Ehhh i kto tą Viste kupi... Nie dosc ze badziew to jeszcze drogi i wymagajacy wiele...
1,5GHz, 768MB ram, karta z directx9.0c
No żeby az tak marnowac zasoby systemowe na "atrakcyjny" wyglad?? I "funkcjonalnosc"??
To już lepiej ubuntu instalowac i do tego nakładkę graficzną 3D typu Korrora...
A gry?? Do tego najlpesze są konsole - tańsze, łatwe w obsłudze(nei trzeba sterowników instalowac itd.) i do tego sie szybko nie starzeją...
Nie wiem kto by chciał kupowac Viste np. za 700zł. Tyle osób sie narobiło przy tym systemie i taka kaszana...
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-01-30, 20:11
Mateusz napisał/a:
Ehhh i kto tą Viste kupi... Nie dosc ze badziew to jeszcze drogi i wymagajacy wiele...
1,5GHz, 768MB ram, karta z directx9.0c
No żeby az tak marnowac zasoby systemowe na "atrakcyjny" wyglad?? I "funkcjonalnosc"??
To już lepiej ubuntu instalowac i do tego nakładkę graficzną 3D typu Korrora...
A gry?? Do tego najlpesze są konsole - tańsze, łatwe w obsłudze(nei trzeba sterowników instalowac itd.) i do tego sie szybko nie starzeją...
Nie wiem kto by chciał kupowac Viste np. za 700zł. Tyle osób sie narobiło przy tym systemie i taka kaszana...
są ludzie co kupią super wyglądające bajery zawsze przyciągają sympatyków wzrokowców a te bajery tylko obciazają procesor i pamiec której wiecej mogło by być
dla innych programów. jak to bill z M$ kiedyś napisał ważne aby dobrze to wyglądało ...
a za jkiś czas sprzetowo komputery będe przygotowane pod niego
Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2007-01-31, 01:34
Jak się okazuje, nazwa Vista została już zajęta przez inną firmę (notabene także z Redmond), która również zajmuje się produkcją oprogramowania. Firma Vista założona została w roku 1999 przez Johna Walla, któremu podobno wcale nie było do śmiechu, kiedy usłyszał informację o nowym przydomku systemu Windows.
no ładnie
Najszybciej świat obiegło rozwinięcie tej nazwy potraktowanej jako skrót:
Viruses (wirusy)
Instability (niestabilność)
Spyware (programy szpiegujące)
Trojans (konie trojańskie)
Adware (programy wyświetlające reklamy).
I w sumie można zadać tu pytanie, dlaczego Windows XP nie nazywał się Vista?
O ile znaczenie słowa "vista" w języku angielskim nie budzi żadnych emocji (perspektywa, widok perspektywiczny), o tyle w języku łotewskim znaczy... kura. Więc już za rok łotewskie kury otrzymają okna na świat i może o to chodziło Billowi Gatesowi, gdy ogłaszał filozofię "Internet everywhere"?
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-01-31, 11:21
Vista to nie tylko "bajery". Owszem zmienił się interfejs, ale nie dajcie się zwieść hasełkom, że można mieć vistę za darmo przez instalację tuzina nakładek zmieniających wygląd i zachowanie niektórych elementów systemu.
Podoba mi się, że np. do wersji Enterprise dołączany jest Virtual PC.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Jeśli jest coś za darmo to chyba tylko problemy .
Instalowalismy Viste Business w wersji angielskiej na notebooku i się zainstalowala.
Notebook Toshiba Cel M 1,5 GHz 768 MB ramu .
Instalacja trawała około 25 min i można było sie zalogować do systemu.
I później dosinstalować sterowniki to urządzeń ktróych Vista nie zainstalowała .
System nie powala na kolana ... wole XP Pro
_________________ "Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zamiast tego zmieniłem zamiar" (Kubuś Puchatek)
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2007-01-31, 15:34
Vista w wersji podstawowej do użytku w domu 350zł brutto.
Dwukrotnie droższa jest wersja z pełną funkcjonalnością.
Zainteresowanie nowym systemem jest ogromne. Kampania promocyjna Microsoftu przynosi skutek. Do końca roku Microsoft planuje sprzedać 300 tys dystrybucji a 3 razy tyle razem z zakupowanymi komputerami.
Vista to nie tylko "bajery". Owszem zmienił się interfejs, ale nie dajcie się zwieść hasełkom, że można mieć vistę za darmo przez instalację tuzina nakładek zmieniających wygląd i zachowanie niektórych elementów systemu.
Te nowe technologie to można sobie "doinstalowac"...
Wystarczy mieć XP i zainstalowac takie dodatki, które zwiększają funkcjonalnosc do poziomu Visty...
[ Dodano: 2007-01-31, 17:20 ]
Na idg.pl jest temat o tym...
Vista na pewno zdobędzie popularnosc w Niemczech i innych bogatych krajach. Tam komputery są nowoczesne więc instalacja Visty to nie problem, koszty zreszta tez..
Wystarczy mieć XP i zainstalowac takie dodatki, które zwiększają funkcjonalnosc do poziomu Visty...
chyba nie wiesz o czym piszesz ....
Vista to kolejny krok naprzód ... za jakiś czas wszyscy się na nią pezesiądziemy z XP ... to tylko kwestia czasu ... podobnie było z Windowsem XP, jak się pojawił ...
_________________ "Miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zamiast tego zmieniłem zamiar" (Kubuś Puchatek)
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-01-31, 22:29
Mateusz napisał/a:
Tomek napisał/a:
Vista na pewno zdobędzie popularnosc w Niemczech i innych bogatych krajach. Tam komputery są nowoczesne więc instalacja Visty to nie problem, koszty zreszta tez..
te nowe technologie to ikonki, zegar, schematy to ci dopiero wodotryski ulepszające xp
do poziomu visty to co to za dodatki skoro tak mówisz ze taki poziom visty się osiągnie
Kiedy Bill Gates prezentował we wtorek całemu światu nowy system Windows Vista, handlarze z warszawskiego Stadionu Dziesięciolecia się śmiali. - U nas premiera była tydzień wcześniej - mówią i oferują program za 40 zł
Nowy system operacyjny firmy Microsoft - Windows Vista - można oficjalnie kupić od wtorku 30 stycznia w sklepach 70 krajów, w tym Polski. Okazuje się jednak, że najnowsze "Okienka" swoją premierę na polskich bazarach i w internecie miały dużo wcześniej.
- Jaka to jest premiera? Vista jest już na naszym rynku do zeszłego tygodnia i stała się prawdziwym hitem - mówi Tuackin, czarnoskóry handlarz z warszawskiego stadionu. - Od rana zeszło już kilkadziesiąt płyt. Nawet filmy tak dobrze się nie sprzedają. Pełne wersje na dwóch płytkach i tylko za 40 zł - zachęcał kolejnych zainteresowanych. Płyty schodziły niczym świeże bułeczki. Dlaczego tak wielu ludzi decyduje się na zakup nielegalnej wersji Visty? - Cena - ucinają rozmowę kolejni kupujący. Tu jest za cztery dyszki, a w sklepie kosztuje dziesięć razy więcej. To nie na moją kieszeń - tłumaczy Irek, całkowicie świadomy zakupu pirackiego oprogramowania.
Skąd na polskim bazarze pojawiła się tak pilnie strzeżona tajemnica jednej z największych firm na świecie? Zdania są podzielone. - Kilka pudełek zawsze się zagubi po drodze do sklepu - tłumaczy handlarz. - Ja mam właśnie takie wersje. To jest np. wersja u6000, ta, która wyciekła tuż przed premierą. Według Bartłomieja Danka, rzecznika prasowego Microsoftu, towar mógł wyciec np. z hurtowni, w których pudełka z programami pojawiły się wcześniej niż w sklepach. - Ludzie kupujący takie produkty nie są świadomi, że w połowie mogą być zainstalowane groźne wirusy - ostrzega. Jego słowa potwierdza Bartłomiej Wituski z BSA, organizacji zrzeszającej producentów oprogramowania i zajmującej się zwalczaniem przestępczości komputerowej w Polsce. - Ostatnio taki wirus wyczyścił jednej kobiecie konto bankowe z 60 tys. zł - mówi
Dobry numer z tymi wirusami !!!!!!.
źródło : Gazeta.pl
_________________ Nie trzeba być bogaczem, aby ofiarować coś cennego drugiemu człowiekowi: można podarować mu odrobinę czasu i uwagi.
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-02-01, 22:59
Mateusz napisał/a:
Tomek napisał/a:
Bzdura. Doinstalować możesz sobie tylko rzeczy zmieniające Look&Feel, zapomnij o takich rzeczach WPF (które jest dla mnie, jako programisty niezłą rewolucją), zapomnij o LUA, zapomnij o patchowaniu systemu bez restartu i masie innych ficzerów, których nie doinstalujesz z jakimiś syfami.
Cytat:
Przede wszystkim Windows XP nie jest już dostępny w ramach licencji Open, to oznacza, że każda firma, która stosuje licencje typu Open będzie i tak kupować już Windows Vista, a to na pewno zachęci do testowania i wdrażania.
Jeśli chodzi o moc komputerów, to akurat nie sądzę, żeby Niemcy czy kraje bogatsze inwestowały w desktopy dla userów aż tyle, by być przygotowanym na natychmiastową migrację w Vistę. Taka migracja potrwa na pewno długo i nie będzie łatwa, szczególnie, że większość firm będzie wolała poczekać kilka miesięcy do czasu wyłapania poważniejszych luk (a jestem pewien, że coś tam się znajdzie) aby się nie obudzić z rękiem w nocniku. Jak dla mnie XP w firmie działa na tyle świetnie, że nie widzę na razie powodów by spieszyć się z migracją, choć mam już trochę licencji. Vista na początku moim zdaniem największe sukcesy będzie odnosić na komputerach domowych ludzi, po prostu mniej ostrożnych:)
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum