300 tysięcy złotych - taka kwota została zapisana w tegorocznym budżecie gminy Wieluń na budowę nowego cmentarza komunalnego. Jak już wcześniej informowaliśmy nekropolia ma powstać między Wieluniem a Dąbrową. Na inwestycję zostały przeznaczone 4 hektary.
Będzie też możliwość jego dalszej rozbudowy - mówi burmistrz Wielunia Mieczysław Majcher.
Prace przy budowie nowej nekropolii rozpoczną się już w tym roku od podłączenia do sieci kanalizacyjnej i wybudowania drogi od starego amfiteatru w kierunku Dąbrowy.
Roboty będą kontynuowane w 2009 roku i w tymże roku będą mogły się tam pojawić pierwsze groby.
O infrastrukturze dodatkowej takiej jak na przykład: oświetleniu, terenach zielonych czy parkingach będziemy myśleć dopiero w roku 2010 - dodaje burmistrz Majcher.
Przypomnijmy: na obecnym cmentarzu przy ul. 3 - go Maja zmarłych będzie można chować nie dłużej jak do wiosny 2009 roku.
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-02-07, 15:14
Moim zdaniem trochę nieciekawie wybrano lokalizację cmentarza - niedaleko miejsca rekreacji jakim jest lasek miejski oraz ogródków działkowych... Ale inna sprawa, że w Wieluniu nie ma za bardzo takich terenów gdzie mógłby powstać nowy cmentarz.
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-02-08, 10:20
glizda napisał/a:
Hmm....to będziemy mieć dwa cmentarze w Wieluniu
glizda, my już mamy dwa cmentarze w Wieluniu .
Spooky napisał/a:
Moim zdaniem trochę nieciekawie wybrano lokalizację cmentarza - niedaleko miejsca rekreacji jakim jest lasek miejski oraz ogródków działkowych...
Tak, tylko to.... niedaleko, to jeśli dobrze się orientuję, jest przynajmniej w odległości kilkuset metrów od w/w obiektów. Myślę że nie jest aż tak żle, a są, uwierz mi nekropolie w niektórych miastach w takich punktach, aż….. głowa pęka .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
300 tysięcy złotych - taka kwota została zapisana w tegorocznym budżecie gminy Wieluń na budowę nowego cmentarza komunalnego.
zwracam uwagę na słowo komunalnego - więc sprawa jasna...
a co do lokalizacji... o ile mnie pamięć nie myli, to o lokalizacji cmentarza w okolicach Dąbrowy myślano już dobrych kilkanaście lat temu... jeszcze zanim powstały ogródki działkowe "Jelonek" (za dawną linią wąskotorówki, za laskiem)... więc to nie nowość...
juz dawno slyszalem ze tam ma byc cmentarz,ale do realizacji planow pewnie jeszcze daleko
_________________ To właśnie lęk przed porażką nie pozwolił mi podjąć wielkiego działania.
Dopiero dzisiaj stawiłem pierwsze kroki tam, gdzie powinienem je postawić przed 10 laty.
Ale jestem szczęśliwy, że nie czekałem kolejnych 20
_________________ To właśnie lęk przed porażką nie pozwolił mi podjąć wielkiego działania.
Dopiero dzisiaj stawiłem pierwsze kroki tam, gdzie powinienem je postawić przed 10 laty.
Ale jestem szczęśliwy, że nie czekałem kolejnych 20
Pomógł: 19 razy Wiek: 51 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 1096 Piwa: 23/18 Skąd: Wieluń, now Łodź :(
Wysłany: 2008-02-08, 23:19
Chudyy napisał/a:
Grzegorz Nowak (W) napisał/a:
chyba piętrowo w dół .....
chłopie, chyba nie byłeś na cmentarzu w Wieluniu...
....a poza tym w Wieluniu jest więcej cmentarzy niż 1 czy 2
kto wie?
Na nowym teraz dość często bywam
nowym?
chyba nowej części starego... bo o nowym właśnie rozmawiamy...
no to po co piszesz tak jakbyś nie widział ile tam jest miejsca dookoła przy okazji sugerując, że nie czytasz ze zrozumieniem wcześniejszych wpisów w tym wątku???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum