R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio




Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Co jemy i pijemy.
Autor Wiadomość
flirciara 
Przejeżdżał przez Wieluń


Pomogła: 2 razy
Wiek: 43
Dołączyła: 01 Mar 2007
Posty: 52
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-05-29, 07:48   

Skoro weszliśmy już na taki temacik... to wrzucam maleńką liste ze składnikami naszego jedzonka...Hihi
Gorąco pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego.. ;)
Barwniki i pigmenty
schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - kolor, pochodzenie; dodawany do produktów

E 100 - kurkumina (kurkuma) - żółty, roślinny; przyprawy, koncentraty

E 101 - ryboflawina, laktoflawina, witamina B2 - żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; przyprawy i wiele innych

E 102 - tartrazyna - cytrynowo-żółty, syntetyczny; napoje w proszku, esencje owocowe, miód sztuczny, musztarda

E 104 - żółcień chinolinowa, Food Yellow 13 - żółty; wyroby cukiernicze

E 110 - żółcień zachodzącego słońca FCF, Food Yellow 3, żółcień pomarańczowa - żółty; marmolady, żele, guma do żucia, powłoki tabletek

E 120 - karmin, Natural Red 4 - czerwony, naturalny; różne

E 122 - azorubina, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny; dżemy i marmolady wiśniowe, budynie, lody, polewy

E 123 - amarant, FD&C Red No.2 - czerwony; różne

E 124 - Ponceau 4 R - czerwony; wędzone ryby, cukierki pudrowe

E 127 - erytrozyna, Food Red 14, tetrajodofluoresceina - czerwony, syntetyczny; wiśnie koktailowe, owoce kandyzowane

E 131 - błękit patentowy FCF - niebieski; drażetki

E 132 - indygotyna I - niebieski, naturalny; drażetki, różne

E 133 - błękit brylantynowy FCF 1350, Food Blue 2 - niebieski; różne

E 140 - biophyll, chloresium, darotol, ennds, chlorofil - zielony, roślinny; różne

E 141 - kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny (modyfikowany); groszek konserwowy

E 150 - karmel (częściowo zwęglony cukier) - brunatna; wyroby cukiernicze

E 151 - czerń brylantowa, czerń PN - czarny, syntetyczny; podbarwianie słabych odmian kawioru

E 153 - węgiel drzewny (pigment) - czarny, syntetyczny; wyroby cukiernicze

E 160a - (alfa-,beta-)karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; produkty tłuszczowe (np. masło)

E 160b - annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. - żółty, naturalny; margaryna, oleje, sery żółte

E 160c - kapsantyna, kapsorubina (występuje w papryce czerwonej) - czerwony, naturalny; różne

E 160d - likopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach) - czerwony, naturalny; różne

E 160e,f - beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu - ciemno-czerwona; różne

E 161a - flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny; różne

E 161b - luteina - żółty, naturalny; różne

E 161c - kryptoksantyna - naturalny; różne

E 161d - rubiksantyna - czerwony, naturalny; różne

E 162 - czerwień buraczana, betanina (występuje w burakach czerw.) - czerwony, naturalny; przetwory owocowe, namiastka mięsa produkowana z białka soi

E 163 - antocyjany (występują w winogronach i jagodach) - czerwony-różne odcienie, naturalny; napoje, konserwy owocowe, słodycze

E 170 - węglan wapnia (pigment) - biały; pasty do zębów (środek ścierny), kalcpiryna (substancja osłonowa)

E 171 - dwutlenek tytanu (pigment) - biały; guma do żucia, drażetki, pasta do zębów

E 172 - wodorotlenek żelaza (pigment) - brunatny; rzadko stosowany: sztuczne osłonki kiełbas

E 173 - glin, aluminium (metaliczne) - metaliczny; dekoracja słodyczy

E 174 - srebro (metaliczne) - srebrny; wyroby cukiernicze

E 175 - złoto (metaliczne) - złoty; w polsce spotykane w likierze Goldwasser

E 180 - pigment rubinowy - czerwony; osłonki woskowe serów twardych



Konserwanty
schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktów

E 200 - kwas sorbowy - syntetyczny; sery, margaryny i inne

E 201 - sorbinian sodu - syntetyczny; sery, margaryny i inne

E 202 - sorbinian potasu - syntetyczny; sery, margaryny i inne

E 203 - sorbinian wapnia - syntetyczny; sery, margaryny i inne

E 210 - kwas benzoesowy - syntetyczny; napoje gazowane, majonezy, marynaty, konserwy owocowe i warzwyne, sałatki

E 211 - benzoesan sodu - syntetyczny;

E 212 - benzoesan potasu - syntetyczny;

E 213 - benzoesan wapnia - syntetyczny;

E 214,215 - p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne - syntetyczny;

E 216,217 - p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny; różne

E 218,219 - p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne - syntetyczny; różne

E 220 - dwutlenek siarki - syntetyczny; soki owocowe i koncentraty, wino, suszone owoce

E 221 - siarczan(IV) sodu (siarczyn sodu) - syntetyczny; różne

E 222 - wodorosiarczan(IV) sodu (kwaśny siarczyn sodu) - syntetyczny; różne

E 223 - pirosiarczan(IV) sodu, dwusiarczan(IV) sodu - syntetyczny; różne

E 224 - pirosiarczan(IV) potasu, dwusiarczan(IV) potasu - syntetyczny; różne

E 226 - siarczan(IV) wapnia (siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne

E 227 - wodorosiarczan(IV) wapnia (kwaśny siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne

E 228 - wodorosiarczan(IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu) - syntetyczny; różne

E 230 - 1,1'-difenyl, Bifenyl, Diphenyl - syntetyczny; owoce cytrusowe (zabezpieczenie skórek przed owadami)

E 231 - o-fenylo-fenol, Dowicide - syntetyczny; owoce cytrusowe

E 232 - o-fenylo-fenolan sodu - syntetyczny; owoce cytrusowe

E 233 - Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto - syntetyczny; owoce cytrusowe

E 234 - niazyna (antybiotyk) - wytwarzany przez Streptococcus lactis; sery topione

E 236 - kwas mrówkowy - syntetyczny; ryby wędzone, surowe soki owocowe

E 237 - mrówczan sodu - syntetyczny; różne

E 238 - mrówczan wapnia - syntetyczny; różne

E 239 - heksametylenotetraamina, urotropina - syntetyczny; różne

E 249 - azotan(III) sodu (azotyn sodu) - syntetyczny; wędliny

E 250 - azotan(III) potasu (azotyn potasu) - syntetyczny; wędliny

E 251 - azotan sodu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione

E 252 - azotan potasu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione

E 260 - kwas octowy - syntetyczny lub fermentacyjny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

E 261 - octan potasu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

E 262 - octan sodu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...

E 263 - octan wapnia - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki...



Antyutleniacze (antyoksydanty), stabilizatory i inne
schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie, inne funkcje; dodawany do produktów

E 270 - kwas mlekowy - fermentacyjny, konserwant; różne

E 280 - kwas propinowy - syntetyczny lub fermantacyjny, konserwant; różne

E 281 - propinian sodu - syntetyczny, konserwant; różne

E 282 - propinian wapnia - syntetyczny, konserwant; różne

E 283 - propinian potasu - syntetyczny, konserwant; różne

E 290 - dwutlenek węgla ( tlenek węgla(IV) ) - syntetyczny, konserwant; napoje, wody mineralne

E 296 - kwas L-jabłkowy - syntetyczny, konserwant; różne

E 300 - kwas L-askorbinowy, witamina C - syntetyczny, konserwant; różne

E 301 - L-askorbinian sodu - syntetyczny, konserwant; różne

E 302 - L-askorbinian wapnia - syntetyczny, konserwant; różne

E 304 - palmitynian askrobylu (pochodna witaminy C) - syntetyczny; produkty tłuszczowe

E 307-309 - tokoferole, witamina E i pochodne - syntetyczne; różne

E 310 - gallusan propylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne

E 311 - gallusan oktylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne

E 312 - gallusan dodecylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne

E 320 - BHA, butylo-hydroksy-anizol, Antracine 12, Embanox, Nipantiox 1-F - syntetyczny; biszkopty, rosoły w kostkach, orzechy, tłuszcze piekarskie

E 321 - BHT, butylo-hydroksy-toluen, Impruvol - syntetyczny; różne

E 322 - lecytyna - naturalny (głównie z nasion soi), emulgator; różne

E 325 - mleczan sodu - syntetyczny; sery, pieczywo, pasztety

E 326 - mleczan potasu - syntetyczny; sery, pieczywo, pasztety

E 327 - mleczan wapnia - syntetyczny; desery w proszku

E 330 - kwas cytrynowy - odpady poprodukcyjne cukru; różne

E 331(a-c) - cytrynian sodu - jak E 330; różne

E 332(a,b) - cytrynian potasu - jak E 330; różne

E 333 - cytrynian wapnia - jak E 330; różne

E 334 - kwas L-winowy - fermentacyjny; różne

E 335 - winian sodu - fermantacyjny; różne

E 336 - wodorowinian potasu (winian monopotasowy) - fermantacyjny; różne

E 337 - winian sodowo-potasowy - fermantacyjny; sery, przetwory mięsne

E 338 - kwas fosforowy - syntetyczny, regulator kwasowości; napoje

E 339a - diwodoroortofosforan sodu (ortofosforan monosodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; przetwory mięsne, sery

E 339b - wodoroortofosforan sodu (ortofosforan disodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; przetwory mięsne, sery

E 339c - ortofosforan sodu (ortofosforan trisodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; sery topione, różne

E 340a - diwodoroortofosforan potasu (ortofosforan monopotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne

E 340b - wodoroortofosforan potasu (ortofosforan dipotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne

E 340c - ortofosforan potasu (ortofosforan tripotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne

E 341c - ortofosforan wapnia (ortofosforan tripotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne

E 350 - jabłczan sodu - syntetyczny; różne

E 351 - jabłczan potasu - syntetyczny; różne

E 352 - jabłczan wapnia - syntetyczny; różne

E 353 - kwas m-winowy - syntetyczny; różne

E 355 - kwas adypinowy - syntetyczny; różne

E 375 - kwas nikotynowy, witamina PP - syntetyczny; różne

E 381 - cytrynian żelazowo-amonowy - syntetyczny; różne

E 385 - sól sodowo-wapniowa kwasy etylenodiaminatetraoctowego (EDTA) - syntetyczny, utrwalacz barwy; różne



Zagęszczacze
schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktów

E 400 - kwas alginowy - naturalny (produkowany z alg); różne

E 401 - alginian sodu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jako substancja klarująca: soki, miody pitne, hydrolizaty białkowe (zupy w proszku), zagęszczacz: lody, desery w proszku, koncentraty napojów i ciast, śmietana UHT

E 402 - alginian potasu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jak E 401

E 403 - alginian amonu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jak E 401

E 404 - alginian wapnia - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); śmietana UHT

E 405 - alginian propylenowo-glikolowy - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); sosy typu dressing, majonez niskotłuszczowy

E 406 - Agar, agar-agar, isinglass - naturalny (produkowany z alg); galaretki (zamiast żelatyny), lody, napoje mleczne, margaryna, konserwy mięsne

E 407 - Karagen - naturalny (produkowany z wodorostów); jak E 401, odżywki dla dzieci

E 410 - mączka chleba świętojańskiego, Carob, Carubin, Arobon - wyciąg z nasion Ceratonia siliqua L.; jak E 401

E 412 - guma guar, guaran - wyciąg z nasion Cyamopsis tetragonolubus L.; sałatki, majonezy, lody, zupy

E 413 - tragant (tragakant) - naturalny; różne

E 414 - guma arabska - naturalny; różne

E 415 - ksantan - fermantacyjny; różne

E 420 - sorbitol, syrop sorbitolowy - syntetyczny; lody, ciasta, wyroby cukiernicze trwałe, owoce kandyzowane

E 421 - mannitol - syntetyczny; różne

E 422 - glicerol, 1,2,3-propanotriol, gliceryna - syntetyczny; wyroby cukiernicze

E 432-436 - estry polioksyetylenów sorbitanowych i kwasów tłuszczowych: laurynowego, oleinowego, palmitynowego, mono- i tristearynowego - tłuszcze roślinne modyfikowane; różne

E 440a - pektyna - naturalny; przetwory owocowe

E 440b - pektyna amoniakalna - naturalny (modyfikowany); różne

E 450-452 - fosforany i polifosforany sodu i potasu - syntetyczne; głównie sery topione

E 460 - celuloza - naturalny; różne

E 461 - metyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różne

E 464 - hydroksypropylometyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różne

E 465 - metyloetyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różne

E 466 - sól sodowa karboksymetylocelulozy, CMC - naturalny (modyfikowany); wyroby cukiernicze, zupy w proszku, serki topione, lody

E 469 - kazeinian sodu - naturalny (modyfikowany); napoje mleczne, lody

E 470 - grupa soli sodowych, potasowych i wapniowych kwasów tłuszczowych o podobnych właściwościach - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

E 471 - grupa mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych o zbliżonych właściwościach - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

E 472a - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem octowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

E 472b - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem mlekowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

E 472c - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem cytrynowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

E 472d - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem winowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne

E 472e - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem acetylo- lub diacetylowinowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne



Różne dodatki
schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie, funkcja; dodawany do produktów, uwagi

E 500a - węglan sodu, soda - syntetyczny, regulator kwasowości; różne

E 500b - wodorowęglan sodu (kwaśny węglan sodu), soda oczyszczona - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; sery, wypieki i inne

E 501a - węglan potasu - syntetyczny, regulator kwasowości; różne

E 501b - wodorowęglan potasu (kwaśny węglan potasu) - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różne

E 503a - węglan amonu - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różne

E 503b - wodorowęglan amonu (kwaśny węglan amonu) - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różne (podczas pieczenia ulatnia się całkowicie)

E 504 - węglan magnezu - syntetyczny, środek spulchniający; różne

E 508 - chlorek potasu - konserwy, wędliny i wyroby garmażeryjne

E 536 - żelazocyjanek potasu - syntetyczny, usuwa jony żelaza; sól kuchenna, wino

E 575-579 - glukoniany - syntetyczny, przeciwdziałają zbrylaniu; sproszkowane produkty żywnościowe

E 620 - kwas L-glutaminowy - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw; przyprawy, koncentraty zup w proszku, konserwy mięsne i inne

E 621 - glutaminian sodu - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620

E 627 - wodzian guanylanu sodu (guanylan sodu) - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620

E 631 - dwuwodzian inozynianu sodu (inozynian sodu) - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620

E 635 - mieszanina E 627 i E 631 - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620

E 900 - dimetylopolisiloksan - syntetyczny, zapobieganie przywieraniu wypieku do formy; ciasta i pieczywo

E 901 - wosk pszczeli - naturalny, powlekanie drażetek cukierniczych

E 951 - Aspartam, Canderel, Nutrasweet - syntetyczny, substancja słodząca, nieodporny na działanie podwyższonej temperatury

E 967 - ksylitol, Kannit, Newtol, Torch, Xyliton, Eutrit - syntetyczny; lody, wyroby cukiernicze......
....... takie znam.... a pewnie o wielu jeszcze nawet nie słyszłam Hihi
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Magduś 
Przyjeżdża na zakupy
Miss Forum 2007


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 07 Mar 2006
Posty: 464
Skąd: prawie Wieluń
Wysłany: 2007-05-29, 08:06   

Ja tam lubię E 942 - podtlenek azotu. :mrgreen:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
hasta 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia



Pomogła: 4 razy
Wiek: 36
Dołączyła: 10 Lis 2006
Posty: 1014
Skąd: Z kątowni
Wysłany: 2007-06-01, 13:45   

Nie ma to jak sałata i ogóreczki wiosną :D Świeże azotanki i azotynki :twisted:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Mrówek 
Moderator



Pomógł: 53 razy
Dołączył: 26 Sie 2006
Posty: 3747
Piwa: 39/17
Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2013-02-19, 23:43   

Czy na pewno wiemy co jemy?



Na etykiecie zielonego napoju grappa w składnikach jest m.in. guma arabska, benzoesan sodu i uwaga napis "tartazyna-może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci"!
Czym jest tartazyna?

"po jej spożyciu astmatycy mogą odczuwać wzmożone objawy choroby (jest ona także odpowiedzialna za skurcze macicy, grożące poronieniem u ciężarnych). "
"jest niezalecana dla dzieci, w połączeniu z benzoesanami (E210–215) może u nich powodować trudności w nauce, a nawet wystąpienie syndromu ADHD. U innych (nawet nieuczulonych) osób może wywoływać: pokrzywkę, zapalenie skóry, bóle głowy, katar sienny, trudności z koncentracją, depresję, wysypkę, swędzenie warg i języka, bezsenność, dezorientację, anafilaksję.
Tartrazyna nie została zaklasyfikowana przez IARC jako prawdopodobny, możliwy lub potwierdzony czynnik rakotwórczy dla ludzi"

na innej stronie jest napisane:
Jest to jeden z niebezpieczniejszych barwników stosowanych w żywności. U astmatyków i osób z nietolerancją aspiryny może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację. Szczególnie niepożądane jest stosowanie tego związku u dzieci z syndromem ADHD. Ponadto może wywołać dychawicę.
Inne potencjalne skutki: astma, pokrzywka, zapalenie skóry, katar sienny, depresja, problemy z koncentracją, swędzenie warg i języka, nadpobudliwość, agresywność, dezorientacja, bezsenność, powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę, niezalecane dzieciom

grappa.jpg
Plik ściągnięto 15322 raz(y) 9,04 KB

_________________
"Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
Jaro 
Administrator
wielun.biz



Pomógł: 66 razy
Wiek: 47
Dołączył: 12 Lip 2005
Posty: 7303
Piwa: 33/113
Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-02-20, 09:36   

Chemiczny świat - koszmar! To co nam fundują ,niektórzy' 'producenci żywności', zakrawa zwyczajnie na świadome i powolne trucie nas niewiadomymi do końca składnikami.

Co na to poradzić, macie jakieś złote środki?


Ps. Celowo użyłem wyodrębnienia cytatów w cudzysłowiu, ponieważ ci 'niektórzy' to raczej jest ich większość, a ci 'producenci żywności', to raczej z żywnością mają niewiele wspólnego.
_________________
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
   
baba_jaga 
Słyszał o Wieluniu


Dołączyła: 18 Maj 2013
Posty: 19
Skąd: polska
Wysłany: 2013-05-20, 10:06   

szkoda tylko, że nikt się tym nie zainteresuje, a wręcz przeciwnie pozwala na to, aby takie rzeczy znajdowały się w ogóle na półkach sklepowych
Postaw piwo autorowi tego posta
 
   
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template Acid v 0.4 modified by Nasedo.


Wieluń Forum dyskusyjne
Kontakt z Administracją Forum | Kontakt z właścicielem domeny
Stomatolog Wieluń Sprawdzenie przebiegu BMW | Iris Trade Łódź Montaż instalacji gazowych | Skracanie linków | Klinika BMW | Notariusz Włochy BMW SPRAWDZENIE PRZEBIEGU,HISTORIA SERWISOWA BMW