Wysłany: 2006-08-03, 10:00 4:40 - godzina, która zmieniła historię
Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Radio Ziemi Wieluńskiej, w ramach programu Patriotyzm Jutra, ogłaszają konkurs dla wszystkich mieszkańców powiatów: wieluńskiego, wieruszowskiego, pajęczańskiego i sieradzkiego.
Prace w formie reportażu, fotoreportażu lub prezentacji multimedialnej mają przedstawiać wydarzenia z pierwszych dni II Wojny Światowej, subiektywne spojrzenie na ówczesną Polskę i jej mieszkańców oraz ich doświadczenia i przeżycia.
Na prace czekamy do końca sierpnia. Ogłoszenie wyników 5 września.
Najlepsze prace zostaną zaprezentowane na antenie Radia Ziemi Wieluńskiej i/lub na stronie internetowej RZW.
Zapraszamy.
Myślę, że na owe prace czekają w siedzibie radia na ulicy Kilińskiego 23.
Dla jasności, podam jeszcze numer telefonu dla osób zainteresowanych - 043-843-31-61
to ja dodam jeszcze drugi telefon dla zainteresowanych - 043 843 47 15 (podany przez Jaro to tel. biura reklamy, podany przeze mnie jest do sekretariatu)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2006-08-06, 13:06
Dzięki ustaleniom, że pierwszy lotniczy atak skierowany był na Wieluń, nasze miasto znalazło się na kartach historii. Nawet na tak odległych Kaszubach sąsiedzi często pytają mnie o szczegóły wiedząc, że pochodzę z Wielunia.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2006-08-09, 10:12
DeMarco, no niestety tylko w takiej postaci jak na forum.
Mam jeszcze kilka tyle że to pewnie są fotki albo sprzed 1 IX 39r., albo już sporo po tej dacie. Nie mniej wrzucę, może powiedzą one coś, innym oglądającym?
1 fota, to pewnie przed wojenna bo widać "Fare" i wszystko jeszcze stoi.
2 fotka,to hotel WARTHELAND. W temacie "Zagadki o Wieluniu" Ferbik pokazał nam kawiarnię ZENTRAL-KAFFEE. Wydaje mi się że oba te budynki stoją na dzisiejszej Sieradzkiej, gdyby było inaczej niech ktoś podpowie.
3 fota, to czasy już pewnie okupacyjne bo brak "Fary" i niemiecka nazwa na kartce.
A czy wiecie, jak i gdzie, wyglądał i stał poprzedni wieluński dworzec PKS-u.
Jeśli będzie wola forumowiczów, to chętnie Wam pokażę. A swoją drogą to ciekawe czy wiecie chociaż, w którym miejscu był usytuowany?
1.jpg
Plik ściągnięto 39794 raz(y) 8,11 KB
2.jpg
Plik ściągnięto 177 raz(y) 53,92 KB
3.jpg
Plik ściągnięto 174 raz(y) 69,48 KB
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum