placówka w 100%. Dlatego rodzice pokrywają część tych opłat, wyższą niż w placówkach publicznych.

Już kiedyś robiłam dokładne wyliczenia na forum. Nie po to, aby się żalić, ale dlatego, aby uświadomić zainteresowanych rodziców.

Proszę jednakże znaleźć również pozytywne strony placówek niepublicznych.

Bethi 
Wieluniaczek
Festina lente

Wysłany: 2012-04-15, 04:45   

Pomyliło mi się jedno, że zamiast 8h napisałam 12h. Ja swoje dziecko bym musiała zostawiać na 8h dziennie, tj.450zł-bo tak wiek odpowiada kwocie, do tego 2 soboty-120zł to już jest 570zł, bo tyle bym musiała zapłacić żeby móc pracować. I doliczając 20 obiadków po 5.50zł, tj. 110 zł. Razem 680zł.
I za drugie dziecko 400zł przedszkole, plus 120zł za soboty i 110zł za obiady to daje 630zł.
Więc za dwójkę dzieci to przedszkole by mnie wyniosło 630zł+680zł=1310zł
To za minimalną płacę którą dostaje na rękę by nie wystarczyła na pokrycie przedszkola. A nie mówiąc już o wydatkach pozaszkolnych: ubranie, jedzenie. Więc trzeba szukać miejsca w Przedszkolu Publicznym... :roll:

malgosia.k 
Przyjeżdża na zakupy
MONTESSOREK

Wysłany: 2012-04-15, 16:47   

Nie wiem, czy ze mną Pani rozmawiała o opiece nad rodzeństwem?

Mamy rodzeństwa w naszej placówce, a ich koszt utrzymania przy 8 godzinach dziennie u nas to 700 zł ( za dwoje dzieci) + posiłki. Przypominam, obiad to 4 zł, a podwieczorek 1,5zł (razem dziennie 5,5zł/ jedno dziecko). Jeżeli chodzi o czesne to nie 450 zł + 450 zł= 900 zł, a tylko 700 zł. Tak było zawsze. Jeżeli chodzi o posiłki to całość przekazuję firmie cateringowej, więc nie będę do tego dokładać.

Rodzeństwa są traktowane finansowo inaczej, gdyż mają jednych rodziców, więc nie wyobrażam sobie, aby było inaczej.

Przypominam sobie uczucie, gdy podczas chrztu moich najmłodszych bliźniaków ksiądz na pytanie, ile będzie to kosztowało, powiedział 2x100zł= 200 zł. :( Nigdy nie robiliśmy i nie będziemy tak postępować w naszej placówce.

Jeżeli chodzi o soboty zawsze rozpatrujemy indywidualnie koszt z rodzicem ze względu na to, czy dziecko jest u nas na co dzień. Jak na razie w soboty nasza placówka jest zamknięta, gdyż nie ma chętnych. Rodzice twierdzą, że sami sobie świetnie radzą.

Z drugiej strony nie wątpię, że dzieciom będzie dobrze w publicznej placówce. Sama przez 27 lat pracowałam w publicznej szkole podstawowej i nie mam w tym względzie żadnych złych skojarzeń.

Reasumując:

Cytat:
Więc za dwójkę dzieci to przedszkole by mnie wyniosło 630zł+680zł=1310zł

Według naszych obliczeń 700 zł + 2 dziecix20 dnix5,5zł= 700 zł+220zł=920zł, a nie 1310zł

I jeszcze jedno, dlatego nie otworzyliśmy przedszkola bądź żłobka dla 200 dzieci jak w przypadku publicznych placówek.

U nas żadne dziecko nigdy nie będzie anonimowe. Wszystkie znamy nasze dzieci. U nas będzie to zawsze kameralna grupa, w której nadrzędnym zadaniem jest dostrzec indywidualną osobowość każdego dziecka. Tylko w takiej grupie są warunki do tworzenia symulatorów dla jego indywidualnego rozwoju przy ogromnym wsparciu metody Marii Montessori i grupy różnowiekowej. Dla niego tworzymy indywidualne karty rozwojowe, dostosowując je do aktualnego poziomu rozwojowego każdego dziecka, jednocześnie pamiętając o jego pasjach, zainteresowaniach, uzdolnieniach.

Pracuję już długo jako nauczyciel i z obserwacji wiem, że nauczyciel opiekujący się 20-30 trzylatków nie jest w stanie, chociaż zapewne bardzo chce, pracować w swojej grupie z indywidualnymi planami rozwojowymi dla każdego dziecka. On przede wszystkim dba, aby każde dziecko było bezpieczne.

Specyfika pracy w naszej placówce pomaga w pracy z każdym maluszkiem indywidualnie.
A że to działa, wystarczy przyjść do przedszkola i żłobka i popatrzeć na rozwój każdego naszego dziecka. Zapraszam.

Jest wiele jeszcze innych plusów, które opisałam na naszej stronie internetowej www.odkrywcy-wiedzy.pl Można poczytać.

Czasem warto oprócz kalkulacji finansowej dać szansę swojemu dziecku na pełny rozwój. Jak to kiedyś powiedział mój znajomy płacę drożej, ale wiem, że płacę za jakość.

Wiem, że to nie jest łatwe w przypadku wieluńskich pensji, ale nic na to nie poradzę. Proszę pomyśleć, że większość tych pieniędzy idzie na koszty utrzymania placówki.
Ostatnio zmieniony przez malgosia.k 2012-04-15, 17:31, w całości zmieniany 2 razy  

WGS 
Dojeżdża PKSem
WGS

Wysłany: 2012-04-15, 17:26   

Chciałbym zwrócić uwagę na to, że w publicznym przedszkolu również są opłaty. Darmowe jest tylko 5 pierwszych godzin, reszta jest odpłatna. Do tego dochodzą posiłki za które trzeba również płacić. Nie wspomnę, że jakość tych posiłków pozostawia wiele do życzenia.

Bethi 
Wieluniaczek
Festina lente

Wysłany: 2012-04-15, 17:47   

Chodzi mi o grupę 3,4-latków i o grupę żłobkową. Co do dodatkowych opłat. Nie chodzi tu o dodatkowe zajęcia z rytmiki czy angielskiego. Dziecko 4-5 letnie jak bedzie chciało niech sobie chodzi, póki co ma na to jeszcze czas.
A co do Odkrywców Wiedzy, to rozmawiałam z jedną kobietą, idz chciałam starsze dziecko zapisać do grupy żłobkowej. A z drugą o dwójce dzieci.i nie wspomniała mi, że jest tańsze czesne, tylko tłumaczyła, że na młodsze dziecko jest jedna oferta, a na starsze druga.
I brakło tego zdania, że przy dwójce dzieci się płaci mniej.

malgosia.k 
Przyjeżdża na zakupy
MONTESSOREK

Wysłany: 2012-04-15, 19:05   

W takim razie przepraszam za zaistniałą sytuację. Jutro porozmawiam jeszcze raz z personelem.

Mam jeszcze jedną prośbę podaję do rekrutacji mój numer telefonu (668 281 746), abyście Państwo dostali informacje z "pierwszej ręki", więc proszę dzwonić na ten numer. Jednocześnie proszę o cierpliwość, gdyż nie zawsze mogę go odebrać, jednakże zawsze oddzwaniam.

magda_21_21 
Przejeżdżał przez Wieluń
magda_21_21

Wysłany: 2012-05-03, 07:56   

http://www.spskstrugi.szkola.pl/przeka--1-.html

malgosia.k 
Przyjeżdża na zakupy
MONTESSOREK

Wysłany: 2012-05-08, 19:45   

Zapraszamy wszystkich rodziców (bez dzieci), którzy chcą poznać zasady pracy naszej innowacyjnej placówki na pierwsze spotkanie informacyjne, które odbędzie się 12 maja 2012r o godzinie 15.00 w Niepublicznym Punkcie Przedszkolnym „Odkrywcy Wiedzy” w Wieluniu przy ulicy Częstochowskiej 22b.

UWAGA! Spotkanie nie zobowiązuje do podpisania umowy żadnej ze stron.

Z przykrością zawiadamiamy, że spotkanie 19 maja nie odbędzie się.

Odpowiedz do tematu