W tym temacie zamieszczamy polecane przez was propozycje kulinarne
To ja pierwszy Ostatnio zrobilem salatke gyros z chlebem pita Salatka wyszla super, ale zamiast przyprawy Gyros Kotanyi polecam taka sama tylko z Prymata.
Co do chleba, wyszedl troche suchy, eksperymentowalem i juz wiem jak zrobic, zeby wyszedl lekko wilgotny i nie przypalony.
SALATKA GYROS Składniki:
• kapusta pekinska srednia
• majonez (najlepiej kielecki, jest rzadszy niz konkurencyjne)
• ketchup
• przyprawa gyros "Prymat"
• papryka surowa
• kukurydza
• ogorki konserwowe
• cebulka (biala i czerwona)
• mieso (moze byc drobno pokrojony filet z kurczaka lub karkowka - ja robilem z kurczaka)
Rabota:
Miesko podsmazyc z przyprawa Gyros. Odstawic do ostygniecia. Wylozyc dno mieskiem, zasypac posiekana wedle uznania cebulka. Pozniej pokrojone w kostke ogorki, paprykaNastepnie drobno poszatkowac kapuste i wsypac warstwe do miski. Na kapuste dajemy cienka warstwe majonezu i ketchupu. Pozniej warstwa kukurydzy, Na to znów kapusta. Warstwy majonezu i ketchupu mozna dawac wedle uznania miedzy warstwami, ale nie wolno przesadzic.
CHLEBEK PITA Składniki:
- 15 g drozdzy,
- 250 ml cieplej wody,
- szczypta cukru,
- 0.5 kg mąki pszennej,
- lyzeczka soli,
- 2-3 łyzki oleju a najlepiej oliwy.
Rabota:
Drozdze utrzec z cukrem, wymieszac z polowa cieplej wody, odstawic na 10 min w cieple miejsce. Make, cukier i sol wymieszac w misce, zrobic lej, wlacz rozczyn i wymieszac, uzupelnic reszta wody, wymieszac drewniana lyzka, dodac olej. Mieszac tak i dodawac wody lub maki zeby ciasto nie zostawalo na lyzce tylko w misce, lecz dajace sie wygniatac. Na stolnicy wysypanej maka wyrabiać ciasto rekami przez 8-10min, posypując stolnicę maka.
Po wyrobieniu wlozyc do miski wysmarowanej olejem, wierzch ciasta posmarowac tluszczem, odstawic w cieple miejsce na 1,5 godziny, aby podwoilo swą objętosc. Wyłozyc ciasto na stolnice posypaną maka i wygniatac ok 2 min.
Podzielic ciasto na kawalki wielkosci malego ziemniaka, rozwalkowac na placki grubosci ok 0,5 cm. Placki ulozyc na czystej sciereczce posypanej maka, przykryc druga, pozostawic na 30 min. Piekarnik rozgrzac do temperatury 250*C, po 20 min wstawic do niego posmarowane olejem plytkie blaszki do pieczenia ciastek (uwazac by olej nie przypalil sie) po 5 min wyjac.
Na blaszki klasc placki w ostepach 2cm, lekko posmarowac je zwilzonym pedzelkiem, wstawic do piekarnika, piec 6-10 min (najlepiej pilnowac, zeby sie nie zjaraly ). Placki zwilza sie woda, aby nie zrumienily sie.
Chlebki powinny być białe i miękkie.
Zycze smacznego Bo mnie bardzo smakowalo Do tego polecam Cole z cytrynka, badz ciepla herbatke
Najpierw robimy swoistą marynade, w której skład wchodzą:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
2 łyżki czystej wódki
1/2 łyżeczki imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarke
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki miodu
100 ml. bulionu (najlepiej rosół, który został nam z obgotowywania skrzydeł
Skrzydełka dzielimy na trzy części.
Zalewamy zimną wodą i gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy rosół, którego 100 ml. wykorzystujemy właśnie do marynady, wlewając go jak jest jeszcze gorący, wtedy miód rozpuści się błyskawicznie.
Skrzydełka zalewamy marynadą i dusimy przez 30 minut.
W/w przepis stosujemy na jeden kilogram skrzydeł.
Aby się dwie osoby najadły polecam kupić dwa kilogramy
No nic zamieszczem kolejny przepis, tym razem na Solanke.
Składniki:
- 1,5 l wywaru z kości, kawałka selera i 1 pietruszki,
- 30 dkg mięsa wołowego,
- 2 parówki,
- 10 dkg szynki,
- 10 dkg nerki,
- 3 ogórki kiszone,
- 10 dkg kaparów,
- 5 dkg oliwek,
- 2-3 cebule,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 10 dkg śmietany (12%, ale może być bardziej tłusta, jeśli lubicie),
- 1 łyżka masła,
- 1/2 cytryny,
- ziele angielskie, listek laurowy,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki.
Jak przyrządzić?
1) Do wywaru z kości wkładamy mięso i szynkę. Gotujemy do miękkości. Nerkę gotujemy oddzielnie. Mięso i szynkę po ugotowaniu kroimy na słupki. Parówki kroimy na plasterki. Nerki na cienkie plasterki. Wywar z mięsa przecedzamy. Wkładamy do niego z powrotem pokrojone mięsa.
2) Na maśle smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy będzie szklista dodajemy koncentrat pomidorowy i razem przesmażamy. Wkładamy ją do gotującego się wywaru z mięsem.
3) Ogórki obieramy ze skóry, dzielimy wzdłuż, wycinamy pestki i kroimy na plasterki grubości ok. 5 mm. Kapary przepłukujemy i przebieramy. Wkładamy do wywaru. Oliwki kroimy na nieco mniejsze części. Połowę wkładamy do wywaru. Dodajemy przyprawy (uważając na ilość soli) i gotujemy ok 15 min.
4) Po tym czasie zupę doprawiamy śmietaną. Do kubeczka wlewamy nieco zupy i rozprowadzamy śmietaną. Wrzucamy resztę oliwek. Pora na spróbowanie. Ja nieraz dodaję jeszcze nieco soli i odrobinę cukru. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego.
BTW. Może teraz ktoś z Was zamieści tu przepis na coś apetycznego
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2006-01-14, 23:28
Krótki przepis na coś smacznego.
Suchy chleb posmarowny smalcem ze skwarkami i cebulką.
Taką pychotą zajadają się Niemcy na ludowych festynach, których jest tam bardzo dużo, aż im ślinka cieknie.
Proste - być może niezdrowe - ale naturalne i bez konserwantów.
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 17 Lis 2005 Posty: 1648 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-01-16, 15:25
Jesli chodzi o cos co dobrze smakuje z pifkirm, to polecam paste z żółtego sera i czosnku (dobre zwlaszcza dla przeziebionych- specjalnośc mojej kuzynki):
kostka żółtego sera
pół główki czosnku ( zreszta jak kto lubi, mniej lub wiecej)
sól i pieprz do smaku
majonez
ser ucieramy na drobnej tartce, czosneczek wyciskamy, przyprawiamy i wzystko mieszamy z majonezem, tak zeby sie trzymalo kupy potem na troche do lodowki (musi sie przegryzc) i najlepiej smarowac malutkie kromeczki, np z bagietki, ewentualnie pieczywo kruche
rewelacyjna zagrycha do piweczka badz winka grzanego
mniam
Kolejną propozycją kulinarną, którą zaproponuję będzie ser camembert zapiekany, podawany z brzoskwinią i żurawiną.
Potrzebne składniki:
- Ser Camembert (najlepszy według mnie - tartar)
- bułka tarta
- jajko,
- brzoskwinie w syropie
- żurawina
Ser wyjmujemy z opakowania i obtaczamy w jajku a następnie w bułce, po czym wrzucamy na głęboki olej.
Najlepiej smażyć go we frytkownicy, jeśli jej nie posiadamy to w garnku.
W między czasie szykujemy połówkę brzoskwini, jak ktoś lubi mogą być nawet dwie , w którą to nakładamy łyżeczką żurawinę.
Gdy widzimy, że ser jest już ładnie zarumieniony, znaczy to, że jest już gotowy do spożycia.
Wyjmujemy go na talerz, na którym wcześniej położyliśmy brzoskwinie, w której w środku jest żurawinka
Do pół kostki masła wrzucamy dwa ząbki drobno posiekanego czosnku. Dodajemy zioła/pietruszkę wedle woli i wszystko dokładnie mieszamy. Proste i smaczne a jakie przy tym zdrowe.
hm... tyle tu dobroci.ja zaproponuje coś takiego jak widziałem we Francji w kanajpie serowej.
potrzebujemy tylko naczynie metalowe z podgrzewaczem i zaczynamy.
tam akurat było to 12 ale z 3-4 rodzaje sera drobno ucieramy i wrzucamy do podgrzewacza.całość podgrzewamy na średnim ogniu aż do rozpuszczenia sera.póżniej tylko utrzymujemy temperature.tostowym chlebkiem wybieramy z naczynia serek i mniam..... spróbujcie
prawda jest taka że im więcej gatunków sera tym ciekawszy smak więc życze smacznego
tam jeszcze były jakieś przyprawy ale niestety ciężko mi powiedzieć co to było ale ja do(ż)rzucałem troche oregano i było całkiem mniamnuśne
widziałem we francji w kanajpie serowej... naczynie metalowe z podgrzewaczem... póżniej tylko utrzymujemy temperature.
Tylko trzeba mieć jakiś specjalny podgrzewacz a nie wszyscy dysponują tak wyszukanym sprzętem. W innych warunkach uczta przy kuchence gazowej jakoś niezbyt pasuje do francuzkiej kuchni.
TARTA Z OWOCAMI
SKŁADNIKI
25 dag mąki
2 łyzki oleju
pół kostki margaryny lub masła
1/4 szklanki H2O
garść truskawek
2 owoce kiwi
2 plastry ananasa
PRZYGOTOWANIE
Do miski wsyp mąkę i wrzuć zimne masło. Posiekaj je nożem tak, by grudki otoczyły się mąką. Dodaj olej, szczyptę soli i szybko wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na 2 godziny. Formę do tarty wysmaruj masłem i rozłóż ciasto. Nagrzej piekarnik do 220 st. C i piecz ok 30-40 minut. Gdy tarta wystygnie, udekoruj ją owocami. Możesz je zalać galaretką (ale uwaga: musi być zimna).
BON APPéTIT!
Zainspirowana maratonem po cukierniach
_________________ Last night I asked my Angel to watch over you, but he came back soon .... I asked :"Why?" He smiled and said : "An Angel doesn't watch over another Angel...".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum