Wysłany: 2005-08-06, 00:29 Nie mrugaj, bo zapłacisz
Dwieście złotych mandatu mogą zapłacić kierowcy, którzy, mrugając światłami, ostrzegają innych przed patrolem drogówki. Takiej pozycji w taryfikatorze mandatów nie ma, więc policjanci wymierzają kary za... oślepianie jadących z przeciwka. Wykroczenie muszą stwierdzić naocznie.
- Kierowcy oczywiście nie przyznają się do mrugania. Wtedy stwierdzamy awarię oświetlenia w samochodzie - mówi podinsp. Henryk Szewczyk z drogówki w Skierniewicach. - A to już poważne wykroczenie, które pozwala na zatrzymanie dowodu rejestracyjnego.
W powiecie pajęczańskim policjanci ukarali dwóch mrugających. Zduńskowolska drogówka poucza kierowców. W Łodzi można mrugać bezkarnie. Prawo o ruchu drogowym dopuszcza ostrzeganie światłami tylko w sytuacjach zagrożenia.
Źródło: Dziennik Łódzki
A co Wy sądzicie o wzajemnym ostrzeganiu się przed drogówką
Ja osobiście ostrzegam tych jadących z przeciwka, choć wielokroć razy spotkałem się z tym, że mi niestety nie mrugnięto, dobrze że do chwili obecnej nie skończyło sie to żadnym mandatem - za ostrzeganie i za przekroczenie prędkości.
Wysłany: 2005-08-06, 00:39
Hm. A ciekawe jak niby Oni będą wiedzieli, że dajesz znak nadjeżdżającym pojazdom z nad przeciwka, ciekawi mnie to.
Ja macham reka zataczajac krag w postaci kola albo mrugam. A oslepianie kierowcow ?? W nocy moze tak, ale w dzien ?? Zreszta IMHO to kierowca powinien zglosic policji, ze zostal oslepiony, a nie ze policja ma prawo stwierdzac czy ja kogos oslepiam czy nie.
moge sie wywinac, bo caly rok jezdze na swiatlach, i moge sie wylgac, ze moze dziury byly na drodze, dlatego moglo im sie wydawac, ze mrugalem czasem zauwazam takie rzeczy u innych kierowcow i mylnie mysle ze mi mrugaja
MAR-COM, jak przyjda, to mozesz ich skarzyc o upublicznianie twojego wizerunku i robienie zdjec bez twojej zgody
Wysłany: 2005-08-06, 12:00
He, mnie to jeszcze nie grozi naszczęcie, może za jaki czas...
Co by nie było to moim zdaniem chore wykroczenie! e to w ogóle można nazwać wykroczeniem
Oj przysyłają fotki, i to z bardzo dużym opóźnieniem.
A jeśli chodzi o mruganie... mrugali, mrugają i będą mrugać, a policjanci, łapali, łapią i będą łapać. Wszystko musi zostać w biocenozie
CD Radio dobra sprawa, odkąd załozyłem sobie do auta , to żadnych mandatów nie mam , tylko nie wiadomo czy z foto radarów nie przyjdą
Nie wiem czy to prawda, ale słyszałam, że foto radary są nielegalne Wiecie coś na ten temat? Bo jeżeli tak jest, to można ich zaskarżyć jak komuś przyjdzie fotka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum