W Wieluniu istnieje jedna duża szkoła świeżo po remoncie, która nie ma patrona, myślę tu o ekonomiku.
Można by jej nadać imię Jana Pawła II.
To jest najokazalsza w Wieluniu szkoła bez patrona, ale nie jedyna, więc jeżeli mieć za patrona Jana Pawła II to lepiej niech się sprężą.
Do tej szkoły włączono niedawno Zespół Szkół Budowlanych, więc w grę wchodzą również takie nazwiska jak:
Eugeniusz Kwiatkowski - polski polityk i działacz gospodarczy II Rzeczypospolitej.
Ernest Malinowski - inżynier kolejowy i drogowy, profesor Uniwersytetu w Limie
Oraz wiele innych.
Koszt prawie żaden (nie licząc sztandaru).
Nadanie imienia nie leży w naszej gestii, ale może wieść o toczącej się na forum dyskusji dotrze do kogoś, kto ma na to wpływ.
Wg mnie Jana Pawła II to nie pasuje do ekonomika... I niewiele ma wspólnego z Wieluniem...
Kwiakowski pasuje najlepiej z tego co podałes... A moze balcerowicz ??
Pomógł: 1 raz Wiek: 54 Dołączył: 15 Cze 2006 Posty: 503 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-01-16, 20:47 Re: Imię dla Ekonomika …
Cytat:
Koszt prawie żaden (nie licząc sztandaru).
Nie sądzę. Nadanie imienia - to zmiana nazwy. Zmiana dokumentacji - np. legitymacji szkolnych, pieczątek itd. Z tym wiąże sie sporo wbrew pozorom kosztów.
Taka impreza wymaga też pewnie zorganizowania jakiegoś "bankieciku" dla VIP -ów.
W zestawieniu z jakimś pomnikiem to PRAWIE żaden.
A legitymacji nikt nie wymienia… po czterech czy trzech problem sam się rozwiązuje.
(co do legitek to ostatnio zmieniły się druki - niema już 50%)
basteks napisał/a:
jakiegoś "bankieciku" dla VIP -ów.
a To to tak, i cała gala
Ale VIPy zawsze coś sobie znajdą , jak nie tu to tam.
[ Dodano: 2007-01-16, 21:05 ]
A szkoła jak nie teraz to później dostanie patrona.
[ Dodano: 2007-01-16, 21:09 ]
ZS nr1 w Wieluniu to ZS nr1 w Wieluniu a patron to informacja dodatkowa.
Patron teoretycznie jest uosobieniem cech i wartości jakie szkoła promuje.
Wg mnie Jana Pawła II to nie pasuje do ekonomika...
Tez mi się tak wydaje. Jakoś nie odpowiada mi to... Chociaż Jan Paweł II był niewątpliwie wielkim Polakiem i należy mu się duży szacunek oraz podziw, ale jego patronat nie pasuje do tej szkoły. Jest tylu znanych ludzi, którzy z pewnością zasługują na nadanie tej placówce ich imienia. Nie możemy nadużywać przydomku Jana Pawła II, bo z czasem stanie sie on dla nas normalny na każdym kroku i przestaniemy zauważać jak ogromna jest wyjątkowość tego człowieka. A przecież nie o to chodzi...
stefan_pol napisał/a:
Eugeniusz Kwiatkowski - polski polityk i działacz gospodarczy II Rzeczypospolitej.
Ernest Malinowski - inżynier kolejowy i drogowy, profesor Uniwersytetu w Limie
Te nazwiska dla mnie są naprawde dobre. Nie dość, że ludzie znani i naprawdę coś w życiu osiągnęli, to jeszcze są łatwe do zapamiętania i na pewno zostaną lubiane przez większość uczniów.
Pomógł: 19 razy Wiek: 51 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 1096 Piwa: 23/18 Skąd: Wieluń, now Łodź :(
Wysłany: 2007-02-08, 10:57
a co, markietanka w czymś przeszadza??
w końcu pierwsza baba w WP co Virtuti Militari dostała, a to za byłe co się nie dostaje..
ale jak Wam nie pasyje lokalna postać to jak dla mnie najlepszy jest Kwiatkowski w końcu ktoś co cokolwiek wie o II RP wie ile zrobił ten człowiek...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum