Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2011 Posty: 257 Piwa: 38/19 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2015-10-02, 18:14
"...W czwartek do Praszki przyjechał David Kasul, amerykański prezes Neapco Europe.
- Rozważamy dwie opcje: albo zostaniemy w Praszce, albo zbudujemy fabrykę od nowa gdzie indziej: w którejś z sąsiednich gmin lub poza regionem - mówi David Kasul. - Decyzję podejmiemy po rozmowach z burmistrzami. Czekamy na oferty gmin. Spotkam się m.in. z burmistrzami Olesna, Kluczborka i Wielunia.
Dzisiaj prezes Neapco spotkał się również z burmistrzem Praszki, ale jego ofertę uważa za rozczarowującą. ..."
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2015-10-03, 22:57
Za te pieniądze sądzę, że mogli znaleźć dawno z palcem w d..., nie wierzę w bezrobocie. Firma w Wieluniu płaci na miejscu prawie 3000 i w zasadzie nic nie trzeba umieć, wystarczą chęci i umiejętność schylania się i odkręcania śrubek. A pracowników jak na lekarstwo. Na rękę w Neapco wychodzi około najniższej krajowej, dla pracownika wykwalifikowanego to śmieszny zarobek. No ale czas pokaże, na pewno nie zaszkodzi a może przynieść wiele dobrego nowa duża firma w Wieluniu.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2015-10-04, 09:58
torrent2 napisał/a:
Coś mi się wydaje, że Wieluń zostanie przez nich znienawidzony.
To nie wina Wielunia, a raczej zarządców Praszki.
Ale naprawdę radzę poczekać z euforią do momentu aż wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik i stosowne podpisy znajdą się na odpowiednich dokumentach, odnośnie firmy Neapco Europe.
edzia i odziu, albo tak naprawdę żadna bieda Cię nie dotknęła (co oczywiście pochwalam i cieszę się że nie), albo trochę mącisz dla samego mącenia. Odnoszę się do Twoich wpisów o ewentualnych zarobkach w/w firmie. 12 zł/h to kwota, dla której niejeden mieszkaniec gminy pójdzie w ciemno. Bo lepiej mieć mało niż nie mieć nic.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2015-10-04, 22:58
Hmm a ja jednak uważam, że jeśli firmy przeniosą się tutaj, to pewnie w większości razem ze swoimi dotychczasowymi pracownikami. Co to dla nich za problem poświęcić 15 minut na dojazd do Wielunia, tym bardziej jeśli w okolicy nie będzie żadnej rozsądnej alternatywy? Nie twierdzę, że wieluński rynek pracy na tych przenosinach nie zyska, ale uważam że w znacznie mniejszym stopniu, niż by się wydawało.
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2011 Posty: 257 Piwa: 38/19 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2015-10-05, 03:46
Spooky napisał/a:
Hmm a ja jednak uważam, że jeśli firmy przeniosą się tutaj, to pewnie w większości razem ze swoimi dotychczasowymi pracownikami.
Zgadzam się z tobą, a ponadto myślę że:
1. Około 50 -70% osób pracujących obecnie, będzie dalej pracować w tym zakładzie. Będą specjalnie wynajęte autobusy kursujące z i do Praszki.
2. Osoby obecnie pracujące, a dojeżdżające z innych odleglejszych miejscowości stopniowo będą rezygnować z pracy w tej firmie ze względu na koszty i czas dojazdu.
3. Zakładam, że z Wielunia i okolic pracę docelowo znajdzie około 500 osób.
4. Przewiduję dość duże migracje pracowników między Wieluńskimi firmami.
5. Nastąpi efekt domina podnoszenia płac, aby w szczególności zatrzymać wykfalifikowaną kadrę, ale także pracowników produkcyjnych.
6. Nie wiem kiedy nastąpiłoby otwarcie tego zakładu, ale szacuje 1 – 3 lata.
7. Może się to pokryć z otwieraniem kopalni odkrywkowej pod Złoczewem. A to spotęguje efekt domina.
8. Nastąpi znaczący wzrost kosztu wynajmu mieszkań w Wieluniu. Podobny wzrost nastąpi w cenach mieszkań, domów i działek w Wieluniu i okolicy.
9. Jest to odpowiedni moment na ewentualne inwestowanie w nieruchomości, w szczególności mieszkania w blokach.
Hehe przychodzi mi na myśl, że skoro fabryki z Wielunia przenoszą się do Ameryki, to Ameryka przenosi swoje do Wielunia.
Edzia i Odziu możesz mi wskazać (może być na priv) wieluńską firmę w której zarabia się: " prawie 3000 i w zasadzie nic nie trzeba umieć, wystarczą chęci i umiejętność schylania się i odkręcania śrubek. A pracowników jak na lekarstwo." Za jaki wymiar godzin te prawie 3000 i czy mówimy tu o kwocie netto czy brutto?
Miło będzie jak coraz więcej "fabryk" będzie sprowadzać się do Wielunia. Może wtedy nie tylko pracownicy Wieltonu na Fabrycznej będą zadowoleni z zarobków.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum