Wysłany: 2006-07-04, 14:35 Rowerowe szlaki turystyczne i nasze sprzęty
Starostwo Powiatowe stworzyło 8 nowych szlaków rowerowych o nazwach od EWI 1 do EWI 8. Do tego wydało przewodnik dydaktyczny "Szlaki rowerowe w powiecie wieluńskim" przy współpracy z Dyrekcją Sieradzkich Parków Krajobrazowych (www.dspk.home.pl), dofinansowany również ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi. Nakład to 2750 egzemplarzy. Niestety nie można tego zakupić w sklepach, ponieważ jest to środek dofinansowany, za który wg jakiejś tam ustawy nie może być pobierana opłata. Na przyszły rok Starostwo Wieluńskie chce stworzyć jeszcze jeden szlak rowerowy i wydać ostateczną wersję mapy. Myślę, że dobrze byłoby wstawić takie mapy do sklepów rowerowych ZA DARMO celem krzewienia turystyki rowerowej w naszym powiecie, bo przecież cała akcja jest organizowana przez Biuro Promocji
Jeśli ktoś jest zainteresowany otrzymaniem wyżej wymienionej publikacji, może udać się do naszego starostwa (plac Kazimierza Wielkiego 2 - w parku), pokój 112 (pan Andrzej Stępiński).
Tutaj podaję link do skanów tegożże przewodnika dydaktycznego (niestety skany w złej jakości ale zamieszczam celem zobrazowania - format przewodnika zbliżony do formatu B5):
http://www.powiat.wielun.pl/index.jsp?bipkod=/035
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 412 Skąd: Parafia Wieluń
Wysłany: 2006-07-04, 14:51
Mnie udało się dostać tę publikację 2 miesiące temu, właśnie w starostwie.
Trasy pomyślane są ok (ja przejechałem 1, 2, 4, 5 i .
Mniej więcej w tym samym czasie Starostwo wydało także folder "Powiat Wieluński, wartości przyrodnicze i kulturowe). Również do nabycia w Starostwie (przynajmniej 2 miesiące temu jeszcze był).
_________________ Człowiek, który ma zlikwidować Stalina - inżynier Vladimir Krizek - słyszy najdziwniejsze zdanie w swoim życiu : - Macie zburzyć pomnik, ale z godnością.
Blink [Usunięty]
Wysłany: 2006-07-04, 15:16
Ferbik swietnie ze dales do tego link. Przydatna sprawa.
to ja dodam jeszcze informacje z pierwszej ręki...
1. ważne dla tych, którzy poruszają się szlakami EWI 1 do 8... już w najbliższych dniach zostanie zakończona renowacja (odmalowywanie) oznakowania tych szlaków będzie więc łatwiej poruszać się wytyczonymi drogami...
2. ważne dla tych, którym wciąż mało jest oficjalnych szlaków rowerowych w powiecie wieluńskim... najpóźniej do jesieni zostaną oznakowane nowe szlaki w części zachodniej i północnowschodniej powiatu (gminy Osjaków, Biała, Czarnożyły, Konopnica i część gminy Osjaków)... trasy są już mniej więcej wytyczone, ale na precyzyjne informacje przyjdzie jeszcze czas
i co? zadowoleni? Ferbik pewnie tak... hihi...
Ryfka [Usunięty]
Wysłany: 2006-07-12, 12:42
tONic napisał/a:
i co? zadowoleni? Ferbik pewnie tak.
i ja też! chociaż z wytyczonych szlaków rzadko korzystam (mam typowo babską przypadłość, że mapy to dla mnie czarna magia ), a w folderach wydanych przez starostwo znalazłam mnóstwo ciekawych info
Udało mi się wczoraj zdobyć dwa pomniki przyrody umiejscowione w Załęczańskim Parku krajobrazowym. Od dawna się przymierzałem do tej wycieczki i wczoraj z uwagi na sprayjajaca pogodę udało się. Znalazłem krystalicznie czyste źródła zwane "GRANATOWE ŹRÓDŁA". Spodziewałem się spotkać buchające źródełko a to jest żródło które wypływa jakby spod drzewa na skraju lasku. No ale ogólnie ładne miejsce. Drugim pominikie m przyrody był "ŻABI STAW". Na pewno tam wrócę jak kwiaty zakwitną. Musi być pięknie. Widział ktoś z Was ten staw kiedy kwitną kwiaty? Po drodze wszedłe do ladu i nazbierałem grzybów. Jest ich baaaaardzo dużo. Wystartowałem z Drobnic ->Krzeczów (asfalt)->Niżankowice (asfalt)->Bobrowniki (polna droga)->szlak rowerowy . Trasa miejscami bardzo piaszczysta i trzeba prowadzić rower, ale ogólnie nie jest źle. Przejechałem 50 km i czuję dzisiaj to w nogach Jak ktoś kiedyś powiedział : "Jak coś boli to znaczy że sie żyje"
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2006-10-09, 14:37
Propozycja trasy rowerowej
Wczoraj wybrałem się na wycieczke dookoła Wielunia.
Rozpocząłem na ul. Częstochowskiej, koło tartaku skręciłem na Rude
,przejechałem prosto, dojechałem chyba do Olewina dalej na ul.
Warszawską. Obok policji skręciłem w ul (chyba) Fabryczną i nią dojechałem
do Sieradzkiej dalej przez Kolejową do Dąbrowy. Na ulicy Traugutta obok
"ANI" skręciłem w prawo w jakąś uliczke a dalej w lewo na ul. Prostą i
dojechałem do Wojska Polskiego. Z tej drogi skręciłem na Zieloną
przejechałem przez targowisko i po płytach dojechałem do ul. Św. Barbary.
Obok kościółka skręciłem w lewo i tą uliczką dotarłem do 3Maja. Skręciłem
w pierwszą uliczke w prawo(chyba Roswelta). Za cmentarzem można przejechać
między drzewami i znajdujemy się na ul. Polnej. Zjeżdzamy na dół i jesteśmy
na Częstochowskiej. I tak zrobiliśmy koło. Ja pokonałem tą trase w ok. 26
km.
Wysłany: 2007-02-20, 08:22 Ściezki rowerowe w powiecie wieluńskim!
Być może już jesienią tego roku, a najpóźniej wiosną przyszłego roku powiat wieluński zostanie całkowicie opasany szlakami rowerowymi. Do już wytyczonych i oznakowanych tras dołączą szlaki w północno-wschodniej części powiatu.
Trasy zostały wytyczone we współpracy z oddziałem PTTK w Łasku. Z inicjatywą połączenia szlaków wyszło także PTTK w Wieruszowie.
Tworzymy już pętle węzłowe, więc nie będzie problemu by szlakami dotrzeć również na teren powiatu wieruszowskiego - mówi Janusz Antczak, wicestarosta wieluński - Na pewno w tym roku zakończy my znakowanie i bezpiecznie rowerem będzie można objechać cały powiat wieluński.
Po wytyczeniu pierwszych szlaków starostwo powiatowe w Wieluniu wydało broszurę informacyjną opisującą każdą z tras. Po wytyczeniu nowych wydawnictwo to zostanie uzupełnione. Znajdą się tam opisy kolejnych malowniczych zakątków ziemi wieluńskiej m.in. okolice Rudlic Jackowskich (gm. Ostrówek), kurhany w okolicach miejscowości Chojny (gm. Lututów, pow. wieruszowski), a także droga Napoleońska i jedno z nielicznych w województwie łódzkim naturalne stanowisko rosiczki (owadożernej rośliny bagiennej). To są te rzeczy, które staraliśmy się wyeksponować przy okazji wytyczania przebiegu tras rowerowych. Chodzi przecież o to, by zachęcić i przyciągnąć turystę na nasz teren- dodaje wicestarosta Antczak.
Oficjalne plany przewidują uruchomienie szlaków na wiosnę przyszłego roku, jednak trwają starania, by zarówno wznowiona i wzbogacona broszura, jak i same szlaki były gotowe jeszcze jesienią tego roku.
źródło:radio zw
Glizda, taki temat już jest, zatem scalam ten do właściwego.
Jaro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum