Wysłany: 2014-04-25, 08:20 Wieluńskie kąpielisko przed wojną.
Witam! Czasami tutaj zaglądam, bo bardzo lubię historię związaną z Wieluniem. Bardzo się cieszę,że młodzi ludzie interesują się nią a jeszcze bardziej mnie cieszy, że są tak dociekliwi. Od jakiegoś czasu nurtuje mnie jedno zagadnienie... Czy ktoś słyszał o wieluńskim kąpielisku chyba przedwojennym, które znajdowało się za Zajazdem Boryna przy rzece Pyszna. Był ten basen podobno bardzo ładny i zarezerwowany dla bogatych mieszkańców Wielunia i okolic. Pozostałości podobno jeszcze tam są. A może ktoś ma jakieś foto...?[/b]
Pomógł: 6 razy Dołączył: 23 Mar 2011 Posty: 240 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: przybył do Wielunia
Wysłany: 2014-04-25, 16:18 Re: Wieluńskie kąpielisko przed wojną.
.
Madzialena napisał/a:
... Czy ktoś słyszał o wieluńskim kąpielisku chyba przedwojennym, które znajdowało się za Zajazdem Boryna przy rzece Pyszna. Był ten basen podobno bardzo ładny i zarezerwowany dla bogatych mieszkańców Wielunia i okolic.....
Co prawda nie jestem wieluniakiem i jako przyjezdny nie powinienem się odzywać ale ...
z tego co mi wiadomo były tam tzw. szczere pola ....
.
wieluniaczek Przyjeżdża na zakupy czujny obserwator
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 336 Piwa: 1/1 Skąd: z miasta
Wysłany: 2014-04-25, 18:14
Masz rację z tym basenem ,pozostałości kiedyś były bo sam widziałem a o basenie wiem od ojca. Co do fotografii to będzie ciężko raczej musiała by być z prywatnych zbiorów a te na ogół poprzepadały w zawierusze wojennej lub zostały powyrzucane
_________________ Witaj Gość cieszę się że jesteś i pozdrawiam Cię
Z Leksykonu Miasta Wielunia wyczytać można, że pierwszy wieluński basen powstał właśnie przy szosie sieradzkiej na rzecze Pysznie w latach 1933-34. Łączne wymiary basenu to 60x40 m. Przy nim znajdowała się plaża i szatnie. Był użytkowany do wybuchu wojny.
W trakcie działań wojennych Niemcy stworzyli przy nim stanowisko obrony przeciwlotniczej i przeciwpancernej. Po wojnie znajdowało się tam wiele pocisków i nie był użytkowany.
Dopiero w latach 70-tych oczyszczony został z pocisków, odbudowany. Po kilku latach z uwagi na brak nadzoru uległ dewastacji.
Mam nadzieję, że chociaż troszkę pomogłem
Źródło: Leksykon Miasta Wielunia pana prof. Tadeusza Olejnika
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum