Wysłany: 2011-09-14, 21:41 Parki, skwery i inne tereny zielone
200 drzew wiekowych w centrum Wielunia do wycięcia , piły już mają isc w ruch - czyją decyzją , ktoś to potwierdzi
To są dobrze znane nam drzewa w parku przy muzeum i w parku Żwirki i Wigury.
- to jest zamach na ostatnią ostoje zieleni w tym miescie !!!!!!!!!!!!
Czy panorama tego miasta ma byc kolejnym betonowym bezdusznym kiczem.
W miejscu wyciętych drzew pojawią sie nowe nasadzenia.
Nic nie trwa wiecznie i każde drzewo musi się w końcu przewrócić ze starości, czy musi na kogoś ?? czy nie można temu zapobiec ??
Wycinanie starych i nasadzenia nowych drzew to normalność we wszystkich parkach
czy skwerach w europie, tylko w Wieluniu to "zamach stanu"
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2011-09-15, 11:01
Rabidus, powinieneś pamiętać jak nawałnica, która nawiedziła nasze miasto spustoszyła park. Padły właśnie te najstarsze drzewa, które tak na prawdę w środku były puste. Też mi szkoda tych drzew, ale bezpieczeństwo ludzi w tym wypadku powinno brać górę nad "romantyzmem" Tym bardziej, że tak jak mówi informacja, będą sadzone nowe drzewa.
Tę wycinkę trzeba pewnie potraktować jako ... zło konieczne, i tyle.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Rabidus, powinieneś pamiętać jak nawałnica, która nawiedziła nasze miasto spustoszyła park. Padły właśnie te najstarsze drzewa, które tak na prawdę w środku były puste. Też mi szkoda tych drzew, ale bezpieczeństwo ludzi w tym wypadku powinno brać górę nad "romantyzmem" Tym bardziej, że tak jak mówi informacja, będą sadzone nowe drzewa.
widziałeś te drzewa , te wycięte fakt konary co niektórych nie wyglądały najlepiej , ale przy pniu wszystko wydaje sie ok.
Przejdz sie po parku koło muzeum , zobacz te naznaczone czerwonym X i twoja argumentacja legnie bo są to drzewa odrośniete ale nie stare jeszcze a tymbardziej nie spruchniałe .
O drzewostan trzeba dbac i leczyc zagrożone sztuki a nie wycinac , to jest nasz spadek !!!!!!
Również przy ul. Wojska Polskiego, wzdłuż stadionu są ponumerowane na czerwono drzewa. Ma ktoś informację na temat tej wycinki ? Czy ona jest faktem, ewentualnie kiedy ?
Te drzewa raczej idą pod piłę ze względu na chodnik, który został mocno zniszczony przez korzenie tych wielkich drzew.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2011-09-15, 16:13
Rabidus, nie twierdzę że jestem nastawiony hura optymistycznie do tej przemiany w parku. Nie mniej park niech będzie parkiem, a nie lasem to po pierwsze. Po drugie, poczekajmy na efekt końcowy, może być lepszy niż nam się wydaje
Na koniec już, drzewa powinny rosnąć dla nas nie my dla nich. Wszystkich "pomników wieluńskiej historii" nie wycinają, więc czy warto o to aż tak mocno kruszyć kopie?
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 23 Lis 2009 Posty: 83 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-09-15, 17:22
prozi napisał/a:
Również przy ul. Wojska Polskiego, wzdłuż stadionu są ponumerowane na czerwono drzewa. Ma ktoś informację na temat tej wycinki ? Czy ona jest faktem, ewentualnie kiedy ?
Te drzewa raczej idą pod piłę ze względu na chodnik, który został mocno zniszczony przez korzenie tych wielkich drzew.
Kiedyś była informacja o wycince tych drzew w TVK WSM. Miały być wycięte pod budowę chodnika, ale wywołało to sprzeciw mieszkańców i sprawę wycinki drzew odłożono. Była propozycja aby poprowadzić nowy chodnik na terenie parku tuż za żywopłotem. Nie wiem jak teraz wygląda sprawa. Prace na ulicy Wojska Polskiego trwają i chyba zostaje nam poczekać na efekt pracy robotników. Wtedy dowiemy się co ustalono.
W parku ŻiW wycinają w mojej ocenie przeważnie mało ciekawe okazy (niektóre nawet zdrowe, ale pewne gatunki były chyba zbyt powszechne do tej pory w tym parku, niektóre wycinane osobniki są ewidentnie chore i ich czas dobiegał końca) - pod względem zróżnicowania roślinności park chyba nie zachwycał. Z przetargu na nasadzenia wynika że pod względem gatunkowym powinno być ciekawiej, chociaż będzie musiało trochę czasu upłynąć zanim .... :
Postanowiłem poinformowac i poprosiłem o zainteresowanie sie sprawą zaprzyjaznionego mi Klubu Gajahttp://www.klubgaja.pl/ który w 2010 roku miał wiele podobnych spraw
Klub Gaja podjął działania w celu włączenia się jako strona do postępowanie administracyjnego prowadzonego przez Urząd Miasta w Katowicach w sprawie wydania decyzji na wycinkę 77 drzew na terenie Parku Róż w Chorzowie. Po odmowie stowarzyszenie odwołało się do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Katowicach, które ostatecznie orzekło nieważność przedmiotowej decyzji na wycinkę drzew w Parku Róż. Równocześnie w grudniu 2010 r. Klub Gaja otrzymał od Urzędu Miasta w Katowicach pismo o dopuszczeniu Klubu Gaja do udziału na prawach strony.
Klub Gaja po interwencjach mieszkańców Andrychowa złożył do Starostwa Powiatowego w Wadowicach wniosek o wszczęcie postępowania administracyjnego w sprawie zniszczenia 21 drzew poprzez ich niewłaściwą pielęgnację. Starosta Wadowicki wydał w styczniu 2011 roku postanowienie o wymierzeniu administracyjnej kary pieniężnej za zniszczenie drzew.
Klub Gaja po interwencjach mieszkańców Andrychowa złożył do Urzędu Miasta w Andrychowie wniosek o wszczęcie postępowania administracyjnego w sprawie zniszczenia 94 drzew w wyniku niewłaściwie przeprowadzonych zabiegów pielęgnacji drzew. Postępowanie administracyjne prowadzone przez Urząd Miasta w Andrychowie nadal jest prowadzone, a w jego wyniku uzyskano szczegółową ekspertyzę dendrologiczną, będącą jednym z istotnych dokumentów w tym postępowaniu.
Cytat:
Wyjaśnia Maria Zarębska z wieluńskiego magistratu:
- W związku z wichurami musimy dbać o to, żeby ten drzewostan w parku był zdrowy. Wszystko ze względów bezpieczeństwa.
Jeżeli pani Zarebska uważa że poprzez wycięcie drzew zadba o drzewostan , to ja nie chce nawet pomyslec jak by zadbała o schorowanych seniorów w naszym szpitalu
CHORE I ZANIEDBANE DRZEWA TRZEBA LECZYC A NIE USUWAC
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 449 Piwa: 12/1 Skąd: z samiutkiego piekła
Wysłany: 2011-09-16, 07:10
Rabidus napisał/a:
oczywiście...... wydając na to ogromne sumy z budżetu miasta..... bo to jest przecież
priorytet.... a potem trzeba będzie zamknąć jakąś wiejską małą szkołę bo zabraknie
pieniędzy na jej utrzymanie.
Wyciąć chore i wsadzić nowe młode jest duuuuużo taniej niż latami leczyć próchno.
oczywiście...... wydając na to ogromne sumy z budżetu miasta..... bo to jest przecież
priorytet.... a potem trzeba będzie zamknąć jakąś wiejską małą szkołę bo zabraknie
pieniędzy na jej utrzymanie.
Wyciąć chore i wsadzić nowe młode jest duuuuużo taniej niż latami leczyć próchno.
troche sie moze rozpedziłem i jestem wstanie przyznac racje co do tkz pruchna,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum