Wysłany: 2006-08-19, 11:39 4 września coraz bliżej
Na zakończenie roku szkolnego śpiewali „już za parę dni, za dni parę, weźmiesz plecak swój i gitarę...”. 4 września tak radośnie na ogół już nie będzie. Zamiast radości i wolnych dni pojawią się nowe plany lekcji i konieczność codziennej nauki.
Dla wielu powodem do zadowolenia może jednak okazać się informacja, iż nowy rok szkolny 2006/2007 będzie krótszy od poprzedniego. To efekt decyzji obecnego Ministra Edukacji Romana Giertycha i poprzedniego Premiera Kazimierza Marcinkiewicza. Roman Giertych zaproponował bowiem, by rok szkolny nie rozpoczynał się wraz z nastaniem weekendu, czyli jeżeli 1 września przypada na piątek lub sobotę (a tak jest w tym roku), to nauka powinna rozpoczynać się od najbliższego poniedziałku. Kazimierz Marcinkiewicz proponował natomiast wcześniej, by dni nauki szkolnej kończyły się zawsze w pierwszy piątek po 18 czerwca każdego roku. Dla najbliższego roku szkolnego oznacza to rozpoczęcie nauki 4 września 2006 roku, a rozpoczęcie wakacji 22 czerwca 2007.
A jak na nowy rok szkolny przedstawia się kalendarz dni wolnych i dni przeznaczonych do nauki?
Pierwsze po kończących się powoli wakacjach dni, w których będzie można choć na chwilę zapomnieć o książkach, pojawią się dopiero przed Bożym Narodzeniem – przerwę świąteczną ministerstwo wyznaczyło od 23 do 31 grudnia.
Ferie zimowe rozpoczną się natomiast już od 15 stycznia i w poszczególnych województwach trwać będą do 25 lutego. W województwie łódzkim zimowa kanikuła przypadnie w okresie od 29 stycznia do 11 lutego przyszłego roku.
Pięć dni odpoczynku od nauki przypadnie także na Wielkanoc (5-10 kwietnia 2007). Lekcji nie będzie także 2 maja i 8 czerwca.
Źródło: RZW
Ach, koniec wakcji już niedługo, a było tak pięknie
oooooo takkk,,,to najbardziej optymistyczna wiadomość doczekać się nie moge...
Ja już na szczęscie mam już to za sobą ufffff.... jakoś przeżyłam teraz sie dostałam na studia więc zaczynam rok szkolny w pazdzierniku dopiero na uniwerku jak dobrze że jeszcze miesiąc wakacji.... (ale i tak lipa bo jak sie pracuje to nie są w pełni wartościowe wakacje )
_________________ ,,Ludzie nigdy nie wiedzą, że są szczęśliwi, wiedzą tylko, kiedy byli szczęśliwi..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum