Posypały się mandaty za nadmierną prędkość. 24 z 66 zatrzymanych kierowców zostało ukaranych za „ciężką nogę”, a kolejnych 40 wychwycił policyjny fotoradar. Wieluńska policja przeprowadziła akcję „Prędkość”.
Wieluńscy kierowcy lubią szybką jazdę. Taki wniosek można wysnuć analizując dane notowane przez policjantów podczas kontroli prowadzonych w ramach akcji. Dla wielu kierowców nie ma znaczenia czy poruszają się w terenie zabudowanym, czy poza nim. I tu, i tu potrafią przekroczyć dozwoloną prędkość nawet o ponad 50 km/h.
Nie dziwi więc, że niedawna akcja funkcjonariuszy drogówki zakończyła się ukaraniem mandatami 24 kierowców, a kolejnych 40 może za chwilę otrzymać do domu „pamiątkowe zdjęcie” z fotoradaru.
Kierowcy przekraczający prędkość są rozliczani przez policjantów na miejscu (otrzymują wówczas mandat karny), albo z pewnym opóźnieniem wynikającym z konieczności przetworzenia danych z fotoradaru (zdjęcia trzeba wydrukować i wysłać do kierowców wraz z wezwaniem na policję). Po stawieniu się na komendzie kierowcom wystawiane są mandaty. Jeśli nie zgodzą się z decyzją policjantów kierowany jest wniosek do sądu grodzkiego - wyjaśnia komisarz Andrzej Małolepszy, oficer prasowy wieluńskiej Komendy Powiatowej.
Za szarżowanie na drogach można zapłacić pokaźne kary. Za samo przekroczenie dozwolonej prędkości można odchudzić portfel nawet o 500 złotych. Jeśli nierozważny kierowca popełni przy okazji jeszcze inne wykroczenia, to kwota ta może wzrosnąć nawet do tysiąca złotych.
Suma mandatów wystawionych przez funkcjonariuszy wieluńskiej drogówki podczas minionej akcji „Prędkość” wyniosła 3250 złotych.
Wraz z policją apelujemy o ostrożniejszą i wolniejszą jazdę. Nie jest to bynajmniej troska
o portfele kierowców, a o bezpieczeństwo ich i innych użytkowników wieluńskich dróg.
coś białego przypominające citroena berlingo lub peugeot partner.
Też coś w tym stylu widziałem kiedyś na wylocie z warszawskiej. Mogło to równie dobrze być prywatne autko, ale stało koło fotoradarów, więc pewnie nie.
A co z ich słynnymi fiatami? Może one też?
Mogło to równie dobrze być prywatne autko, ale stało koło fotoradarów,
Jakich fotoradarów, jest ich więcej
Wysłany: 2007-01-20, 17:12
Jaro
Chodzi mi o starą akcję, pisali o tym w pręgierzu tutaj. Na moje oko były wtedy wystawione dwa, jeden skierowany do centrum, drugi na wylot z w-unia. Ale moje oko mogło źle wtedy widzieć, bo się zagadaliśmy lekko i ciemno też już było. W każdym razie stało białe Partnerno-/Berlingo-podobne autko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum