O tym jak wygląda kryty basen przy P.O.W. wie chyba każdy Wielunianin. Pocieszającym może być fakt, że niektóre miasta wielkości naszego nie mają w ogóle krytej pływalni. Ale na tym ów optymizm się, kończy.
Miejskie kąpielisko już dawno nadaje się do generalnego remontu. I choć na bieżąco prowadzone są prace modernizacyjne to nie wystarczy. Zresztą generalny remont nie ma już większego sensu - lepiej wybudować nowy, o wiele nowocześniejszy. Myślą o tym, zresztą nie od dziś władze miasta. Inwestycja nie powstanie naturalnie z dnia na dzień.
Koncepcja przebudowy krytej pływalni przy P.O.W., którą zaprezentowano radnym na ostatniej sesji RM rysuje się naprawdę ciekawie. Jej przedmiotem jest przebudowa, rozbudowa i budowa nowych części obiektu a w szczególności rozbiórka istniejącego budynku hali basenu z trybunami oraz samej niecki. W projekcie mowa jest również o modernizacji istniejących budynków sali gimnastycznej i pomieszczeń siłowni, szatni i sanitariatów oraz magazynów wraz z wymianą wszystkich instalacji i remontem wewnętrznym wszystkich okładzin i tynków oraz wyposażenia. Wiadomo, że baseny budowane obecnie są znacznie nowocześnie, zużywają mniej wody no i przede wszystkim kosztują mniej w utrzymaniu.
Nowy basen, będzie miał główną nieckę o wymiarach 25x12,5m. Znajdzie się również miejsce na dodatkowy zbiornik mieszczący w sobie liczne atrakcje - brodzik z funkcjami nauki pływania – 2 tory, brodzik dla dzieci, zjeżdżalnie, leżanki do masażu oraz wolna rzeka z wymuszonym obiegiem wody. Nowy obiekt z trybunami wyniesionymi powyżej posadzki niecki basenu z zewnętrznym wejściem i zapleczem gastronomicznym zakłada również budowę nowej części budynku przystającej do budynku pływalni z kręgielnią oraz niezbędnym zapleczem sanitarno-szatniowym i gastronomicznym. Koszt tej naprawdę interesującej koncepcji jest też niemały - przynajmniej kilkanaście milionów złotych. Jednak powstanie takiego kompleksu to znaczna atrakcja nie tylko dla mieszkańców Wielunia, ale też najbliższego regionu.
Pocieszającym może być fakt, że niektóre miasta wielkości naszego nie mają w ogóle krytej pływalni.
Jakie elokwentne spostrzeżenie redaktora Zięby, Szkoda iż nie wspomniał że ościenne kilkukrotnie mniejsze miasta mają obecnie baseny o wiele lepsze od naszego (jak niespełna siedmiotysięczne Pajęczno czy Praszka), a i w Działoszynie się planuje=> http://www.dzialoszyn.pl/...ria&kat=24&a=9.
Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 743 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-11-06, 16:31
Cytat:
Może popływamy za kilka lat w nowym basenie, albo dopiero najmłodsi forumowicze swoje dzieci tam przyprowadzą ;P
Coś słyszałem w TVK, jak burmistrz Kaja mówił mniej więcej coś takiego: "...oczywiście ten projekt nie zostanie zrealizowany w tym roku, nie za dwa, za trzy, za cztery, pięć, sześć lat, no ale zostanie zrealizowany..."
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-11-08, 14:02
siwy_ napisał/a:
Coś słyszałem w TVK, jak burmistrz Kaja mówił mniej więcej coś takiego: "...oczywiście ten projekt nie zostanie zrealizowany w tym roku, nie za dwa, za trzy, za cztery, pięć, sześć lat, no ale zostanie zrealizowany..."
Słyszałem to samo w TVK i wtedy uświadomiłem sobie w jakim mieście żyję... Zanim oni zaczną budowę to ja już pewnie się ożenię i będę miał dzieci
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-11-09, 21:56
No cóż... jakoś mocno się obawiam takiej inwestycji realizowanej przez Urząd Miejski. Jak pokazuje doświadczenie niektórych miast, może to być źródłem poważnych obciążeń dla budżetu miasta - i to nie tylko w fazie budowy, ale przede wszystkim w fazie eksploatacji.
Np. pływalnia miejska w Skierniewicach w roku 2005 i 2006 generowała straty na poziomie 1,2 mln zł rocznie. Podobnie pływalnia miejska w Mogilnie (kujawsko-pomorskie). Oznacza to, że przeciętny mieszkaniec Mogilna za sam fakt istnienia pływalni w jego mieście zapłacił ca. 100zł rocznie. Oczywiście chcąc skorzystać z dobrodziejst tego atrakcyjnego obiektu musi zapłacić jeszcze każdorazowo bilet...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-11-11, 01:38
ourson napisał/a:
No cóż... jakoś mocno się obawiam takiej inwestycji realizowanej przez Urząd Miejski. Jak pokazuje doświadczenie niektórych miast, może to być źródłem poważnych obciążeń dla budżetu miasta - i to nie tylko w fazie budowy, ale przede wszystkim w fazie eksploatacji.
Np. pływalnia miejska w Skierniewicach w roku 2005 i 2006 generowała straty na poziomie 1,2 mln zł rocznie. Podobnie pływalnia miejska w Mogilnie (kujawsko-pomorskie). Oznacza to, że przeciętny mieszkaniec Mogilna za sam fakt istnienia pływalni w jego mieście zapłacił ca. 100zł rocznie. Oczywiście chcąc skorzystać z dobrodziejst tego atrakcyjnego obiektu musi zapłacić jeszcze każdorazowo bilet...
Ja bym się tego nie obawiał, gdyż zarówno burmistrz, jak i wiceburmistrz podkreślali że nowy basen będzie TAŃSZY a w eksploatacji od obecnego m.in. dzięki temu, że nie będzie trzeba tak często wymieniać wody.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-11-11, 11:41
Spooky napisał/a:
Ja bym się tego nie obawiał, gdyż zarówno burmistrz, jak i wiceburmistrz podkreślali że nowy basen będzie TAŃSZY a w eksploatacji od obecnego m.in. dzięki temu, że nie będzie trzeba tak często wymieniać wody.
Właśnie dlatego się obawiam - bo mówią to burmistrz i wiceburmistrz, którym niekoniecznie musi zależeć na długofalowym myśleniu o inwestycji. Oni wybudują, zbiorą pochwały i oklaski a potem to już się martwcie inni... Baseny o których pisałem są również niedawno budowane - Skierniewice 1997 a Mogilno 2004. Zakładam, że technologie są podobne do tych o których mowa przy inwestycji w Wieluniu.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Wysłany: 2007-11-12, 00:54
ourson napisał/a:
Właśnie dlatego się obawiam - bo mówią to burmistrz i wiceburmistrz, którym niekoniecznie musi zależeć na długofalowym myśleniu o inwestycji. Oni wybudują, zbiorą pochwały i oklaski a potem to już się martwcie inni... Baseny o których pisałem są również niedawno budowane - Skierniewice 1997 a Mogilno 2004. Zakładam, że technologie są podobne do tych o których mowa przy inwestycji w Wieluniu.
No właściwie to chyba nie oni wybudują, bo jak wszyscy wiemy nie jest to sprawa jednego, dwóch, trzech, czterech, pięciu ani sześciu lat...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum