Wysłany: 2006-03-28, 14:48 Rzecz niemożliwa dla kobiety - przygotować obiad :P:P:P:P
Jestem kobietą jak każda z was.. ale przyznam sie szczerze ze jeszcze z 2 lata temu nie ciągnęło mnie do robienia obiadów.. zawsze była mama i ona zrobiła.. lecz pewnego dnia po długim namyśle doszłam do wniosku że należy sie czegoś w końcu nauczyć.. jakiś porządnych dań .. (babcia mnie namawiała chciała uczyć a ja jak osioł NIE NIE NIE ... nie chciało mi sie miałam ważniejsze sprawy.. i teraz dochodze do wniosku z jak sama nie zrozumiem to nikt mi nie przetłumaczy ) zaczełam sie spotykać z jakimiś facetami i tak głupio było sie przyznać że nie umiem gotować... wiec zabrałam sie do roboty a że nigdy nie miałam wstrętu do gotowania (bardziej lenistwo) wiec było mi łatwiej... najpierw obierałam ziemniaki jakieś proste surówki itp... jajko na twardo ale w miare jedzenia apetyt rośnie ... i zaczełam gotować bardziej skomplikowane obiady.. nie nawidziałam gotować zup.. a teraz doszło do tego ze i zupy umiem i wiele innych..
1) Lazania, papryczki z nadzieniem z kuchni jugosławiańsko- turecko- bułgarskiej
2) rybe w zalewie, Rybę po grecku
3) przeróżne sałatki
4) kopytka nawet umiem i wiele wiele innych i teraz nie ma dla mnie rzeczy niemożlwiych..
Polubiłam gotować i to bardzo .. i teraz już sie nie wstydzę zaprosić faceta na obiad
A mężowi obiad napewno smaczny ugotuję (jaka reklama ) Nie bedzie musiał chodzić po barach bo zupa był za słona :P:P:P:P
A z waszym gotowaniem jak tam sprawa sie przedstawia??
_________________ ,,Ludzie nigdy nie wiedzą, że są szczęśliwi, wiedzą tylko, kiedy byli szczęśliwi..."
Ryfka [Usunięty]
Wysłany: 2006-03-28, 18:05
Malinka dobrze, że zaczęłaś wprawiać się w gotowaniu już teraz Ja zaczęłam trochę później niż Ty i do dzisiaj wspominam moje pierwsze "betonowe" kluski śląskie, którymi można by było zabić, a już na pewno połamać zęby No ale cóż ćwiczenia czynią mistrza, jak w każdej innej dziedzinie
Hehehe ja od maleństwa uwielbiałam eksperymentować z jedzonkiem czasem wychodziły zabawne sytuacje z całych tych doświadczeń ostatnie wakacje spędziłam w kuchni arabskiej i nauczyłam się tam róznych różniastych rzeczy, fajne doświadczenie! A tak to zawsze potrafię zrobić coś dobrego, no i oczywiście zostało zamiłowanie do eksperymentowania, co nie zawsze kończy się sukcesem ale człowiek uczy sie na błędach ......... zawsze można podać coś<lub/i> kogoś na tacy
_________________ Last night I asked my Angel to watch over you, but he came back soon .... I asked :"Why?" He smiled and said : "An Angel doesn't watch over another Angel...".
Ryfka [Usunięty]
Wysłany: 2006-03-28, 18:44
Angel, to może podasz jakieś ciekawe przepisy z kuchni arabskiej,chętnie bym coś upichciła egzotycznego, a dobrego No i łatwe do zrobienia żeby było, bo nie lubię godzinami sterczeć przy garach
No to zależy co lubisz bo te takie blee z baraniny to ja nawet się tykać tego nie chciałam ale hmmmm niech pomyślę, kebaby, shaorma, falafel, kyfta i takie tam zupka z soczewicy jakieś inne, ale jest jeden myk, że to wszystko wymaga specjalnych przypraw, żeby naprawdę było dobre, niektóre można dostac rzecz jasna w przyprawowych sklepach, ale nie które to były z Syrii sprowadzane, więc jak mi powiesz co lubisz itd to napisz na gadu do mnie to znajdziemy coś for you
_________________ Last night I asked my Angel to watch over you, but he came back soon .... I asked :"Why?" He smiled and said : "An Angel doesn't watch over another Angel...".
Malinka dobrze, że zaczęłaś wprawiać się w gotowaniu już teraz
No nie tak teraz .. już troszkę czasu temu..
aaa i raz mi ywszedł w połowie zakalec ale to były pierwsze eksperymenty z ciastem (murzynkiem) teraz wychodzi bardzo ładny i pulchny:)
_________________ ,,Ludzie nigdy nie wiedzą, że są szczęśliwi, wiedzą tylko, kiedy byli szczęśliwi..."
Ryfka [Usunięty]
Wysłany: 2006-03-28, 22:06
Angel, nazwy potraw są niezłe, już mi ślinianki pracują
Ja tam conieco umiem
Gdzieś już to pisałam, ale napiszę jeszcze raz, bo taki temat
Potrafię przygotować obiadek Jakiś schabowy, ziemniaczki i surówka. Zupkę też bym jakąś zrobiła, ale to coś z tych prostych w przygotowaniu
Jeszcze umiem pierogi zrobić z kapustą i grzybami oraz z serem , ciasto? a owszem, potrafię - sernik, murzynek, babka cytrynowa. Żadna filozofia
Coś tam jeszcze na pewno umiem ale teraz nie pamiętam
Syla W trakcie przeprowadzki do Wielunia SuperStar
Ja zaczęłam interesowac się kuchnią jak skończyłam 20 wiosen, wcześniej byłam taki lewus, że nie wiedziałam kiedy się woda gotuje
Ale teraz to co innego, tym bardziej, jak ktoś lubi papu i smakowac różności to szybko łapie. Teraz mogę się pochwalic, że dobrze gotuje Przygotowanie świąt i innych imprez starszyzny od strony "kuchenno-kulinarnej" należy do mnie, wszyscy się zajadają [bynajmniej tak mówią]
Ja dobra kawe robie
Moge sprzedać sposob (moja Psiapsiółka się zachwyca smakiem- zupełnie nie wiem dlaczego) :
Do kubka, szklanki (w tym czym lubie pić kawke) wsypujemy 2 łyzeczki kawy (rozpuszczalnej) do tego 2 łyzeczki cukru i troszkę zimnego mleka. To wszystko energicznie mieszamy łyzeczką (az woda w czajniku sie zagotuje) i zalewamy gorącą wodą. Mniam
Jesli chodzi o potrawy... nigdy nie czułam takiej wewnetrznej potrzeby. zdecydowanie wolę jeść
Ty robisz dobra kawe Dominisiu a moja przyjaciółka Ania robi fantastyczną herbatę nigdy nie przepadałam za herbatą ale moja Anka robi takądobra że wypijam u niej nawet ze dwie... zawsze tak jest ze lepiej smakuje u kogos niż u siebie
Pomogła: 2 razy Wiek: 32 Dołączyła: 30 Mar 2006 Posty: 152 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-04-14, 14:40
Ja to umiem dużo...;P Umiem zupke ugotowac np. pomidorówke Umiem upychcić np. kotlet schabowy z frytkami i i i .....wiele iinnych:P A herbatke też dobrą robie - wszyscy mi to mówią
Ja to umiem dużo...;P Umiem zupke ugotowac np. pomidorówke Umiem upychcić np. kotlet schabowy z frytkami i i i .....wiele iinnych:P A herbatke też dobrą robie - wszyscy mi to mówią
no to gratuluję Kasiu.. mi w twoim wieku sie jeszcze nie chciało zaglądać do kuchni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum