Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Cze 2011 Posty: 168 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Druga strona kabla
Wysłany: 2012-04-27, 15:41 wieluń - katowice tlk
Mam pytanko, o 09:53 jest pociąg relacji Wieluń Katowice TLK'a dokładnie, orientuje się ktoś jaka jest cena biletu? Bo kasy na dworcu żeby się zapytać to raczej nie znajdę xD
_________________ Będę wyjątkowy! wykonam skrypty js i php! Za rozsądną opłata ;p
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-04-27, 16:21
No kurcze facet, a od czego masz stronę www.pkp.pl ? Klikasz na "rozkład jazdy", wpisujesz relację pociągu, wybierasz kurs który Cię interesuje, klikasz na "pokaż więcej szczegółów" i masz wszystko
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Cze 2011 Posty: 168 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Druga strona kabla
Wysłany: 2012-04-27, 16:34
ta... a skończy się na tym że tak jak poprzednio wyskoczy mi konduktor z jakaś inna ceną, wielkie dzięki za rzecz oczywistą, aczkolwiek czasem mało realną. Zresztą nieważne, pójdę na żywioł niestety, bo zamiast ludzkiej odpowiedzi dostaje się ten p*** link do pkp.. wiesz facet czego synonimem jest PKP w Polsce? PORAŻKI, ale innej alternatywy nie mamy.
_________________ Będę wyjątkowy! wykonam skrypty js i php! Za rozsądną opłata ;p
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 325 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-04-27, 16:50
Właśnie mi się przypomniało, że około 8 miesięcy temu PKP (chyba przewozy regionalne), a w zasadzie konduktor, mile mnie zaskoczył/-o.. Niestety nie czasem przejazdu, ale tym, że konduktor przyjął walutę Euro do zapłaty za bilet. I to jeszcze licząc po rzeczywistym kursie.
Może wyjątkowy konduktor, a może po prostu jest taka opcja?
W każdym razie nie polecam podróży PKP - 4xD Długo, Drogo i Do D*py
Sprawdziłem cenę na stronie http://rozklad.sitkol.pl dla Przewozów Regionalnych i wyświetliła się cena 22 zł - cena ta jest poprawna gdyż tyle za bilet płaciłem 3 tygodnie temu. Można więc z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że cena - 36 zł - którą wyświetla dla linii TLK dla połączenia, które wskazałeś również jest poprawna. Jeżeli nie to na pewno będzie oscylowała wokół tej sumy.
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2012-04-27, 16:57
nullOne napisał/a:
ta... a skończy się na tym że tak jak poprzednio wyskoczy mi konduktor z jakaś inna ceną
Sprawdzałeś już kiedyś cenę biletu na stronie pkp.pl, a potem jechałeś na tej trasie i musiałeś zapłacić inną kwotę? Z tego co wiem (i sprawdzałem), to ceny na stronie internetowej są na bieżąco aktualizowane i nie ma takiej opcji, żeby w pociągu okazało się, że cena biletu jest inna. Dlatego jeśli możesz, to opisz trochę szerzej ten przypadek który Cię spotkał Zresztą przez Internet można nawet kupić bilet na pociąg, więc nie wyobrażam sobie żeby w Internecie nie był aktualny cennik Może musiałeś uiścić jakąś opłatę dodatkową za zakup biletu w pociągu, albo jechałeś pociągiem innej spółki / kategorii?
Wysłany: 2012-04-27, 19:01
Bethi napisał/a:
TLK, Przewozy Regionalne z Wielunia do Katowic bilet normalny, pociąg osobowy, klasa 2, kosztuje obecnie 22zł
Bethi, pociągi TLK są uruchamiane przez spółkę PKP InterCity, a pociągi regio, tzw. osobowe są uruchamiane przez samorządową spółkę Przewozy Regionalne Ta cena którą podałaś odnosi się do tego drugiego przewoźnika i pociągu kategorii regio
Bethi, mylisz pojęcia. TLK i Przewozy regionalne to dwie różne spółki i dwie różne ceny. Przewozy regionalne 22 zł klasa druga i tylko druga. TLK 36 zł klasa druga i 51 zł klasa pierwsza (o ile internetowy rozkład nie kłamie).
Ja jeżdżę tymi tańszymi, po 5.30, raz mialam okazje po 15.30, więc 22zł bilet. A na bilecie wypisanym ręcznie pisze mniej niż na drukowanym.bo głównie skąd, dokąd, ile km, godz i cena,i chyba coś jeszcze. Niestety nie kolekcjonuje biletów...
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2012-04-28, 16:21
Widzę, że bardzo często jeździcie pociągami...
Cena może odbiegać od tej ze strony jeżeli kupujesz bilet w pociągu na stacji bez kasy. W zależności od firmy to jest od 5 zł. Jeździłem często pociągami w ostatnim czasie i to na trasach łączonych i tylko raz miałem inną kwotę i to nawet niższą niż wychodziła ze strony. Jeżeli sprawdzasz na konkretne połączenie to jedynie pomyłka kasjera może ją zmienić bo są to stawki odgórnie ustalone wcześniej. Może wtedy, gdy zapłaciłeś inną kwotę ktoś się pomylił przy wypisywaniu. Nie uznał zniżki, wpisał inne stacje itd. itd.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Wysłany: 2012-04-28, 18:58
Mrówek napisał/a:
Cena może odbiegać od tej ze strony jeżeli kupujesz bilet w pociągu na stacji bez kasy. W zależności od firmy to jest od 5 zł.
Mrówek, jak się nie mylę to dopłata 5zł obowiązuje, kiedy kasa na stacji jest czynna, a mimo to zdecydowaliśmy się na zakup biletu u konduktora. W przypadku gdy nie ma kasy na stacji / kasa jest nieczynna, dopłaty przy zakupie biletu w pociągu nie ma.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2012-04-28, 19:53
Co do tych opłat to znalazłem w internecie kiedyś listę przystanków na których pobiera się opłatę. Więc tak jak mówisz to jest zależne od być albo nie być.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Cena może odbiegać od tej ze strony jeżeli kupujesz bilet w pociągu na stacji bez kasy. W zależności od firmy to jest od 5 zł.
Mrówek, jak się nie mylę to dopłata 5zł obowiązuje, kiedy kasa na stacji jest czynna, a mimo to zdecydowaliśmy się na zakup biletu u konduktora. W przypadku gdy nie ma kasy na stacji / kasa jest nieczynna, dopłaty przy zakupie biletu w pociągu nie ma.
Dokładnie jest tak jak piszesz Spooky. Mnie ominęła dopłata jeszcze w jednym przypadku. Jechałem z Wielunia do Gliwic z przesiadką w Chorzowie Batorym - przesiadka z Przewozów Regionalnych do Kolei Śląskich. Na przesiadkę miałem 30 minut, wystarczająco dużo czasu żeby kupić bilet na następny pociąg. Jak wysiadłem w Chorzowie na peron podjechał opóźniony pociąg tej samej relacji, na który miałem czekać. Bez wahania i bez biletu wsiadłem i poszedłem po bilet od konduktora. Ten zapytał dlaczego przyszedłem do niego po bilet skoro na stacji jest kasa. Wyjaśniłem mu więc jak się sytuacja przedstawia. Konduktor poprosiło okazanie biletu z pociągu, z którego się przesiadałem, co też uczyniłem. Powiedział, że wszystko w porządku i sprzedał mi bilet bez dopłaty. Nawiasem mówiąc mile mnie to zaskoczyło gdyż byłem przekonany, że będę musiał zapłacić dodatkowe 5 zł za szczęści jakie mnie spotkało w postaci wcześniejszego dojechania do Gliwic.
Wszystko tak naprawdę zależy od konduktora - wracając raz z Ełku kolejka w kasach była na około 40 osób (!), byłem w połowie na 10 minut przed odjazdem. Poszliśmy z kolegą do konduktora, bez dopytywania skasował bez dopłaty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum