R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: red
2008-02-01, 03:24
Roman Giertych zweryfikuje treść podręcznikow do historii
Autor Wiadomość
glizda 
Moderator
diablica

Pomogła: 45 razy
Piwa: 24/21
Wysłany: 2007-06-14, 08:07   Roman Giertych zweryfikuje treść podręcznikow do historii

We wrześniu minister Giertych powoła komisję, która zweryfikuje treść podręczników. Nie podoba mu się m.in. to, jak pisze się w nich o Okrągłym Stole - informuje "Rzeczpospolita".

O analizę książek do historii LPR apelowała krótko po tym, gdy Giertych został ministrem edukacji. Teraz MEN szykuje się, by ten postulat spełnić. Powstaje komisja, która ma zweryfikować wszystkie podręczniki. Te do historii pójdą na pierwszy ogień. Po nich książki do polskiego.

Sprawdzimy wszystko. Weryfikacja potrwa dwa lata. Chodzi o uaktualnienie treści - potwierdza minister Giertych. Zmienione książki mają trafić do szkół w 2010 roku.

Sprawdzimy, czy treść odpowiada prawdzie. Podręcznik, który nie opisuje śmierci Jana Pawła II i tego wszystkiego, co się wtedy działo, powinien być uzupełniony. Albo podręczniki do historii, które podają, że Okrągły Stół był pozytywnym wydarzeniem: mówienie o tym w samych superlatywach nie może być akceptowane - dodaje.

Ocena wydarzeń z 1989 roku jest według Romana Giertycha jasna. Już jako minister edukacji nazwał Okrągły Stół "zdradą narodową" i "spiskiem", a jego uczestnika Jacka Kuronia postawił w jednym szeregu ze Szczęsnym Potockim i Januszem Radziwiłłem. Czy taką ocenę chce zapisać w podręcznikach? - stawia pytanie "Rz". (PAP)
źródło:wp.pl

:roll:
Gdyby nie Okrągły Stół nie mielibyśmy demokracji

Archdevil 
Administrator
pan piekła

Piwa: 15/45
Wysłany: 2007-06-14, 13:56   

Szkoda słów.
Niech tylko nie zapomni, żeby wytłuszczyć datę 5 maja 2006r. jako największą katastrofę systemu edukacji polskiej.

Postaw piwo autorowi tego posta

Karzełek 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Piwa: 1/7
Wysłany: 2007-06-14, 14:06   

glizda napisał/a:
Nie podoba mu się m.in. to, jak pisze się w nich o Okrągłym Stole

A mnie się nie podoba Pan Giertych :twisted: Nie piszę minister bo w sumie minister z niego żaden :twisted:

Jestem ciekaw czy nowe podręczniki zostaną sfinansowane za pieniądze ministerstwa... Bo o ile dobrze pamiętam od września 2007 podręczniki dla szkół mają być finansowane z państwowych pieniędzy... O ile kolejny gniot (czyt. zmiany w podręcznikach od historii) zdąży zostać wprowadzony...

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-06-14, 14:16   

Jaki cieć...

akirus 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2007-06-14, 19:02   

to już ludzkie pojęcie przechodzi

kampos 
Czytał o Wieluniu

Wysłany: 2007-08-07, 14:56   

Toż to przecież wybitny literaturoznawca od kanonu lektur, to i na historii bezbłędnie połapie się. Strach pomyśleć, co się stanie jak dotrze ze swoją „ekspercką” oceną wiedzy do matematyki i fizyki. Znów słońce będzie kręcić się wokół ziemi?!

yampress 
WIELUNIAK

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2007-08-07, 15:21   

Gierdych to niech idzie gęsi paść z sierotką Marysią a nie się bierze za coś o czym nie ma za dużego pojęcia

kampos 
Czytał o Wieluniu

Wysłany: 2007-08-07, 16:33   

Lepiej do lasu, zbierać rydze;]

karcia 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2007-08-07, 21:31   

Już chyba nudzi im się tam...

Roman Giertych... ufff nie rozumiem tego człowieka i pewnie nigdy nie zrozumiem,
bo na szczęście mam całkowicie odmienne poglądy niż on.

Nie wiem, gdzie on się tam uchował z takim patrzeniem na świat.
Czytając o coraz to nowszych "znakomitych i dobrych dla młodzieży" pomysłach dochodzę do wniosku, że Giertych się już nie zmieni, bo ten typ tak ma. :P
Lepiej zmienić ministra edukacji. ;)

A jak na razie pozostaje zapytać: "no i co jeszcze?!" .

kampos 
Czytał o Wieluniu

Wysłany: 2007-08-07, 22:03   

W kolejce czeka wycofanie z nauczania teorii ewolucji, na rzecz czystego kreacjonizmu, co od dawna postuluje jego ojciec Maciej(!!) Te typy tak mają:DD
Przy okazji Woodstocku, który niedawno się skończył rydzykowcy w sekciarsko-bojówkarskich beretach krzyczeli, że do Owsiaka przyjeżdża młodzież, a Jurek nie ma przygotowania, żeby mógł ich wychowywać czy zrzeszać. A czy ktoś pamięta, że z Giertycha nie jest ani dydaktyk, ani pedagog, czego skutki doskonale widać. Żygać mi się chce, i całe szczęście, że kręcę się wokół infy i matmy, to taki znajduch z LPR'u, nie będzie mi wciskał co jest prawdziwą wiedzą, a co herezją.

[ Dodano: 2007-08-07, 14:29 ]
Porywa mnie też sformułowanie, że nie podoba się Giertychowi jak pisze się w książkach o Okrągłym Stole. Znalazł się arbiter elegancji. Pewnie powoli utwierdza się w przekonaniu, że posiada nadprzyrodzony zmysł estetyczny, tylko patrzeć jak zacznie zmiany w przedmiotach plastyka i muzyka.

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Piwa: 9/14
Wysłany: 2007-08-08, 10:13   

Jak tam słucham pięknego Romana to powiem wam jedno... Na początku było to nawet zabawne, potem zanosiłem się ze śmiechu, a teraz nie zostaje już nic innego tylko płakać, płakać i jeszcze raz płakać... już nawet przeklinać na tego ch... nie mam siły...
Ja proponuje zrobić ściepę narodową i kupić bombę atomową i będzie tak jak przepowiadał Kononowicz...

kampos 
Czytał o Wieluniu

Wysłany: 2007-08-08, 17:06   

Do ściepy dokładam pięć atomów uranu;]

jestsuper 
Przyjeżdża na zakupy

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2007-08-08, 18:44   

kampos napisał/a:
Lepiej do lasu, zbierać rydze;]

Z tym do Torunia :wink: I teraz kolejne przedsięwziecie pana Romana, o którym będzie głośno dwa lata. Nie nie on się nie rozdrabnia, jak się brać za robotę, to na dłuższą mete, żeby etat w komisji choć miec jak go wywalą z ministerstwa. Gratulować tylko zmysłu organizacyjnego

jenusia 

Pomogła: 18 razy
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2007-08-08, 18:48   

On ma coraz ciekawsze pomysły.. ciekawe jak długo potrwa jego kadencja. A co do Okrągłego Stołu to niestety w mojej edukacji licealnej nie doszłam do tego tematu, ponieważ materiału było za dużo, a lekcji historii za mało. A będąc w gim czy podstawówce nie bardzo zwracałam uwagę na te wydarzenia.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi