R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Panterka
2008-01-05, 11:49
Powrót disco polo !
Autor Wiadomość
mario's 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Piwa: 1/4
Wysłany: 2006-08-07, 22:33   Powrót disco polo !

Powrót disco polo !

W ostatnim czasie w mediach pojawiły się informacje o odradzaniu się muzyki disco polo, która, wydawało się, zaczęła odchodzić do lamusa.

Jeszcze kilka lat temu discopolowe piosenki nuciła cała Polska, a ich wykonawcy robili zawrotną karierę. Co robią dziś największe gwiazdy tego nurtu?

Disco polo swoje wielkie lata miało w ostatniej dekadzie minionego stulecia. Zanim jednak piosenki takich zespołów, jak Boys lub Skaner stały się wielkimi przebojami, telewizja zaczęła emitować specjalne programy poświęcone disco polo, a płyty i kasety sprzedawały się w milionowych nakładach, przyszli gwiazdorzy grali na weselach i zabawach w małych miasteczkach.

- Kolega z wojska wychodzi i mówi mi – Marcin, ja gram na basie, ty masz fajne klawisze, Robert gitarę – będzie dobrze – wspomina początki zespołu Boys jego lider Marcin Miller.

Muzycy Boys i innych im podobnych zespołów ani się obejrzeli, jak ich piosenki zaczęły zdobywać zdumiewającą ich samych popularność. W krótkim czasie z małomiasteczkowych remiz wyjechali w wielki świat. I stali się gwiazdami.

- Wszystko działo się bardzo szybko – wspomina Robert Sasinowski, lider Skanera. – Po roku, dwóch z zespołów, które grały na niewielkich zabawach w remizach, wskoczyliśmy do Sali Kongresowej. Nagle cała Polska dowiedziała się o tej muzyce i nie tylko małe miejscowości, ale wielka Warszawa przyszła na nasz koncert.

Koncert w Sali Kongresowej, który odbył się w 1992 r. był początkiem swoistej nobilitacji disco polo. Uwielbienie milionów Polaków dla jego twórców zostało dostrzeżone przez telewizje, firmy fonograficzne, a nawet polityków. Programy telewizyjne propagujące ten rodzaj muzyki zaczęły bić rekordy oglądalności, muzycy stali się bogaci, ale pojawiły się również pierwsze głosy krytyczne, wskazujące na prostotę i tandetność tej muzyki.

- Być może to tandeta, ale taka, której potrzebują ludzie – mówi Marcin Miller. – Jeśli chcą słuchać takiej muzyki, bawić się przy niej, to chyba nie trzeba ich za to krytykować, ani krytykować twórców.

Ale krytyka się nasilała. Muzykom disco polo, a także jej fanom, przypięto łatkę „buraków” i „wieśniaków”. Z anteny zniknęły programy popularyzujące disco polo, a wraz z tym drastycznie spadła ilość granych koncertów. Dla muzyków zbliżały się ciężkie czasy, czasy wielkiego kryzysu.

- W latach 2000 – 01 ziścił się mój największy koszmar – mówi Marcin Miller. – Coraz mniej koncertów, tylko dwa w miesiącu. Zaczęło się poszukiwanie – co dalej? Co będę robił, jeśli tylko śpiewać umiem.

Kiedy wydawało się już, że disco polo na zawsze zniknęło w mrokach przeszłości, jedna z lokalnych stacji zaczęła emitować program jej poświęcony. Okazało się, że ma wielką widownię. To wyraźny dowód na to, że muzyka zwana niegdyś chodnikową nie dała się jeszcze pogrzebać. Wracają stare gwiazdy, pojawiają się nowe. Jak zespół Weekend. Ale discopolowcy XXI wieku nie chcą być porównywani do swoich poprzedników.

- Nie jesteśmy takimi wycacykowanymi facetami w białych skarpetkach i koszulach w palemki – mówi Tomasz Jakubowski z Weekendu. - Teraz jest spontan. Niczym się nie różnimy od zachodnich muzyków. I chcemy, żeby tak nas traktowano, jak traktuje się bluesowców czy rockowców.

Młodzi artyści z Weekendu marzą o Opolu i Sopocie. Doświadczeni artyści pierwszej generacji disco polo, którzy poznali na równi słodycz sławy i gorycz odrzucenia, wiedzą jednak, że kariera to ciężka praca, a sukces to dopiero jej początek.

- Kiedyś wydawało się nam, że nagrać przebój to wielkie osiągnięcie – mówi Robert Sasinowski. – A teraz myślę, że utrzymanie się na rynku to jeszcze większe wyzwanie.
źródło :onet.pl
Postaw piwo autorowi tego posta

daff 
Wieluniaczek

Pomogła: 12 razy
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2006-08-08, 16:21   

tak taaaaaaaaaaaak...
'pszczółka Maja sobie lata...." :D

jak komus sie podoba ten rodzaj muzyki to bedzie mówil, ze sie disco polo odradza :wink:

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2006-08-08, 17:09   

Allle numer!!!

DISCO POLO wraca, nie żebym przepadał czy lubił, ale wolę już "czarne oczy", "dziewczyno, dziewczyno ma" itp.,bo przynajmniej coś tam można zrozumieć.
Nie tak jak w tym, techno- "PUF PUF i PUF" w 10 utworach. I nie wiadomo, który się już skończył, a który zaczął.

Ups, zaraz się zacznie. To ja schodzę do schronu. :D :D :D :twisted:

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2006-08-08, 18:42   

najbardziej mnie zaskakuje, że jak się kogo zapytać to: nikt nie słucha, nie zna i wogóle disco polo jest dla wieśniaków!!! Ale jak na mojej studniówce zagrali "Jesteś szalona..." i kilka innych kawałków to wszyscy szaleli na parkiecie a większość śpiewała. Podobnie było na imprezach na studiach. Ostatnio choćby impreza "Zimny Łokieć mega party".

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2006-08-08, 18:47   

majk-el napisał/a:
Ostatnio choćby impreza "Zimny Łokieć mega party".

Aaaa odjechana impra hehehe :D Boys byli w szoku :) Myśleli, że ludzie przyszli się ponapier...ać :) A tu proszę :)

Marta 
WIELUNIAK

Pomogła: 40 razy
Piwa: 5/4
Wysłany: 2006-08-08, 18:57   

majk-el napisał/a:
Ale jak na mojej studniówce zagrali "Jesteś szalona..." i kilka innych kawałków to wszyscy szaleli na parkiecie a większość śpiewała.

To samo było na moim komersie i szkolnych dyskotekach.. O tak.. :D

Jaro 
Administrator
wielun.biz

Piwa: 33/113
Wysłany: 2006-08-09, 09:33   

Cytat:
Ostatnio choćby impreza "Zimny Łokieć mega party".

Też widziałem wstawki z tego bodajże wrocławskiego koncertu :)

majk-el napisał/a:
najbardziej mnie zaskakuje, że jak się kogo zapytać to: nikt nie słucha, nie zna i wogóle disco polo jest dla wieśniaków!!!

A jak przyjdzie co do czego to zna na pamięć co drugi utwór :D

mario's napisał/a:
W ostatnim czasie w mediach pojawiły się informacje o odradzaniu się muzyki disco polo, która, wydawało się, zaczęła odchodzić do lamusa.

I niech wraca, to nasza rodzima muza.

zwyczajna 
WIELUNIAK

Pomogła: 32 razy
Piwa: 25/43
Wysłany: 2006-08-09, 20:03   

nooo nareszcie słychać coś szczerego :D faktycznie tak było , jak u nas ktoś włączał tą muzykę to ja patrzyłam czy nikt nie słyszy , bo bałam sie ,, siary ''ale taka jest prawda , mało ludzi potrafi szczerze przyznać ze lubi ta muzykę .Ale to dlatego żeby nie robić sobie wstydu przy innych.....niestety to co myślą o nas inni ma bardzo duży wpływ na nasze zycie czy nam sie to podoba czy nie....

Marta 
WIELUNIAK

Pomogła: 40 razy
Piwa: 5/4
Wysłany: 2006-08-09, 20:20   

Nigdy nie zapomne, jak leciały na polsacie programy typu: Disco relax. Któryś sąsiad w bloku obok co niedziela słuchał tej muzy na full, także ja nawet nie musiałam włączać telewizora :P

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2006-08-09, 20:20   

ech - zabawy w remizach przy disco polo - były czasy ....

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2006-08-09, 20:42   

Ech, zabawy, zabawy. A te zakrapiane spotkania ze znajomymi.

To były czasy, wóda, disco polo i tańce. Aż niekiedy sąsiedzi musieli interweniować. :D

Teraz trend powraca, ale werwa i siły gdzieś sobie poszły :(

Z braku sił, przyjdzie mnie teraz walić w ściany sąsiadom :lol: :twisted: ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi