Unikatową operację przyszycia całkowicie odciętego prącia u mężczyzny wykonali lekarze w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu im. Ludwika Rydygiera w Krakowie. Szanse na odzyskanie pełnej sprawności przez pacjenta specjaliści określają na 80 procent.
Jak poinformował szef zespołu lekarzy i ordynator oddziału urologii krakowskiego szpitala dr Marek Wyczółkowski, operacja przyszycia penisa u 30-letniego mężczyzny trwała około siedmiu godzin. W jej trakcie zostały zespolone całkowicie przerwane tętnice, żyły i nerwy. Pacjent został już wybudzony i czuje się dobrze. Jego prącie jest ukrwione, co dobrze rokuje na przyszłość.
- Za kilka tygodni okaże się, czy mężczyzna powróci do pełnej sprawności seksualnej, ale już teraz szanse na sukces oceniam na poziomie 80 procent - powiedział dr Wyczółkowski. Zaznaczył, że w bardzo rzadkiej i trudnej operacji przyszycia całkowicie odciętego penisa czynnikiem decydującym jest czas, w jakim pacjent trafi na stół operacyjny. Mieszkaniec Suchej Beskidzkiej, który przyrodzenie odciął sobie sam nożem, miał dużo szczęścia, ponieważ w ciągu dwóch godzin został przewieziony do krakowskiego szpitala. Razem z nim dotarł penis. Do transportu organ został zabezpieczony w szpitalu w Suchej Beskidzkiej poprzez wstrzyknięcie do naczyń krwionośnych heparyny (zapobiegającej krzepnięciu krwi) oraz umieszczeniu w lodzie.
W krakowskim szpitalu na pacjenta czekał już zespół lekarzy pod kierownictwem dr Wyczółkowskiego. Lwią pracę mikrochirurgiczną wykonała przebywająca akurat na specjalizacji w tej placówce dr Anna Chrapusta z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie-Prokocimiu. W swoim rodzimym szpitalu na co dzień zajmuje się ona ratowaniem dzieci, które uległy wypadkom.
Dr Wyczółkowski zaznaczył, że praktycznie nie istnieją źródła naukowe poświęcone operacji tego rodzaju. W Polsce wiodący w tym zakresie ośrodek znajduje się w Białymstoku, gdzie ordynator dzwonił przed operacją w celu zasięgnięcia konsultacji.
- W ciągu mojej 30-letniej kariery pamiętam 2-3 takie przypadki odcięcia prącia i chyba tylko jedną operację zakończoną sukcesem, właśnie w Białymstoku - wyjaśnił.
Co za kretyn Po kiego penisa mu go przyszywali, skoro pozbył się go na własne życzenie? Później lekarze strajkują, bo kasa idzie na przyszywanie penisów...
Mieszkaniec Suchej Beskidzkiej, który przyrodzenie odciął sobie sam nożem, miał dużo szczęścia, ponieważ w ciągu dwóch godzin został przewieziony do krakowskiego szpitala. Razem z nim dotarł penis
Dobry tekst, ale po kiego koleś sam sie okaleczał? Może jakas laska odrzuciła jego zaloty i chęci? Lub chciał być sławny
po kiego koleś sam sie okaleczał? Może jakas laska odrzuciła jego zaloty i chęci? Lub chciał być sławny
A może myślał, że jest jaszczurką i odrośnie mu nowy ogonek jak stary odrzuci U jaszczurek nie odrasta cały, więc tutaj prawie się pokrywa, bo lekarze oceniają go na 80% swej świetności
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-09, 00:01
Ach, ci polscy faceci Jeden sobie obciął, a drugi... poczytajcie sami Znalazłem ten komentarz przypadkowo na Interii. Oto cytat:
chce podzielic sie przykrym zdarzeniem,ktore mi
sie przytrafilo dzisiejszej nocy.Jestem zdolowany
i czuje sie wykorzystany.Nie uwierzycie,ale
zostalem zgwalcony przez dwie dziewczyny.To
zdarzylo sie po wizycie w klubie.Poznalem je a one
zaproponowaly mi bym z nimi poszedl do ich
domu.Tam zaczely sie do mnie brutalnie
dobierac,bronilem sie,ale one byly
silniejsze.Rozebraly mnie,powalily na lozko.Tam
jedna mnie trzymala,drua usiadla na mnie i
brutalnie mnie ujezdzala.Krzyczalem.bo czulem
bol.probowale sie wyrwac,ale sie nie udalo.Pozniej
zrobila to drua,zaminily sie.Zostalem pobity,mam
podbito oke,siniaki.Dziewczyny pomozcie co mam
robic.Isc z tym na policje?blagam pomozcie
Każdy facet o tym marzy a on chce iść na policję Jeśli kogoś to interesuje, tu jest link do tego komentarza i do odpowiedzi (obecnie jest 60 odpowiedzi): http://kobieta.interia.pl...56716,,11039662
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum