Wysłany: 2007-02-19, 11:43 Uwaga na staruszków za kierownicą!
W ostatnim czasie wiele się mówi o poprawieniu bezpieczeństwa na polskich drogach.
Tym podyktowane są kolejne zmiany w sposobie zdobywania prawa jazdy, z tego również względu wprowadzony zostanie przepis nakazujący całoroczną jazdę na światłach mijania.
Uzasadniając taką konieczność jeden z posłów powiedział w sejmie, że światła ułatwiają osobom starszym dojrzenie samochodu.
Jeden z naszych czytelników zwrócił jednak uwagę, że kwestia osób starszych w samochodach nie jest w naszym kraju skutecznie rozwiązana:
"Jestem stałym czytelnikiem działu motoryzacja i na bieżąco śledzę listy od czytelników, które są publikowane w waszym serwisie.
Wielokrotnie poruszane były sprawy dotyczące pijanych kierowców, młodych kierowców, rowerzystów, piratów drogowych czy pieszych. Nie zauważyłem jednak, żeby poruszony był temat osób starszych prowadzących samochody i właśnie ich temat chciałem omówić z nadzieją, że zostanie on zauważony.
Sprawa wydaje się bardzo poważna. Mimo iż doświadczenie osób starszych jest najczęściej duże, to niejednokrotnie sprawiają oni znacznie większe zagrożenie na drodze, szczególnie w ruchu miejskim, niż młode osoby, które dopiero otrzymały prawo jazdy. Często wydaje im się, że przepisy drogowe znają najlepiej, wręcz czują się królami szos, obsługa techniczna samochodu w ich rozumieniu kończy się na tankowaniu paliwa (o wszelkich częściach eksploatacyjnych jak chociażby klocki hamulcowe czy płyny eksploatacyjne nie myślą).
Do tego rozumienie prawidłowego funkcjonowania urządzeń samochodu kończy się na przykładzie fiata 125p czy 126p (tu sprawdza się powiedzenie "trochę techniki i człowiek się gubi"). Najprostszy przykład mam w rodzinie - 84-letni kierowca z wieloletnim doświadczeniem i jego "perełka" (opel corsa B 1.0 12V). Pomimo jego wieloletniego stażu za kierownicą ja osobiście boję się z nim jeździć.
Dlaczego? Np. jazda w deszczu, światła włączył - fakt, ale postojowe, bo uważa, że takie wystarczą, a szkoda akumulatora. Wycieraczki? Po co, skoro i tak zamazują i lepiej widać bez nich (pióra niewymieniane przez 7 lat). Informowanie innych kierowców o swoich zamiarach? Tak, aż zanadto - przy jeździe po łuku w lewo zdarza się lewy kierunkowskaz pomimo tego, że przed nami nie ma żadnego auta czy przeszkody, którą mógłby wyprzedzić/ominąć ani też żadnej innej drogi.
Wymiana płynów eksploatacyjnych, np. płynu chłodniczego? Tak, jak niewiele brakowało do przegrzania silnika. Całe szczęście, że olej jest wymieniany przy corocznym przeglądzie.
Do tego wszystkiego dochodzą inne sprawy, które dotyczą wszystkich osób starszych, np. refleks, wady wzroku, słuch, skupienie się na jeździe i wiele innych. Niestety, polskie prawo takim osobom nic nie może zrobić, pomimo iż sprawiają ogromne zagrożenie na drodze.
Podkreślam, że ja osobiście posiadam prawo jazdy dopiero od czerwca ub. roku i nie uważam się za mistrza kierownicy.
W związku z całym tematem uważam, iż w Polsce powinno wprowadzić się chociaż obowiązkowe okresowe badania lekarskie (podobne do tych, które przechodzą młodzi kierowcy przy kursie) dla osób powyżej określonego wieku. Już to powinno wyeliminować wielu kierowców".
źródło:interia.pl
Uważam, że w określonym wieku nie powinno juz sie prowadzić samochodu. Takie jest moje zdanie, a wasze??
W związku z całym tematem uważam, iż w Polsce powinno wprowadzić się chociaż obowiązkowe okresowe badania lekarskie (podobne do tych, które przechodzą młodzi kierowcy przy kursie) dla osób powyżej określonego wieku. Już to powinno wyeliminować wielu kierowców".
Myślę że to byłoby bardzo odpowiednie !!!!!!!!!!!!!!
glizda napisał/a:
Uważam, że w określonym wieku nie powinno juz sie prowadzić samochodu.
Z tym raczej się nie zgadzam !!! Np. moja babcia ma 79 lat i bardzo dobrze jeździ , nawet bardzo szybko aż nieraz się boje żę zgubi silnik w swoim 126P
Uważam, że w określonym wieku nie powinno juz sie prowadzić samochodu. Takie jest moje zdanie, a wasze??
z tym to też się niezgodzę.mój teść ma 70lat i jest dobrym kierowcą.
glizda napisał/a:
w Polsce powinno wprowadzić się chociaż obowiązkowe okresowe badania lekarskie (podobne do tych, które przechodzą młodzi kierowcy przy kursie) dla osób powyżej określonego wieku.
tak,te badania to dobra rzecz. niektóży starsi ludzie naprawdę nie nadawają się już na kierowców,ale niestety nie chcą się do tego przyznać.
_________________ „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest i nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.”
1% ze swojego podatku na rehabilitację dziecka http://dzieciom.pl/podopieczni/4355
Tutaj nie ma reguły, przypadki są różne. Jedni pomimo wieku jeżdżą dobrze, drudzy słabiej, a jeszcze inni tragicznie.
glizda napisał/a:
Badania jak najbardziej, ale nie tylko dla osób powyżej określonego wieku. Początkowo mogłyby one być przeprowadzane co 10 lat, a poźniej wraz z wiekiem coraz częściej.
Pomogła: 4 razy Wiek: 36 Dołączyła: 10 Lis 2006 Posty: 1014 Skąd: Z kątowni
Wysłany: 2007-02-19, 17:03
DOMINATOR napisał/a:
Z tym raczej się nie zgadzam !!! Np. moja babcia ma 79 lat i bardzo dobrze jeździ , nawet bardzo szybko aż nieraz się boje żę zgubi silnik w swoim 126P
hehehe fajną masz babcie moja jak jeszcze żyła to oglądała wszystkie mecze piłki nożnej z piwem w ręku
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-02-19, 18:53
No i nie wiem jak ustosunkować się do tego tematu . Chyba z racji tego że człowiek jakoś w szybkim tempie sam zbliża się do grupy „niegramotnych” kierowców .
Fakty są takie że kierowcy seniorzy niestety nie mogą rywalizować z młodymi sprawnymi organizmami. Celowo piszę organizmami a nie umysłami, bo w tej dziedzinie to różnie bywa. Niestety matki natury nie da się oszukać, reakcje wzrokowe, ruchowe no co tu dużo mówić będą w takich przypadkach o wiele wolniejsze, a co za tym idzie zagrożenie na drodze relatywnie się zwiększa.
A najgorsze w tym wszystkim jest przecenianie własnych możliwości, choć szczerze mówiąc to problem wszystkich kierowców. Choć ja osobiście spotkałem się z panem, siedemdziesiąt pare lat, który w nie każdych warunkach atmosferycznych wypuszcza się daleko (powyżej 100km) w trasę. Poruszanie się na pamięć po znanych sobie ulicach też niczego nie gwarantuje, ale dobre i tyle. Dlatego w pewnym wieku ludzie powinni z wielką odpowiedzialnością decydować czy są wystarczająco sprawni aby wsiadać za „kółko”. Powinni sami, bo jak na razie żaden przepis nie reguluje tej kwestii. A czy powinien, no cóż pewnie tak.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Masz racje miko005 dziadkowi trudno się przyznac że już słabo widzi, a w nocy na mokrej nawierzchni prawie nic, ale czym człowiek starszy tym bardziej chce wsztstkim udowodnic że jeszcze z nim nie tak źle.Nie pamiętam już, ale wydaje mi się że kiedyś był taki przepis, że po 60-ce trzeba było obowiązkowo robic badania lekarskie albo było prawo-jazdy terminowe.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-02-19, 22:59
Prawo jazdy w każdym przypadku powinno być terminowe. Znam osobiście przypadek dziewczyny u której wykryto wadę wzroku - krótko po zrobieniu prawa jazdy. Od tamtego czasu jej wzrok bardzo się pogorszył - ale prawko ma bezterminowo - i o zgrozo zdarza jej się jeździć samochodem - a gdyby poszła na badania to nie byłoby szans na przedłużenie prawka. Więc nie ulega wątpliwości że badania w obecnym systemie przyznawania uprawnień powinny być częściej.
Podobnie jak kilka osób powyżej nie uważam aby konieczne było wprowadzenie zakazu prowadzenia pojazdów powyżej jakiegoś wieku.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum