Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Sty 2006 Posty: 235 Skąd: koniec świata
Wysłany: 2006-02-23, 12:04
Ustawa o ochronie zabytków mówi, że ochronie podlega:
"zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową;"
ale także
"otoczenie - teren wokół lub przy zabytku wyznaczony w decyzji o wpisie tego terenu do rejestru zabytków w celu ochrony wartości widokowych zabytku oraz jego ochrony przed szkodliwym oddziaływaniem czynników zewnętrznych".
Ochronie podlega więc zabytek z fragmentem krajobrazu i zespół tj. obiekt w pierwotnym otoczeniu, działka, cmentarz itd.
Idąc za tym można stwierdzić, że coś zostało zniszczone w majestacie prawa.
Ostatnio zmieniony przez Mama 2006-02-23, 12:06, w całości zmieniany 1 raz
Taak, Syla dobrze powiedziane, ale jeszcze do tego dochodzi jakiś tam koleś, tzw. konserwator zabytków.. Ehe, takiego to z miejsca bym wywaliła z roboty za takie coś. Jak można tak spaskudzić tak piękny kościółek.. Ehh
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Sty 2006 Posty: 235 Skąd: koniec świata
Wysłany: 2006-02-23, 12:21
Cytat:
Czy jakieś konsekwencje ktoś poniósł z tego tytułu, czy może dopiero trzeba by było się za to zabrać
Jeżeli chodzi o konsekwencje to nie słyszałem, żeby ktoś za to odpowiadał.
Myślę, że zabytku już się nie uratuje, bo nikt nie rozbierze dostawionego kościoła ale chyba warto nagłośnić to, co zrobiono z kościółkiem dla ratowania innych obiektów.
Tak mało mamy przecież budowli autentycznych z przeszłości - liczne wojny i .... zrobiły swoje.
Mama, ja myślę że jakby się zabrać za to i rozognić sprawę, to podejrzewam że mogłoby dojść do rozebrania tej stodoły, którą teraz stawiają i rok przerwy w budowie mają...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum